TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Braškės irgi turi dantis

2012 06 02 6:04

Braškių kainos šiemet kandžiojasi. Jos viršijo visus rekordus, nors augintojai viliasi neblogo derliaus. Mažėjantys braškynų plotai Lietuvoje verčia susitaikyti su mintimi, kad brangesnės nei pernai braškės bus ir sezono pabaigoje.

"Kai manęs kas paklausia, kokios bus braškių kainos, visada atsakau: gražios, - LŽ šmaikštavo Panevėžio žemės ūkio bendrovės "Dembavos šiltnamiai" direktorius Algimantas Staškus. - Kiek mokės, už tiek ir atiduosiu. Nereikės išmesti nė vienos uogos. Jei ko neparduosiu žmonėms - bus kas perdirba."

Nesupranta nė patys

Braškių kainos šiemet iš tiesų "gražios". Praėjusios savaitės pradžioje už pirmąsias lietuviškas šiltnamiuose arba po polietileno plėvele užaugintas uogas buvo prašoma iki 26 litų už kilogramą. Šią savaitę kaina smuktelėjo iki 20 litų, bet ir ji atrodo sunkiai tikėtina, palyginti su importinių braškių kainomis, kurios tesiekia 6-8 litus.

"Vien braškių savikaina Lietuvoje viršija 4 litus. Be to, dar reikia ir darbininkams sumokėti, ir nuvežti kainuoja. Niekaip neįsivaizduoju, kaip gali tiek kainuoti lenkiškos", - svarsto Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis. Jis pasakojo šios savaitės pradžioje su grupe ūkininkų lankęsis Prancūzijoje ir ten pamatęs, kad kilogramas Lenkijoje užaugintų braškių kainuoja 7-9 eurus (24-31 litą). Antradienį grįždami namo specialiai buvo sustoję keliose vietose Lenkijoje. Čia braškės kainavo po 11-12 zlotų (8,70-9,50 lito), taigi, gerokai brangiau nei tos, kurios įvežamos ir parduodamos Lietuvoje.

"Nežinau, iš kur jos į Lietuvą atvežamos. Veikiausiai tai uogos, skirtos ne vartoti šviežios, o perdirbti. Matyt, atvežamos konteineriais iš Lenkijos arba Ispanijos", - spėlioja draugijos vadovas.

Kaina arba kokybė

"Nenorėčiau sakyti, kad visos lenkiškos uogos yra prastos. Ten irgi yra daug ūkininkų, kurie braškes augina nepertręšdami, nenaudodami skatinančių augimą bei ilginančių laikymą priemonių. Bet jos keliauja daugiausia į Vakarų Europą, o į Lietuvą atkeliauja užaugintos intensyviais metodais - jos didelės, gražios, bet neskanios", - tvirtina V.Juodsnukis.

Pasak jo, kitaip nepavyktų paaiškinti, kaip galima šias uogas visą savaitę išlaikyti blizgančias lyg ką tik nuskintas, juolab žinant, kad jos prieš tai buvo gabenamos 700-800 kilometrų.

Iš akies, anot jo, atskirti, kurios uogos yra "tikros", kažin ar įmanoma, todėl jis patartų nepasidrovėti ir prieš atveriant piniginę paragauti. "Lenkiškos uogos perpus pigesnės nei lietuviškos, bet nors kartą nepagailėkite 20 litų, paragaukite vietinių, lietuviškų, ir tada žiūrėsim, ką kitą kartą pirksite", - atitaria ir A.Staškus.

V.Juodsnukis teigia, jog Lietuvoje auginti braškes iš tiesų brangu. Mat prieš sodinant daigus užtrunka bent porą metų, kol žemė paruošiama, išvalomos piktžolės, tinkamai įtręšiama, o ir geresnio derliaus toje pačioje vietoje galima tikėtis tik porą metų. Vėliau 5-6 metus reikia duoti žemei pailsėti. Jis savo ūkyje buvusias braškių augavietes užsėja javais arba ankštinėmis kultūromis.

