TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Ankstyvųjų braškių kainas spaudžia lenkiškas derlius

2014 06 03 6:00
Lietuviškos ankstyvosios braškės brangios, tačiau dažnam skanesnės nei lenkiškos. LŽ archyvo nuotrauka

Jau antrą savaitę turgavietėse parduodamos pirmosios lietuviškos braškės. Tradiciškai ankstyvosios uogos būna brangios. Šiais metais jų kainą koreguoja ir gamta, ir kaimynai lenkai.

Praėjusią savaitę Vilniaus, Kauno, Klaipėdos turgavietėse už kilogramą lietuviškų ankstyvųjų braškių buvo prašoma nuo 20 iki 30 litų. Pas ūkininkus jų galima nusipirkti pigiau.

Lenkiškos - pigesnės

Lenkijoje braškių sezonas šiemet prasidėjo mėnesiu anksčiau negu pernai ir didelėmis kainomis. Gegužės viduryje Lenkijoje išaugintų braškių pasiūla dar buvo menka, todėl augintojai galėjo jas parduoti brangiai. Statistinio leidinio „Agro RINKA“ duomenimis, geros kokybės lenkiškos uogos gegužės viduryje buvo parduodamos po 17,26–19,34 lito už kilogramą, o prastesnės – po 9,67–11,74 lito už kilogramą.

Nors kandžiojosi ir šalnos, trečią gegužės dekadą atšilus orams braškės pradėjo greičiau nokti, todėl gerokai padidėjusi pasiūla sumažino jų didmenines kainas iki 3,33–6,66 lito už kilogramą (priklausė nuo kokybės ir šalies regiono). Gegužės paskutinę savaitę pigiausios braškės buvo Lodzės didmeninės prekybos bazėje, brangiausios – Sandomiere. Arčiausiai Lietuvos esančioje Bronišės didmeninės prekybos bazėje šių uogų kaina prieš savaitę svyravo nuo 4,14 iki 6,25 lito už kilogramą.

Siūlo paragauti

"Šių metų žiemos šalčiai, o gegužę – šalnos padarė labai daug žalos braškių augintojams. Dėl šios priežasties šviežių uogų kainos didesnės negu pernai. Maždaug 50 proc. braškių ploto iš viso nušalo, ankstyvųjų braškių nuostoliai siekia apie 60 procentų“, - kalbėjo arčiausiai sostinės didelį braškyną turintis Šalčininkų rajono ūkininkas Romualdas Želudevičius.

Jis tikino, kad pagal kokybę lietuviškų braškių negalima net lyginti su užaugintomis svetur. Tačiau šiuo metu uogų kainas lemia būtent pigios lenkiškos braškės. Kainoms daro įtaką ir prognozuojamas didelis braškių derlius Vidurio Europos valstybėse.

Ūkininkas tvirtina, kad braškių skonį pirkėjai turi pajusti patys, tiesiog prekybos vietose. „Jeigu žmonės paragautų mūsų braškių ir lenkiškų, jie lengviau apsispręstų, kurių pirkti. Tačiau daugelis renkasi uogas ne pagal skonį, o pagal tai, kokia jų spalva. Bet iš spalvos braškių beveik neatskirsi“, - aiškino R. Želudevičius.

Jis sakė, kad ankstyvosiomis braškėmis prekiauja jau gerą savaitę. Didžiąją dalį uogų iš ūkininko nuperka didmenininkai. Braškių supirkimo kaina dabar kritusi iki 9-10 litų už kilogramą.

„Parduodant uogas dabartinėmis kainomis šių metų derlius nuostolių tikrai nepadengs. Juk neįmanoma jų smarkiai branginti - sustotų pardavimas. Nereikia pamiršti ir to, kad braškės greitai genda. Jeigu uogos nepurškiamos ir neapdorojamos chemikalais, jas nuskintas galima laikyti tik vieną dieną. O mūsų braškės - ne ispaniškos, kurios gali išlaikyti prekinę išvaizdą beveik tris savaites“, - dėstė ūkininkas. Jis pridūrė, kad draudimo kompanijos uogų ir vaisių plantacijų nedraudžia, tik - javus.

Priklauso nuo vietovės

"Ankstyvųjų braškių derlius labai priklauso nuo vietovės. Lenkai turi daugiau ankstyvųjų veislių uogų, pas juos ir žiema buvo šiek tiek kitokia negu Lietuvoje. Tačiau Lenkijos šiaurėje padėtis panaši kaip ir mūsų šalyje", - sakė Nobertas Uselis, Babtų sodininkystės ir daržininkystės instituto vyresnysis mokslo darbuotojas.

Jo teigimu, ten, kur pašalo javai ir rapsai, pašalo ir braškės. Šiaurės ir Vidurio Lietuvoje nuostoliai gali siekti iki 50 procentų. Lietuvoje vieni braškynai buvo pašalę po žiemos, kiti nukentėjo dėl šalnų. Kai kuriose vietovėse braškės žydi, tačiau uogų nemezga. “Visi pyksta, kad lietuviškos braškės brangios, bet jos ir negali būti pigios dėl ypatingų sąlygų. O pirmosios uogos tradiciškai visada būna brangesnės“, - pabrėžė Babtų sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"