TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Cukraus gamyba – treti metai rekordinio lygio

2014 09 11 6:00
Arvydo Jockaus nuotrauka

Kėdainiuose ir Marijampolėje jau trečius metus iš eilės tikimasi supirkti rekordinį cukrinių runkelių derlių. Nors per dvejus metus Europoje beveik perpus sumažėjo baltojo cukraus kaina, du Lietuvos cukraus fabrikai gamybos nemažina.

Prognozuojama, kad pietinėje Europoje cukrinių runkelių plotai pradės mažėti po dvejų metų, kai Europoje bus panaikintos cukraus gamybos kvotos valstybėms narėms, tada Lietuvos cukraus gamintojai planuoja dar labiau padidinti apsukas.

Lietuvoje yra apie 600 cukrinių runkelių augintojų. Iš jų maždaug 400 produkciją tiekia Kėdainių, apie 200 – Marijampolės cukraus fabrikui.

Sezonas prasidės kitą savaitę

Kėdainių ir Marijampolės cukraus fabrikai pirmuosius cukrinius runkelius ketina priimti jau pirmadienį, rugsėjo 15 dieną. Pirmieji tyrimai rodo, kad runkelių kokybė turėtų būti panaši kaip pernai, kai cukringumas keliais procentais viršijo bazinę normą. Gamintojai tikisi supirkti panašų kiekį cukrinių runkelių kaip 2012 ir 2013 metais ir pagaminti ne mažiau produkcijos. Baltojo cukraus gamyba abiejuose fabrikuose turėtų tęstis iki 2015 metų sausio mėnesio vidurio.

Bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris LŽ sakė, jog iš laukų neseniai trečią kartą paimti mėginiai parodė, kad derlius šiemet turėtų būti ne prastesnis negu pernai. „Prognozuojame, kad cukringumas sieks apie 17,2 proc., o cukraus kiekis iš hektaro (tai pagrindinis mūsų rodiklis) bus ne mažesnis nei pernai, tai yra 11 tonų iš hektaro“, - sakė S. Mozeris.

Lietuvoje jau treti metai iš eilės išauginamas rekordinis cukrinių runkelių derlius. 2012 metais „Nordic Sugar Kėdainiai“ supirko apie 700 tūkst. tonų cukrinių runkelių ir pagamino rekordinį 111 tūkst. tonų baltojo cukraus kiekį. 2013 metais – atitinkamai 650 tūkst. ir 110 tūkst. tonų. Šiemet fabrikas planuoja supirkti apie 650 tūkst. tonų runkelių ir pagaminti apie 100 tūkst. tonų cukraus.

Bendrovės „Arvi cukrus“ komercijos direktorius Rytis Morozovas LŽ teigė, kad sezoną pradės rugsėjo 15 dieną. „Būsimą derlių sunku vertinti, nes visi runkeliai dar žemėje. Tačiau pirmieji tyrimai rodo, kad išsilaikius geriems orams derlius bus labai geras, o gamyba kaip ir pernai - rekordinė“, - prognozavo jis.

Marijampolės bendrovė „Arvi cukrus“ 2013 metais supirko apie 300 tūkst. tonų cukrinių runkelių ir pagamino apie 40 tūkst. tonų baltojo cukraus. 2012 metais – atitinkamai 270 tūkst. ir 36 tūkst. tonų.

Panaikinus ribojimus plės gamybą

Pagal Europos cukraus reglamentą, Lietuvos nacionalinė kvota siekia 90 tūkst. tonų baltojo cukraus per metus. 64 tūkst. tonų tenka „Nordic Sugar Kėdainiai“, 26 tūkst. tonų - Marijampolės „Arvi cukrus“. Tiek cukraus abu fabrikai gali parduoti ES maisto pramonei. Kvotą viršijantis cukrus yra analogiškas produktas, tačiau jo negalima naudoti maisto pramonėje, jo pardavimo kaina mažesnė.

Ši kvotų sistema 2017 metų pradžioje nustos galioti ir cukraus fabrikai visoje ES galės gaminti produkcijos tiek, kiek sugebės realizuoti. Lietuvių gamintojai LŽ aiškino, kad pokyčiams rengiasi ir po dvejų metų tikisi ne tik išlaikyti esamą gamybos lygį, bet ir jį padidinti.

