Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
KULTŪRA

Kulinarinių laidų vedėjai irgi klysta

 
2017 11 07 10:00
"Lietuvos žinių" archyvo  nuotrauka

Televizijų vadovai dėl transliuojamų kulinarinių laidų vedėjų kalbos paprastai gauna nemažai pastabų. Ne išimtis ir šis kartas. Visų šio sezonų laidų – LRT „Beatos virtuvė“ ir „Maistas ir aistros“, TV3 „Gardu gardu“ ir „Kulinariniai triukai“ – vedėjai darė kalbos klaidų.

Dažniausia žodyno klaida gaminant maistą – veiksmažodis gautis reikšme „išeiti, būti, pavykti“: geresni pyragai gaunasi (=išeina, būna) iš riebesnės; kad gautųsi (=išeitų) piurė; kitaip man nieko nesigaus (=neišeis, nepavyks). Šio žodžio išvengė vienintelė Beata Nicholson, bet ir ji buvo tarp tų, kurie darė kitą panašią klaidą – sangrąžines veiksmažodžių formas vartojo negalinčiam savaime vykti veiksmui įvardyti: matyti, kaip viskas malasi (=malama); gaminasi (=gaminama) ji labai paprastai; kaip tai darosi (=daroma; ruošiama) – juk galim pasidaryti žiemai ir pavasariui.

Iš netaisyklingų junginių kulinarinėse laidose dažniausiai kartojamas kad su bendratimi tikslui reikšti: susmulkinsiu visą šitą moliūgą, kad padaryt (=padaryčiau) tyrę; kad procesą palengvinti (=palengvintume), mes baklažanus išdedame; kaip kovoti su savimi, kad nevalgyti (=nevalgyčiau) jų su kava.

Kitos klaidos – labai skirtingos, vieni vedėjai daro vienokių, kiti – kitokių. Ali Gadžijevas laidoje „Gardu gardu“ sako, kad niekas niekada nesideda (=nesimauna) pirštinių, Alfas Ivanauskas „Kulinariniuose triukuose“ netaisyklingai įvardija produktų proporcijas: santykis yra vienas prie keturių (=vienas su keturiais; vienas ir keturi); Erikas Tamašauskas laidoje „Maistas ir aistros“ įspėja, kad pyragą reikia išsikepti iš anksto, nes jis turi pilnai (=visiškai) ataušti, Beata Nicholson džiaugiasi, kad šis ruduo turtingas grybais (=šį rudelį gausu grybų; šį rudenį daug grybų).

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
KULTŪRA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"