Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITROŽIŲ KARAIMULTIMEDIJA
KULTŪRA

Kaip kalba TV kulinarinių laidų vedėjai

 
Ramunė Kanišauskaitė Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Rugsėjį Kalbos inspekcija tikrino naują sezoną pradedančias kulinarines laidas: LNK „Beatos virtuvė“ ir „Lietuvos superšefas“, TV3 „Gardu gardu“ ir „Skonio lenktynės“.

Galima tikėtis, kad kalbininkai kulinarinėse laidose pirmiausia pasiges lietuviškų iš svetur atvežtų vaisių ir daržovių, patiekalų pavadinimų, tačiau ir čia, kaip ir kitose laidose, vyrauja anaiptol ne svetimybės, o netaisyklingos gramatinės formos ir neteiktini verstiniai žodžių junginiai.

Bendra visoms tikrintoms laidoms klaida – netaisyklingi junginiai su padalyviu: prieš išimant (=išimdamas) mėsą iš pakuotės Maksimas ją šildė; galite naudoti kepant (=kepdami) kiaušinienę; prieš dedant (=dėdami) ant kaitlentės galim ištraukti; gaminant (=gamindama) salotų padažą aš naudoju.

Junginį kad su bendratimi tikslui reikšti vartojo abu TV3 vedėjai – Alfas Ivanauskas ir Ali Gadžijevas – ir Beata Nicholson: įbersiu rudojo cukraus, kad dar labiau paryškinti (=paryškinčiau) paprikos skonį; ar reikia turėti vieną ar kitą produktą, kad pagaminti (=kad pagamintume) gardų patiekalą; kad to išvengti (=išvengtume) aš rekomenduoju; kad pagreitinti (=kad pagreitintume) džiūvimą, galima panaudoti plaukų džiovintuvą.

Ne vienoje laidoje buvo linksnių ir prielinksnių klaidų: kreipkis pas mamą (=į mamą); pakaitino keptuvėje ant aliejaus (=aliejuje); jam paruošti reikės šimtą (=šimto) gramų; sandėliuką prikrauti nuo grindų iki lubų uogienėmis (=uogienių).

Nepavyktų nutylėti ir žodyno klaidų, nes tarp jų ir vėl nevartotinas vertinys gautis. Jo neatsisako konditeris A. Gadžijevas, gautis girdime ir LNK virtuvės kovų užkadriniuose komentaruose: taip gavosi (=išėjo) riebių trupinių masė; ledai gaunasi (=išeina) pilki.

„Lietuvos superšefo“ komanda rūpestingiau turėtų pateikti žiūrovams maisto gaminimo receptus. Preciziškumo reikia ne tik gaminant, bet ir įvardijant patiekalus ir produktus: sauso brandinimo (=sausai brandinta) jautiena; 12 g grūdėtų (=grūdėtųjų) garstyčių. Turbūt nė vienas kulinaras nepasakytų, kad gamins patiekalą su aguona, nes kalbant apie sėklas reikia daugiskaitos. Ta pati taisyklė turėtų būti taikoma ir sezamams – nors šiek tiek didesnės už aguonas, vis tiek sėklos: reikės 30 g sezamo (=sezamų); gamina sezamo (=sezamų) ledus.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
KULTŪRA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
Rožių karaiSportasŠeima ir sveikataTrasaKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"