Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ŠEIMA IR SVEIKATA

Arbūzą valgyti sveika

 
2017 08 13 7:00
Arbūzo galima duoti, kai kūdikiui sueina 6,5 mėnesio. Daivos Sirvydienės nuotrauka

Vasaros pabaigoje iki soties galime atsivalgyti prinokusių ir nebrangių arbūzų. Kuo sveikas ir geras yra arbūzas, aiškina pediatras doc. Algimantas Vingras.

Arbūzų yra daug rūšių. Nors keletas jų auga ir Lietuvoje, skaniausi yra atvežtiniai arbūzai. Jų ypač gausu vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje. Iš tiesų, arbūzai vos ne daro stebuklus:

* Juose gausu karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, vitamino B6, folio rūgšties, vitamino C, mangano, geležies.

* Stimuliuojančiai veikia organizmo ląsteles, gerina jose deguonies pasisavinimą.

* Gerina odos ir plaukų būklę.

* Gerina baltymų pasisavinimą.

* Teigiamai veikia gleivines.

* Sujungia ir išplauna iš organizmo toksines medžiagas.

Arbūzai kur kas vertingesni rudenį, nes gabenami iš arčiau, juose yra daugiau jau minėtų medžiagų.

Arbūzų galima duoti, kai kūdikiui sukanka 6,5 mėn., tada, kai pradedama duoti uogų, vaisių, daržovių sulčių.

Kaip ir kiekvieną vaisių ar daržovę, arbūzus būtina labai gerai nuplauti tekančiu vandeniu.

Ar tai maistas, ar desertas? – kyla klausimas. Arbūzai, nors jie atrodo ir saldūs, yra nekaloringas produktas, todėl tinka turintiems antsvorio. Arbūzai yra desertas. Duokite jų po valgio praėjus valandai kitai. Arbūzai nėra dozuojami, tačiau, suprantama, kas per daug, tas negerai. Jų po riekelę galite duoti 1–2 kartus per dieną.

Arbūzo nusipirkite tiek, kiek šeima pasigardžiuodama gali suvalgyti per vieną kartą. Supjaustyto arbūzo dalys šaldytuve gali būti ne ilgiau kaip parą. Pirkdami įsitikinkite, kad arbūzas nebūtų pažeistas puvinio, įskilęs ar pernokęs. Iš pernokusio pro odelę sunkiasi saldžios sultys, jis yra lipnus. Kokybiško, prinokusio arbūzo skonis maloniai saldus. Nekokybiški arbūzai vaikams netinka dar ir dėl to, kad jais galima užsikrėsti žarnyno ligų sukėlėjais.

Ar nieko blogo, jei vaikas prisirijo arbūzo sėklų? – gali kilti klausimas. Maži vaikai dažniausiai nemoka išspjauti sėklų, ir jei šeimos nariai neišrankios sėklų, vaikutis jas praris. Pasak specialisto, sėklų prarijusio mažylio viduriai tampa skystesni.

Parengta bendradarbiaujant su „Mamos žurnalu“

DALINKIS:
0
SPAUSDINTI
ŠEIMA IR SVEIKATA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"