TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Ant stalo - naujausios sezono mados

2013 10 21 6:00
LŽ archyvo nuotrauka

Pirkdami stalo indus lietuviai nebešykšti pinigų grožiui ir jau išdrįsta eksperimentuoti, tačiau pirkinį gerai apgalvoja. Norint išsirinkti stalo indų pagal savo skonį ir kišenę – daug galimybių. Kokybiškos produkcijos kaina svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių tūkstančių litų.

„Šiais laikais kiekvienoje didesnėje parduotuvėje galima įsigyti kasdien reikalingų virtuvės bei stalo indų ir įrankių. Bet retas klientas pirmą kartą pirkdamas šiuos daiktus susimąsto apie jų kokybę bei patvarumą", - sakė bendrovės „Pregos" direktorius Čiogintas Songaila. Jo teigimu, pigūs įrankiai ir indai netrunka prarasti prekinę išvaizdą.

Žinomų restoranų ar viešbučių valdytojai, investuojantys į stalo įrankius, galėtų paliudyti, kad geri gaminiai ir po dešimtmečio nepraranda savo žavesio, o kai kurie patiekalams gaminti skirti indai metams bėgant tampa tik geresni.

Kokybė pateisina kainą

Bendrovės „Berghoff Baltija“ vadybininkė Dovilė Jurgelevičienė mano, kad rinkdamiesi stalo indus pirkėjai pirmiausia kreipia dėmesį į patinkantį dizainą ir indų komplekto dydį, o ne kainą. Pašnekovės teigimu, kaina dažniau nulemia pasirinkimą tuo atveju, kai iš siūlomo indų asortimento pirkėjas renka dovaną už numatytą pinigų sumą.

Viltė Kačerauskaitė, bendrovės „Arkietė“ prekių grupės vadovė, patikino, kad žinomas prekės ženklas ne tik padidina kainą, tačiau ir garantuoja kokybę. Pavyzdžiui, pigių grūdinto stiklo indų iš Kinijos spalvos netrunka nusiplauti, jie yra neatsparūs dūžiui ir po pirmo plovimo indaplove gali suskilinėti. Tuo metu vokiečių gamybos porcelianas yra patvarus, o dekoro spalvos nenublunka, mat kiekviena jų atskirai išdegama krosnyje tam tikrą valandų skaičių.

Kasdieniam vartojimui pašnekovė vienareikšmiškai rekomendavo prancūzų gamintojo „Arc International“ grūdinto stiklo stalo indus, nes jų kokybės ir kainos santykis esą geriausias, o kiekvienam sezonui gamintojas pristato daug naujovių. Šventiniam stalui ji siūlė atkreipti dėmesį į siūlomą vokišką rankų darbo produkciją.

„Žinoma, šių vokiškų indų kaina atitinkamai didesnė: grūdinto stiklo lėkštės kainuoja vidutiniškai 12-15 litų, o rankų darbo porcelianinės lėkštės – 90-100 litų. Tačiau yra ir tarpinis variantas – porcelianinių, tačiau ne rankų darbo lėkščių kaina siekia 40-50 litų“, - pasakojo ji.

Nebebijo eksperimentuoti

„Prancūzai nuo seno labai stebėdavosi, kad lietuviams nepavyksta parduoti stalo serviravimo aksesuarų. Išties juk seniau būdavo sakoma: lietuviui svarbiau, kad jis turėtų ką įsidėti į lėkštę nei kur įsidėti. O štai dabar pastebime, kad kultūra keičiasi, žmonėms tampa labai svarbus ir pateikimas“, - sakė V.Kačerauskaitė. Pastaruoju metu, anot jos, lietuviai prie indų dekoro pamėgo derinti net servetėles.

Pašnekovė pasakojo, kad rinkdamiesi kasdienio naudojimo indus lietuviai nebebijo ryškių spalvų ir jas derina. Pavyzdžiui, pasirenka po porą geltonos, oranžinės ir žalios spalvos indų. Lygiai taip pat jie jau bando derinti porcelianą su stiklu.

Pastebima, kad lietuviai ėmė pirkti didesnio skersmens lėkštes nei anksčiau. Dabar ne tik restoranai, bet ir mažmenos klientai renkasi vis daugiau serviravimo reikmenų, pavyzdžiui, specialius indus vieno kąsnio užkandėlėms, salotoms. Be to, anksčiau jie mieliau pirkdavo dubenėlius, tinkamus ir sriubai, ir salotoms patiekti, o dabar šiems patiekalams yra linkę įsigyti dviejų rūšių indų.

Gamintojai nestokoja vaizduotės

Kartu su vartotojais keičiasi ir gamintojai: jie nesiliauja stebinę naujomis medžiagomis ir netikėtais sprendimais. Štai prancūzai, kaip pasakojo V.Kačerauskaitė, pristatė naują, tarpinę tarp stiklo ir porceliano medžiagą, pasižyminčią atsparumu ir perlo blizgesiu.

