TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Dešrose - sumaltos kiaulių galvos ir širdys

2007 09 04 0:00
Gamintojai aukščiausios rūšies gaminiais sąmoningai įvardija servelatus, kuriuose naudojami subproduktai.
LŽ archyvo nuotrauka

Pusė, net 7 iš 14 tikrintų mėsos gamintojų nesilaiko aukščiausios rūšies mėsos gaminių kokybės ir ženklinimo reikalavimų. Jie sąmoningai apgaudinėja vartotojus. Tai nustatė ir paskelbė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojo Gintauto Čereškos teigimu, gamintojai, ženklindami mėsos gaminius, neteisingai nurodo jų

sudedamąsias dalis, gamybai naudoja subproduktus, tačiau jų nenurodo ženklinime, aukščiausios rūšies mėsos gaminių gamybai naudoja mėsos pakaitalus ir pan.

"Nors kai kurios žaliavos, pvz., subproduktai, mėsos gaminiuose keičia ne tik jų maistinę vertę, bet ir skonį, gamintojai to nepaiso", - paskelbta vakar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime spaudai.

Galva - irgi kiauliena?

Kaip žinoma, aukščiausia rūšimi ženklinamuose gaminiuose privalo būti naudojama tik mėsa - jokių subproduktų ir pakaitalų.

Tačiau, kaip teigiama VMV tarnybos pranešime, Mažeikių mėsinės gaminamos aukščiausios rūšies karštai rūkytos dešros "Vilniaus servelatas" etiketėje nenurodyta, kad šioje aukščiausios rūšies dešroje yra sumaltų kiaulių galvų mėsos.

Mažeikių mėsinės direktorius Remigijus Petraitis tikino, kad etiketėje nenurodyto ingrediento koncentracija yra nežymi ir gaminio kokybei įtakos neturi:"Pagal reglamentus, jei neklystu, ingredientų neprivaloma nurodyti, jei jų koncentracija neviršija 2 proc. Jei ant kiekvieno produkto būtų nurodomi visi priedai, vartotojas pamanytų, kad gaminyje mėsos visai nėra. Kita vertus, kiaulių galvos mėsą mes įvardijome kaip kiaulieną. Pažeidimas nesąmoningas."

Kaip nurodoma Valstybinės maisto ir veterinarijos pranešime spaudai, Prienų rajone veikianti UAB "Viragis" gamino pirmos rūšies šalto rūkymo servelatą pažeisdama nustatytus reikalavimus, kad gaminiai, vadinami servelatu, privalo būti tiktai aukščiausios rūšies.

LŽ kalbintas šios įmonės maisto technologijos specialistas Ramūnas Gudaitis tikino, kad tai tiesiog ženklinimo netikslumas.

"Tai mūsų klaida. Mes tiesiog nurodome realios padėties neatitinkančią produkto rūšį. Kita vertus, neturime įrenginių, aukščiausios rūšies produktų gamybai reikalingų rūkyklų, kamerų", - teisinosi technologas.

Dėl tyrimo rezultatų nesijaudina

VMV tarnyba nurodo, kad "Tauragės maistas" aukščiausios rūšies karštai rūkyto Kauno kumpelio gamybai naudojo augalinius baltymus, kurių šios rūšies gaminiams naudoti neleidžiama. Be to, įmonė neišvengė VMV tarnybos pastabų dėl neefektyvios savikontrolės.

Kaip teigiama jos pranešime, AB "Tauragės maistas" pagamintas aukščiausios rūšies servelatas pagal kokybės rodiklius - drėgmę ir mėsos baltymų bei kolageno kiekį - neatitiko aukščiausios rūšies kokybės reikalavimų, o kokybės tyrimas buvo atliktas prieš metus.

LŽ paprašytas įvertinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos rezultatus, "Tauragės maisto" generalinis direktorius Mečislovas Lenkaitis tvirtino, kad pažeidimų neišvengta dėl didelio informacijos

srauto, nuolat kintančių reglamentų.

"Normatyvai nuolat keičiasi. Pateikiamas didelis informacijos srautas. Kita vertus, tyrimai subjektyvūs", - teigė jis.

M.Lenkaitis nemano, kad VMVT tyrimų rezultatai galėtų turėti neigiamų pasekmių jo įmonei konkuruojant rinkoje.

"Vartotojai nesiskundžia. Mes gyvuojam jau 75 metus. Nesame laikomi blogesniais už kitus," - neslėpė požiūrio į kokybę M.Lenkaitis.

Pažeidimų nustatyta ir Krekenavos agrofirmoje. Anot VMV tarnybos pranešimo, karštai rūkytų dešrų "Krekenavos servelatas" ir "Ekstra servelatas" gamybai įmonė naudojo kiaulių odelių emulsiją, tačiau sudėties ženklinime šios žaliavos nenurodė, o virtas pieniškas Klaipėdos ir "Ekstra" dešreles" bei virtą dešrą "Pieniška" gamino nenaudodami pieno produktų, kurie priklauso pagal receptūrą.

AB Krekenavos agrofirma įmonės kokybės direktorė Dalia Savičiūnienė LŽ tikino, kad pažeidimai nesąmoningi ir smulkūs.

"Tai ženklinimo klaida, jokios piktybinės veiklos nesama", - sakė ji. Ji taip pat neslėpė nuomonės, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paviešinti pažeidimai neigiamų pasekmių įmonei neturėtų sukelti.

Taip pat pažeidimų nustatyta UAB Klaipėdos mėsinėje, Mažeikių UAB "Vigesta", UAB "Linkuvos mėsa" (Pakruojo r.), ŽŪB "Delikatesas" (Joniškio m.), UAB "Cesta" (Vilniaus r.) ir kitose mėsos gamybos įmonėse. O Šalčininkų rajono UAB "Olkusjana" neatitinkančio reikalavimus servelato gamyba sustabdyta.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"