TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Bruzdėjimai gali likti be atsako

2007 05 04 0:00
"Švyturio" virimo cecho darbuotojai į gatvę išėjo bendrovės vadovybei atmetus reikalavimus dėl palankesnių darbo grafikų.
Autoriaus nuotrauka

Dviejų Klaipėdos alaus daryklos "Švyturys" skyrių darbuotojų protesto akcija bendrovės vadovybei buvo nelyg šaltas dušas. Piketo dalyvių teigimu, tai pirmas toks atvejis įmonėje per pastarąjį dvidešimtmetį

"Piketą surengėme negavę nei miesto, nei bendrovės leidimo. Tačiau jei jame dalyvauja mažiau nei devyni žmonės, leidimo ir nereikia", - sakė "Švyturio" profesinės sąjungos komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas.

Pasak jo, įmonės virimo cecho darbuotojai į gatvę išėjo bendrovės vadovybei atmetus reikalavimus dėl saugai ir sveikatai palankesnių darbo grafikų ir maitinimosi. R.Tamošauskas pridūrė, jog ši problema aktuali tik minėto cecho darbuotojams, o ne visai įmonei.

Darbas nepertraukiamas

Pasak R.Tamošausko, padidėjus produkcijos poreikiui kasmet nuo balandžio mėnesio "Švyturio" darbuotojams tenka dirbti nepertraukiamu režimu. "Ne sezono metu dirbame normaliai - penkias dienas per savaitę ir dvi ilsimės. Tačiau prasidėjus sezonui dirbame jau septynias dienas per savaitę "slenkančiuoju" grafiku. Tenka dirbti ir dieną, ir vakare, ir naktį. Poilsio dienos kartais papuola ir vidury savaitės. Mes, galima sakyti, nesimatome su šeimomis", - kalbėjo R.Tamošauskas.

"Švyturio" vadovybei pasiūlyta leisti darbuotojams dirbti pamainomis po 12 valandų. Taip keturias dienas jie dirbtų, o keturias ilsėtųsi. Tačiau pasiūlymas buvo atmestas. Anot R.Tamošausko, teigiama, kad taip kris darbingumas, blogės gaminamos produkcijos kokybė. Be to, cecho vadovas esą negalės su visais darbuotojais

vienu metu susitikti.

Įmonės darbuotojai pagalbos kreipėsi ir į gamyklos direktorių Imantą Čepulį, ir į generalinį bendrovės direktorių Rolandą Viršilą, tačiau, kaip sakė pašnekovas, jų atsakymo taip ir nebuvo sulaukta.

Profsąjungos atstovas tikino, kad naujuosius darbo grafikus patikrinus Valstybinei darbo inspekcijai buvo nustatyta pažeidimų. Tačiau šie iki šiol nepašalinti.

Rinktis maisto negalima

Darbuotojus piktina ir tai, kad uždarius įmonės valgyklą jiems neleidžiama valgyti greta esančiose kavinėse. "Sutinkame, kad dėl kelių dešimčių darbuotojų valgyklos laikyti nebuvo naudinga. Gamykla stovi miesto centre, aplink apstu kavinių. Tačiau mums darbo metu uždrausta išeiti iš bendrovės teritorijos. Esą taip pažeidžiamos vidaus tvarkos taisyklės. Rekomenduota maistą pirkti iš maistą į darbovietes pristatančių bendrovių. Tačiau taip daug brangiau. Keista, kad draudimas išeiti iš įmonės teritorijos netaikomas administracijos darbuotojams", - kalbėjo R.Tamošauskas.

Pasak R.Tamošausko, jei alaus darykla ir po šios akcijos nesiims spręsti darbuotojų problemų, bus rengiamas oficialus mitingas.

Viskas teisėta

"Švyturio" gamybos vadovės Džiuljetos Armonienės nuomone, vakarykštis įvykis parodo ne visų įmonės darbuotojų, o tik kelių aktyvistų nuomonę.

"Manau, kad ta protesto akcija naudinga tik vienam žmogui, kuris nori pateisinti savo, kaip profesinės sąjungos lyderio, vardą. Pagal Darbo kodeksą, jei technologinis procesas vyksta nepertraukiamu režimu, galima sudaryti slenkantį darbo grafiką ir profsąjungos sutikimo tam nereikia. Tačiau jei būtų įvesta suminė darbo laiko apskaita ir viršytas 40 darbo valandų per savaitę limitas, tektų gauti profesinės sąjungos sutikimą. To ir reikėtų dirbant 12 valandų per parą", - aiškino Dž.Armonienė.

Dėl pietų darbo vietoje ji teigė iš viso nematanti jokios problemos. Pasak Dž.Armonienės, įmonėje įrengtos virtuvėlės, kur yra visa maistui gaminti reikalinga įranga. "Ne kiekvienas namie turi tokias sąlygas papietauti", - teigė Dž.Armonienė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"