Kita naujiena - bešvinis krištolas. Kadangi 24 proc. įprasto krištolo sudėties sudaro Europoje uždraustas švinas, gamintojai pajuto poreikį išrasti naują rūšį. Nors bešvinis krištolas neskamba kaip jo pirmtakas, tačiau spindi ne ką menkiau. „Naujoves pirkėjai iš pradžių apžiūri, apmąsto ir tik tuomet perka. Jei tai brangesnė prekė, kartais apsispręsti pirkėjui reikia net trijų mėnesių“, - pasakojo bendrovės „Arkietė“ atstovė.

O štai bendrovė „Pregos“, atstovaujanti italų gamintojui „Mepra“, pirkėjams pasiūlė varinių indų. „Varinius indus daugelis yra matę antikvarinių daiktų parduotuvėse, kai kurie yra girdėję, kad varis reaguoja su rūgščiu maistu, ir nenaudoja šių indų maisto gamybai. Tačiau pas mus galite įsigyti pagal naujausias technologijas pagamintų varinių puodų, tinkamų bet kokiam gaminimo procesui“, - pasakojo Č.Songaila. Pašnekovas patikino, kad varis yra antras geriausias šilumos laidininkas po sidabro, tad gaminant maistą variniuose induose taupoma energija ir laikas.

Taip pat, anot jo, ieškantiems geriausios kokybės bei išskirtinio dizaino stalo įrankių bendrovė gali pasiūlyti dengtus titanu. Specialios technologijos pagrindu stalo įrankiams gali būti suteikiamos auksinė, juoda arba bronzinė spalvos, jie gali būti tiek blizgaus, tiek matinio paviršiaus. „Tačiau svarbiausias kriterijus išlieka tai, kad šių stalo įrankių paviršius yra net keturis kartus tvirtesnis nei įprastų plieninių, o spalva niekada neišblunka“, - nurodė pašnekovas ir pridūrė, kad ant tokių įrankių lazeriu išgraviruojama ornamentika.

O tiems, kurie mėgsta spalvų žaismą, Č.Songaila siūlė 38 spalvų ir atspalvių stalo įrankių seriją. „Skirtingai nei kitų gamintojų spalvoti stalo įrankiai, ši kolekcija yra pagaminta iš aukščiausios kokybės nerūdijančio plieno, o rankenėlės prisodrintos stiklo pluošto ir privirintos ultragarsu“, - pasakojo jis.

Lietuviams – angliškos tradicijos

Salono „Zwilling. Stalas ir virtuvė“ vadovė Ingrida Fedaravičienė nurodė, kad viena brangiausių šiuo metu bendrovės siūlomų porceliano rūšių – kaulinis porcelianas, pasižymintis švytinčiu baltumu, lengvumu ir šviesos pralaidumu. Toks porcelianas visuomet žymimas anglišku užrašu „Bone China“ (liet. Kaulo porcelianas) arba „Fine Bone China“ (liet. Plonasis kaulo porcelianas), jo tėvynė – Anglija. Ilgą laiką kaulinis porcelianas buvo išskirtinai Anglijos prekė, tačiau ją jau galima įsigyti ir Lietuvoje.

Salonas prekiauja vienos garsiausių Anglijos keramikos gamintojų „Wedgwood“ produkcija - ši bendrovė pagamina 25 proc. visos Didžiosios Britanijos keraminių indų pramonės produkcijos.

Kita galimybė įspūdingai serviruoti stalą – pasirinkti bendrovės „Wilkens“ sidabrinius, pasidabruotus ar labai geros kokybės nerūdijančio plieno gaminius. Jie, kaip teigė I.Fedaravičienė, prilygsta juvelyrų dirbiniams. Du dešimtmečius šios bendrovės vardą garsina žymūs menininkai ir dizaineriai, kurie indus kuria remdamiesi klasikiniais modeliais.

Populiarėja lietuviška produkcija

V.Kačerauskaitė taip pat tvirtina pastebėjusi, kad pastaruoju metu kasmet auga lietuvių gamybos stalo indų pardavimas. Anot jos, senas tradicijas turinti porceliano gamykla „Jiesia“ tarp šalies pirkėjų tampa vis populiaresnė. „Pradėjus prekiauti „Jiesios“ indais, juos labiausiai pirkdavo kaip dovanas užsienio svečiams, krikštynoms, nes šis gamintojo vardas turi išliekamąją vertę. O dabar pastebime, kad žmonės ir patys sau užsakinėja stalo servizus, nors jie yra ganėtinai brangūs: 6-12 asmenų servizas kainuoja 3-5 tūkst. litų“, - pasakojo V.Kačerauskaitė.

Anot jos, šio gamintojo porcelianas toks plonas, jog persišviečia, tačiau yra itin atsparus smūgiams.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"