TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Durpių kuras vis tobulėja

2010 01 25 0:00
Lietuvoje pradėti gaminti durpių briketai dar tik skinasi kelią į vartotojų namus.
LŽ archyvo nuotrauka

Šiandien, kai Lietuvos rinką užvaldę baltarusiški durpių pusbrikečiai, mūsų gamintojai nesėdi sudėję rankų ir individualių namų savininkams siūlo naujus gaminius - durpių briketus.

Marijampolėje gyvenanti pensininkė Janina P. LŽ pasakojo, kad ji su vyru nedidelį namą, stovintį mieste, durpėmis šildo jau antrą žiemą. Anksčiau pirkdavo akmens anglis, tačiau užpernai jos pabrango, todėl dabar kūrena briketais. "Dar nusiperkam malkų. Kartu su jomis per žiemą sudeginam apie 2 tonas durpių", - kalbėjo marijampolietė.

Perka "katę maiše".

Moteris pridūrė, kad užpernai dar pirko baltarusiškų durpių briketus, bet dabar jais labai nusivylė. "Anksčiau įsigytuose keturiuose didmaišiuose po 500 kilogramų durpių briketai buvo neblogi, nesuirę. Tačiau praėjusį rudenį pirktuose dviejuose maišuose briketų buvo tik paviršiuje, o giliau - vienos žemės", - pasakojo Janina P.

Anot marijampolietės, tokiu kuru kūrenti krosnies beveik neįmanoma. Kiek supila durpių, tiek jų per groteles kartu su pelenais ir išbyra. Kasdien išneša po kibirą ar dar daugiau pelenų. "Gerai, kad greta yra nemenkas žemės sklypas - ten pelenus ir pilu. Kitaip nė nežinočiau, kur jų tokią gausybę dėti", - teigė moteris.

LŽ kalbinti prekiautojai baltarusiškais durpių briketais aiškino, neva ne nuo jų priklauso, kokios kokybės kuras bus parduodamuose didmaišiuose. Mat briketai fasuojami Baltarusijoje. Ką iš ten atveža, tuo jie ir prekiauja, tik nustato svorį, nes maišai iš anksto nesveriami. "Galbūt durpių briketai, kol atkeliauja pas mus, apsidaužo, sutrupa. Juk jie iš pradžių kraunami į vagonus, paskui iškraunami ir išvežiojami automobiliais. Taip dėliojant visko nutinka", - teisinosi vienos pardavimo įmonės vadybininkė, prašiusi neminėti jos vardo.

Rinką užvaldę baltarusiai

Marijampolietė Janina P. sakė jau baigianti sudeginti rudenį pirktus durpių briketus, o dabar net nežinanti, kokį kurą rinktis. "Kūrenti krosnį briketais gerai, nes ilgai rusena, bet jei ir vėl bus "žemės"? Tokių man nereikia", - tikino moteris. Ji neslėpė, kad norėtų įsigyti lietuviškų durpių, kokių būdavo dar prieš ketverius ar penkerius metus. Deja, tokiomis jau niekas nebeprekiauja. O akmens anglys ar pjuvenų briketai - ne jos, pensininkės, kišenei. Paskambinusi įvairiems pardavėjams Janina P. visur išgirdo tą patį: lietuviškų durpių briketais niekas neprekiauja, nes jų neva niekas negamina.

Panašiai LŽ tvirtino ir asociacijos "Lietuvos durpės" vykdomasis direktorius Juozas Daukantas. Pasak jo, šiuo metu Lietuvos gyventojui, nenorinčiam pirkti iš Baltarusijos atgabentų durpių, kuro nėra iš ko rinktis. "Iš tiesų iš Baltarusijos į Lietuvą atvežami ne durpių briketai, bet pusbrikečiai. Anksčiau ir Lietuvoje jų buvo kur kas daugiau gaminama negu dabar. Šiuo metu individualiems namams šildyti skirtus pusbrikečius gamina tik viena įmonė, ir tai ne itin didelį jų kiekį", - dėstė J.Daukantas.