S. Mozeris pasakojo, kad Kėdainių įmonė išsikėlė uždavinį, kad 2020 metais 20 proc. geriausių augintojų turėtų gauti 20 tonų poliarizuoto cukraus iš hektaro (t/ha). „Poliarizuotas cukrus – ne tas, kuris išbyra į maišą, o kuris yra runkelyje, nes apie 10 proc. jo gamybos metu prapuola. Kitaip sakant, jeigu poliarizuoto cukraus yra 10 tonų, į maišą išbyra 9 tonos baltojo cukraus“, - aiškino pašnekovas. Pasak jo, keli Lietuvos augintojai jau pernai pasiekė 18,5 t/ha lygį. Tuo metu vidutinis Lietuvos rodiklis tėra 11 t/ha. Panašūs rodikliai pasiekiami ir Švedijoje. „Nuo Vokietijos dar atsiliekame, tačiau už suomius mūsų derlius beveik dvigubai geresnis“, - teigė S. Mozeris.

Šiemet baigėsi penkerius metus galiojęs trišalis susitarimas tarp „Nordic Sugar Kėdainiai“, trijų cukrinių runkelių kooperatyvų ir Lietuvos cukrinių runkelių augintojų asociacijos. Po ilgų derybų gamintojai ir augintojai pasirašė naują sutartį, kuri galios iki kvotų panaikinimo 2017 metais.

„Manome, kad susitarimas labai pozityvus. Supirkimo kaina siejama su fabriko pelningumu, tai yra jeigu pelningumas pasiekia tam tikrą ribą, 30 proc. gauto antpelnio vėliau atitenka augintojams. Tai saugiklis, kad cukraus kainoms išaugus ūkininkai nesijaustų apgauti“, - sakė S. Mozeris.

Kitas susitarimo punktas numato, kad referenciniais metais pasirinkti 2014-ieji. Tai yra jeigu šiemet ūkininkas augina 1 proc. visų cukrinių runkelių, po 2017 metų didėjant ar mažėjant gamybos apimčiai, atitinkamai keistųsi iš jo superkamos produkcijos dalis. „Jeigu fabrikas 2014 metais gamina 100 tūkst. tonų, o 2017 metais gamins daugiau, atitinkamai didės ir iš šio ūkininko superkamų runkelių kiekis, - aiškino S. Mozeris. - Manau, kad panaikinus kvotas esminių pokyčių nebus. Aišku, ruošiamės, investuojame į gamybos modernizavimą, augintojai perka geresnę techniką. Po 2017 metų tikrai Lietuvoje gaminsime cukrų, trauktis nesirengiame.“

S.Mozerio teigimu, po dvejų metų atsivers didesnės galimybės eksportuoti cukrų už ES ribų, o importo muitai trečių šalių produkcijai išliks. Tai apsaugos rinką nuo įvežtinio pigesnio cukranendrių cukraus.

„Ne visi atlaikys konkurenciją. Atpigus cukrui Italijoje, Ispanijoje, kitose pietų šalyse, kur yra daugiau alternatyvų, cukrinių runkelių plotai gali sumažėti, gamyba susitraukti. Su sunkumais susidurs ekonomiškai silpnesnės įmonės. Atsiras nišų rinkoje, kur galėtume savo produkciją realizuoti“, - prognozavo S. Mozeris.

Marijampolės fabrikas taip pat investuoja į gamybą ir kasmet didina superkamų cukrinių runkelių bei gaminamo cukraus kiekį. „Tikimės 2017 metais pasiekti maksimalų pajėgumą“, - teigė R. Morozovas.

Pigių uogienių metas

Europoje cukraus kainos per dvejus metus sumažėjo beveik perpus. Parduotuvėje kilogramą cukraus pirkome už 4 litus, o dabar galima rasti ir už 1,99 lito.

Šiuo metu „Maximos“ prekybos tinkle lietuviško ir lenkiško baltojo cukraus kaina lentynoje – 2,49 lito už kilogramą (Lt/kg), o 1,99 Lt/kg cukrus kainuoja akcijų metu. „Prieš dvejus metus baltojo cukraus kaina „Maximos" prekybos tinkle buvo 3,59 Lt/kg, tad per dvejus metus pigo trečdaliu“, - teigė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Kilogramas rudojo cukraus šiame prekybos tinkle kainuoja 4,75 lito. Jis per dvejus metus atpigo 5 procentais. Tačiau jo realizuojama nedaug, lietuviškas baltasis cukrus sudaro 90 proc. viso „Maximos“ parduodamo cukraus.

„Cukraus kaina išties jau yra pasiekusi rekordines žemumas visoje pasaulinėje rinkoje, tad Lietuva – ne išimtis. Mažėjančias kainas lemia itin geras pernykštis cukrinių runkelių derlius. Šiuo metu cukraus pasiūla yra kur kas didesnė nei paklausa. Tiek Lietuvos, tiek ir užsienio gamintojai stengiasi parduoti perteklinį cukrų. Rekordiškai maža cukraus kaina, gera žinia uogienių mylėtojams, nes šiais metais konservuoti vaisius ir virti uogienes vartotojai galėjo kur kas pigiau nei įprastai“, - pranašumus įžvelgė R. Saulytė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"