TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Avižos dribsniams bei košėms jau auginamos ir Lietuvoje

2014 10 13 16:51
fotkes/thumb/23129_Nauja avizu rusis Lietuvoje (2).jpg LŽ archyvo nuotrauka

Iki šiol kokybiški avižų dribsniai ir košės Lietuvą pasiekdavo iš Skandinavijos šalių. Šiemet Lietuvoje pirmą kartą pavyko užauginti skandinaviškus standartus atitinkačių maistinių avižų derlių. Naują produktą ketinama tiekti Lietuvos ir užsienio rinkai.

Viena didžiausių grūdų perdirbimo kompanijų „Malsena“ pradėjo naują verslo kryptį – pirmą kartą Lietuvoje užaugino skandinaviškos kokybės avižų derlių. Bendrovė į naujosios avižų kultūros auginimą ir populiarinimą investavo 3 mln. litų ir šiais metais nuėmė pirmąjį skandinaviškus kokybės standartus atitinkančios avižų kultūros derlių.

„Iki šiol Lietuvoje buvo auginamos daugiausia pašarams skirtos avižos. Jų kokybė – menka, tad ir pašarinių avižų supirkimo kainos – du kartus mažesnės nei maistinių. Ūkininkai avižų kaip grūdinės kultūros nevertina ir nemano, kad jai egzistuoja paklausa. Mes manome priešingai. Kokybiškai maistinės avižos grūdinei kultūrai paklausa yra didžiulė ne tik Lietuvoje, tačiau ir užsienio rinkose. Lietuvoje tikrai galima užauginti kokybiškas maistines avižas ir rinkai pateikti skandinaviškai produkcijai nenusileidžiančią produkciją,“ – sakė „Malsenos“ generalinis direktorius Gintautas Migonis.

Įmonės ekspertai vyko semtis patirties į regionus, turinčius senas avižų auginimo tradicijas, tokius kaip Suomija, Vokietija, Norvegija. Specialistai aplankė selekcininkus, stambius žemdirbius, grūdų supirkimo ir perdirbimo bendroves.

„Atsivežėme Lietuvoje dar neaugintas avižų veisles, išgryninome jų auginimo technologijas, paskatinome Lietuvos ūkininkus laikytis tarptautinių šios kultūros auginimo standartų, sukūrėme infrastruktūrą, kuri padėtų ūkininkams greičiau nuimti ir parduoti kokybiškų avižų derlių“, – pasakojo įmonės plėtros direktoriaus Andrejus Cedronas.

Šiemet pirmą kartą šalyje užauginta ir nukulta 3000 tonų kokybiškų maistinių avižų.

„Iki šiol Lietuvos gyventojai neturėjo galimybės mėgautis išties kokybiška avižų, užaugintų Lietuvoje, produkcija. Kokybiški dribsniai ir košės mus pasiekdavo iš Skandinavijos šalių. Nuo šiol tokios pačios kokybės produktus, tik užaugintus Lietuvoje, galėsime tiekti Lietuvos ir užsienio rinkai“, – teigė A. Cedronas.

Pasak jo, kokybiška avižų kultūra skiriasi ne tik maistinėmis, tačiau ir skonio savybėmis. Naujoji aviža subrandina didesnį grūdą, kuris yra švaresnis ir sveikesnis, labiau pritaikytas maistiniam vartojimui. Grūdai skalsesni, trapesni, tirpesni ir maistingesni.

Pasak „Malsenos“ Grūdų prekybos vadovo Arvydo Noreikos, didžiausiu iššūkiu, diegiant naujosios avižų kultūros auginimo tradicijas Lietuvoje, tapo ūkininkų mokymas. Naujosios avižų kultūros auginimo standartai – itin aukšti, nes siekiama išlaikyti žaliavos kokybę. Galimybė auginti žaliavą suteikiama ūkininkams, kurie laikosi tarptautinių taršos reikalavimų, maksimaliai riboja cheminių trąšų kiekį.

Maistinių avižų supirkimo kaina daugiau kaip du kartus viršija pašarinių avižų supirkimo kainą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"