Anot asociacijos direktoriaus, pusbrikečiams keliami mažesni reikalavimai nei briketams. Todėl drėgmė juose gali sudaryti iki 30 proc., o peleningumas siekti net 20 procentų. Pusbrikečių šilumingumas - 3000-3400 kcal/kg. Panašiomis savybėmis pasižymi ir į Lietuvą įvežami baltarusiški durpių pusbrikečiai. J.Daukanto teigimu, kaimynai turi itin daug gamintojų, todėl kokios kokybės kuras bus pateiktas mūsų vartotojui, labai priklauso nuo importuotojų. Šie durpių pusbrikečius Lietuvoje pardavinėja po 250-300 litų už toną.

Tikisi rasti vartotoją

Iki šiol Lietuvoje nebuvo gaminama tikrųjų durpių briketų. Jų stygių rinkoje bando užpildyti UAB "Biošiluma". Neseniai bendrovė ėmėsi gaminti durpių briketus pagal kitokią technologiją, nei buvo įprasta Lietuvoje gaminti pusbrikečius. Kuro peleningumas - pagrindinis veiksnys, atbaidantis vartotojus rinktis durpes, todėl dabar ypač daug dėmesio skiriama tam, kaip iš durpių išvalyti priemaišas, kurios ir lemia susidarančių pelenų kiekį.

Pirmiausia prieš patekdama į džiovyklą iškasta durpių masė išvaloma, kad neliktų didelių priemaišų. Išdžiovintos durpės dar kartą valomos - šalinamos smulkios priemaišos, ypač smėlis, kuris didina durpių peleningumą, - o tik paskui presuojamos. UAB "Agrochema" yra išskirtinė šios produkcijos platintoja, tad kol kas tokiomis durpėmis prekiaujama vien "Agrochemos" prekybos tinkluose "Agromax".

Kaip LŽ užsiminė UAB "Agrochema" gamybos ir technikos direktorius Evaldas Sirvydis, pagaminta tik bandomoji lietuviškų durpių briketų partija. Dabar mėginama analizuoti, ar ši prekė gali būti paklausi Lietuvos rinkoje. "Nėra ko slėpti - mūsų siūlomi durpių briketai brangesni negu baltarusiški pusbrikečiai, tačiau jų kokybė labai skiriasi, nes presuojamos durpės jau yra išvalytos, be smėlio ir įvairių kitų priemaišų. Kai jos sudega, pelenų lieka beveik penkis kartus mažiau, o degdamos durpės išskiria kur kas daugiau šilumos", - aiškino E.Sirvydis. Jis pabrėžė, kad šio kuro peleningumas siekia tik 4-5 proc., o šilumingumas - 3700-4200 kcal/kg. Tona durpių briketų, supakuotų į 10 kg maišus, kainuoja 379 litus.

Pasak E.Sirvydžio, lietuviški durpių briketai nekonkuruos su baltarusiškais pusbrikečiais, tačiau bandys įtikti tai daliai individualių namų savininkų, kurių netenkina pigus iš gretimos valstybės atvežtas krosnių kuras, o skirti daugiau lėšų brangesniems medienos pjuvenų briketams jie neišgali. Juolab kad savo savybėmis naujieji durpių briketai taip pat labiau panėšėja į pjuvenų briketus, kurių tona dabar kainuoja 500-550 litų.

Gamintojai lietuviškus durpių briketus siūlo supakuotus į 10 kg maišus. Ateityje jie gali būti pakuojami ir į kartonines 10 kg dėžes. Gamintojai neatsisako minties fasuoti durpių briketus ir į 500 kilogramų didmaišius. "Kol kas to nedarome, nes žinome, kiek vargo patiria pirkėjas, kai jam reikia sandėliuoti į didmaišius sukrautus durpių briketus", - pasakojo UAB "Agrochema" gamybos ir technikos direktorius.

Jo teigimu, šiuo metu jau bandoma ir šiek tiek kitokių durpių briketų gamybos technologija - durpės maišomos su elevatorių atsijomis ir kitokiomis biologinėmis atliekomis. Tokie priedai turėtų dar labiau padidinti šios rūšies kuro šilumingumą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"