TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Avys ūkiuose po truputį keičia kiaules

2015 08 20 6:00
Avių skaičius šalyje nuo 2009 metų išaugo kone dvigubai - nuo 47 tūkst. iki daugiau nei 100 tūkstančių. Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Avis auginančių ūkininkų per penkerius metus Lietuvoje padaugėjo ir, atrodo, tebedaugėja. Šis sektorius jau pajuto augančią konkurenciją – tai numušė produkcijos supirkimo kainas. Avininkystė – viena iš išeičių dėl maro nebegalintiems kiaulių auginti ūkininkams, taigi ūkiai vienas po kito imasi šio verslo.

Avių skaičius šalyje nuo 2009 metų išaugo kone dvigubai – nuo 47 tūkst. iki daugiau nei 100 tūkstančių. Ūkininkai aiškina, kad daugėjant smulkiųjų augintojų jų produkcija mažina avienos kainas. Didesni ūkiai gyvas avis gabena į Vokietiją ir Latviją, iš kur jos keliauja į musulmoniškas rinkas.

Paskatino ES išmokos

Kristina Milišiūnienė, Biržų rajono ūkininkė, auginanti per 1,5 tūkst. avių, pasakojo, kad šių gyvūnų augintojų kasmet vis daugėja, o ypač pastaruosius keletą metų. Ji svarsto, kad avininkystės sektorius tuoj pasieks piką.

Dėl to pastaruoju metu pastebimas ir produkcijos kainų mažėjimas. „Jas mažina smulkieji gamintojai. Jie turi kažkur realizuoti mėsą, taigi ją parduoda pigiau. Jiems – ir mažesni mokesčiai, ir PVM netaikomas, taigi kaina šiek tiek mažėja. O faktas vienas – avių skaičius tik auga“, – LŽ dėstė K. Milišiūnienė.

Ji priminė, jog avininkystės pakilimas prasidėjo maždaug prieš penkerius metus, o vienas iš faktorių buvo tai, kad atsirado išmokos už mėsines avis. Tokių išmokų avis laikantys ūkininkai anksčiau negaudavo. „Ta išmoka iš dalies paskatino plėsti avininkystę ir nuo tų metų pasijuto augimas. Ūkininkai juk skaičiuoja, ką naudingiau auginti. Be to, dar pastūmėjo kiaulių maras, kai ūkininkams net buvo rekomenduojama vietoj kiaulių auginti kitus gyvūnus“, – kalbėjo K. Milišiūnienė.

Iš Latvijos – į musulmoniškas rinkas

Avių augintojai jau kuris laikas kalba apie perspektyvas eksportuoti produkciją į musulmoniškų šalių rinkas, tačiau retas kuris tai daro. K. Milišiūnienės ūkis, pavyzdžiui, gyvas avis, kurių neparduoda Lietuvoje, gabena į Vokietiją ir Latviją.

„Musulmoniškos rinkos lietuviai dar neatradę, dar tebevyksta derybos. Dalį avių parduodame latviams, nes ši šalis yra atradusi musulmoniškas rinkas, musulmonai iš jų avis nuperka. O su vokiečiais dirbame daugiau nei 10 metų, su jais turime kontaktų, taigi užaugintą gyvūnų perteklių, kiek negalime parduoti vietoje, kiekvienais metais išvežame“, – dėliojo ūkininkė.

Avių mėsa Lietuvoje parduodama tiesiogiai vartotojams pagal susitarimus. „Daugelis ūkininkų jau turi savo klientų būrį. Tos pirkėjų gretos plečiasi, reklama eina iš lūpų į lūpas, taigi didesnė dalis avienos parduodama vartotojams. Dalis nukeliauja į restoranus ir tikrai nedidelė patenka į prekybos centrus, bet ten dažnai būna atvežtinė mėsa“, – samprotavo K. Milišiūnienė.

Ar avininkystės ūkiams dar yra kur plėstis? Pašnekovės teigimu, rinka dar nėra visiškai užpildyta, bet mažėjančios kainos liudija, kad ta riba jau artėja. „Kai mes jaučiame, kad kaina Lietuvoje krita, dalį produkcijos išvežame į užsienį“, – aiškino K. Milišiūnienė.

Pirkėjai susiranda patys

Ieva Šeškaitė, Rokiškio rajono ūkininkė, veik prieš metus nusprendusi imtis avininkystės, LŽ kalbėjo, kad apsisprendimą lėmė turimos žemės plotai, tinkami šiems gyvūnams auginti. „Močiutė anksčiau turėjo karvių, bet baigė ūkininkauti, taigi reikėjo priimti kažkokį naują sprendimą. Kai buvo uždrausta dėl maro auginti kiaules, turėjome keisti ūkininkavimo kryptį arba visai atsisakyti ūkio. Prieš metus nusprendėme įsigyti avių. Nusipirkome 75 Lietuvos juodagalves, bet tai dar pati pradžia – tai veislinės avys, tik bandos branduolys“, – kalbėjo I. Šeškaitė.

Ji sakė, kad auginti avis, palyginti su kitais galvijais, yra gana lengva. „Joms mažiau reikia priežiūros. Vakarais avys sueina į klojimą, taigi uždarome, o dieną pievoje ganosi. Gerti paduodame, rytą ir vakare – grūdų, ir viskas“, – pasakojo avininkystės naujokė.

I. Šeškaitė tikisi, kad dėl produkcijos realizavimo problemų kilti neturėtų. Esą jau dabar žmonės, ieškantys avienos, kreipiasi į ją asmeniškai. „Galima sutartį sudaryti su gamykla, turinčia ekologinės gamybos liniją, nes mūsų ūkis ekologinis. Turime žinių, kad kai užauginsime avis, tai visas paims“, – prognozavo ūkininkė. Jos teigimu, investicijos į avininkystę buvo nemažos, tačiau ūkis išsivertė be banko paskolos. „Tik neaišku, kaip bus žiemą, gal daugiau problemų turėsime, šiuo metu jų neturime“, – pridūrė ji.

Kalbėdama apie konkurenciją ūkininkė sakė, kad rajone avių ūkių nėra daug, o tie, kurie yra, – maži: „Konkurencijos kol kas nepajautėme, nors dar tik pati pradžia.“

FAKTAI

15 proc. smuko kaina

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje buvo paskersta 2,689 tūkst. avių – 15,51 proc. daugiau, palyginti su 2014 m. I pusmečiu.

Iš to skaičiaus ėriukų (ne vyresnių kaip 12 mėn.) paskersta 5,08 proc. (iki 766 vnt.) daugiau, o kitų avių (vyresnių kaip 12 mėn.) – 20,26 proc. (iki 1,923 tūkst. vnt.) daugiau.

Analizuojamu laikotarpiu avienos skerdenų gamyba Lietuvoje padidėjo 22,59 proc. ir sudarė 49,261 toną.

Vidutinė supirktų avių kaina 2015 m. I pusmetį sudarė 504,39 eurų/100 kg (skerdenų svorio) ir 136,38 eurų/100 kg (gyvojo svorio) – atitinkamai 0,99 proc. didesnė ir 14,66 proc. mažesnė nei 2014 m. sausio – birželio mėn.

Šaltinis: Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras

SKAIČIAI:

Avių skaičius auga (tūkst.)

200920102011201220132014
47,552,558,560,482,899,6

Šaltinis: Statistikos departamentas

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"