"Lietuvos braškininkai trąšų naudoja tik tiek, kiek būtina. Todėl mūsų uogos taip vertinamos ir užsienyje. Tik bėda, kad jų užauginama daug mažiau, negu reikia vietos rinkai, o ir latviai, estai vis prašo parduoti", - pasakoja V.Juodsnukis.

Yra ir Lietuvoje specializuotų ūkių, kurie taiko itin modernias technologijas. Tuo garsėja Tauragės rajone ūkininkaujantis Raimondas Beske, apie kurio naudojamas metodikas jau legendos sklinda. Bet ir jis vengia perdozuoti trąšų.

Pasak V.Juodsnukio, Lietuvos braškininkai ištikimi tradicijoms. Todėl ir derlius retai kada stebina, keleriopai mažesnis nei kitose šalyse. Vidutinis braškių derlius tesiekia 6-7 tonas iš hektaro, o Lenkijoje, Ispanijoje, Olandijoje ir 30 tonų nestebina.

"Savo derliumi nesigiriu, nes neskaičiuoju, nes paskui kiti pradeda mano pinigus skaičiuoti, o tų pinigų vis trūksta, - vėl pokštauja panevėžiškis sodininkas A.Staškus. - Girdėjau, Žemdirbystės institute pavyko pasiekti 35 tonų derlių, o mano kaimynas braškėmis užsodinęs tik 30 arų. Apskaičiavome, kad ir jis buvo pasiekęs 30 tonų iš hektaro. Bet jis braškes myli, kaip sakoma, su jomis ir miega, aš taip nemoku, todėl geriausiu atveju iki 14 tonų iš hektaro surenku."

Lietuviškos tik daržininkams

Lietuvoje auginamos braškės lietuviškos tik iš dalies. Mat lietuviškų veislių braškės, anot V.Juodsnukio, nors ir gražios, ir kvapnios, skanios, bet rinkai netinka. Tai "vieno prisilietimo" desertinės uogos - jas reikia suvalgyti tą pačią dieną, kai nuskini.

"Prieš 15 metų susidomėjęs braškininkyste, pasirūpinau įvairių geriausių lietuviškų veislių daigų, o po poros metų vos išsigelbėjau nuo bankroto", - prisimena draugijos vadovas, turintis braškyną netoli Kazlų Rūdos.

Pasak jo, braškių veislininkystė - daug laiko ir pinigų kainuojanti sritis. Lietuva neturi tiek išteklių nei patirties, todėl renkasi jau išbandytas ir pasitvirtinusias svetur išveistas braškes. Jos atitinka visas rinkoje privalomas savybes: yra didelės, kvapnios, skanios ir patvaresnės nedidelėms šalnoms, minus 2 laipsnių temperatūros paprastai neatlaiko joks braškės žiedas.

Teks palaukti

Iš pradžių prognozuotą gausesnį lietuviškų braškių derlių, planuotą birželio pradžiai, tenka atidėti dar bent savaitę. 

"Žmogus planuoja, o Dievulis juokiasi", - kandžiai šypteli A.Staškus. Jis, nors jau ragauja pirmąsias šiųmetes uogas, mano, kad atšalus orams, derliaus dar teks palūkėti bent 10 dienų.

Paprastai braškių sezonas Lietuvoje trunka apie du mėnesius, o pamažu pigti jos pradeda antroje birželio pusėje, kai pradeda rodytis ir kitos uogos.

Vis dėlto, anot V.Juodsnukio, sezono pabaigos nepranašauja nei kainos, nei kokie nors kiti požymiai, todėl nesuspėti nusipirkti uogų rizikuoja tie, kurie, kaip ir pernai, lauks, kol braškės dar labiau atpigs. Praėjusiais metais žemutinė kainos riba sustojo prie 4 litų už kilogramą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"