TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Ankstyvosios lietuviškos bulvės

2014 06 12 6:00
Šviežių bulvių kaina šios savaitės pradžioje sostinės turgavietėse svyravo apie 2 litus už kilogramą Oresto Gurevičiaus (LŽ) nuotrauka

Lietuvos daržininkystės ūkiuose pradedamos kasti ankstyvosios bulvės. Pirmu derliumi ūkininkai kol kas nesiskundžia, bet sandėliuose dar yra nemažai geros kokybės pigių pernykščių bulvių. Dėl to didžioji dalis šalies ūkių bulviakasio pradžią ketina skelbti tik prieš Jonines.

Vieni pirmųjų ankstyvąsias bulves ėmė kasti Kėdainių krašto ūkininkai. Sauliaus Dambrausko ūkio laukuose šios daržovės pradėtos kasti pirmą birželio savaitę. Kėdainiškiai ankstyvąsias bulves surizikavo pasodinti kovo viduryje, kol leido sausi orai, paskui laukus laikė uždengtus agroplėvele, tad jos saugiai ištvėrė gegužės šalnas. Šiemet, kaip ir pernai, Kėdainių krašto ūkininkai iš hektaro planuoja prikasti iki 20 tonų ankstyvųjų bulvių.

„Manau, šiais metais ankstyvųjų bulvių derlius bus normalus, vidutiniškas“, - spėjo ūkininkas S. Dambrauskas. Pasak jo, kol kas šias bulves superka mažieji pirkėjai. „Ruošiamės jas tiekti ir prekybos tinklams, tačiau tie kol kas turi sandėliuose importinių šviežių bulvių, tad stengiasi jas parduoti“, - kalbėjo ūkininkas.

Šiomis dienomis ankstyvąsias bulves pradėjo kasti ir mažieji ūkiai. Turgavietėse jau atsirado jų pasiūla. Kol kas lietuviškos bulvės nedidelės. Sostinės turgavietėse jų kaina siekia nuo 1,70 iki 2 litų, bet kai kur pardavėjai prašė ir 2,10 lito už kilogramą. Šviežios bulvės prilygsta delikatesui, tačiau netinka nei blynams kepti, nei didžkukuliams virti.

S. Dambrausko teigimu, vėliau jų kaina kris kiekvieną savaitę, o apie Jonines prekyvietėse turėtų atsirasti ir didesnių ankstyvųjų lietuviškų bulvių. Šios jau tiks visiems tradiciniams lietuviškiems patiekalams gaminti.

Dar neskuba

Panevėžio krašto ūkininkas Gintautas Dominas ankstyvąsias bulves ketina pradėti kasti ateinančią savaitę. Dalį jų vyras pasodino kovo pabaigoje. „Kol kas prekiauju praėjusių metų bulvėmis, todėl šviežių dar neskubu kasti. Jei ankstyvąsias bulves kasi ne laiku, nukenčia jų derlingumas. Žinoma, ankstyvosios kainuoja daugiau, o vėliau jų kaina krinta“, - sakė G. Dominas. Šiuo metu, anot ūkininko, žmonės labiau domisi senojo derliaus bulvėmis, nes jos pigesnės. Šiandien prekybos tinklai praėjusių metų derliaus bulves parduoda po 0,70-0,75 lito už kilogramą.

Prekybos centruose ir turgavietėje jau visą mėnesį prekiaujama užsienyje išaugintomis šviežiomis bulvėmis. Kilogramas jų kainuoja iki 1,70 lito. Importinių ankstyvųjų bulvių didmeninė kaina turėtų būti apie 1,20 lito už kilogramą. Pirmos šviežios bulvės atkeliauja į Lietuvą iš Maroko ir Egipto, o kai Europoje atšyla orai, jas labiau apsimoka vežti iš Ispanijos, Prancūzijos, Belgijos ar Lenkijos.

Prognozės Europoje geros

Kaip skelbia statistinis leidinys „Agro RINKA“, Europos Sąjungoje šiais metais prognozuojamas didesnis bulvių derlius nei 2013-aisiais. Visose ES šalyse oro sąlygos buvo palankios ankstyvesniam nei įprasta bulviasodžiui ir derliaus formavimuisi. Daugiausia bulvių užauginančioje Vokietijoje jos irgi pasodintos anksčiau. Olandijoje bulviasodis taip pat buvo ankstyvas, bet dalis pasėlių nukentėjo nuo gegužės šalnų. Prancūzijoje bulvių sodinimo pradžią apsunkino drėgmės pertekliaus, tačiau vėliau orai pagerėjo ir dabar daržovės auga normaliai.

Pagal Europos Komisijos paskelbtas šių metų preliminarias bulvių derliaus prognozes, kurios sudarytos remiantis pasėlių derliaus prognozavimo sistemos MARS duomenimis, šiemet žemyne bulvių derlius gali būti 4 proc. didesnis nei 2013-aisiais, arba 4,1 proc. didesnis už pastarųjų penkerių metų vidurkį, ir siekti 32,25 tonos iš hektaro.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"