TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Dzūkai importuoja grybus

2015 09 16 6:00
Šiemet Lietuvoje grybų retkarčiais "išdygdavo" tik ant turgaus prekystalių. Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotrauka

Šią vasarą Lietuvos miškai pašykštėjo grybų, o uogų daugiau užderėjo Lietuvos viduryje ir šiaurėje. Grybų perdirbėjai būtų be darbo, jei ne žaliava aprūpinantys partneriai Rusijoje.

„Miško gėrybių supirkimo punktų neturime, todėl žaliavą perkame iš visų surinkėjų, kurie tik pasiūlo geresnę kainą. Šiemet grybų nėra visoje Lietuvoje. Vasaros pradžioje kai kur buvo pasirodę baravykinių, bet dauguma - sukirmiję, o ir tie kaipmat išnyko“, – LŽ pasakojo Kauno UAB „Fudo“ generalinis direktorius Mantas Bernotavičius. Anot jo, voveraičių pasisekė nusipirkti Rusijoje, tačiau ne tiek, kiek reikėtų. Todėl bendrovės šaldytuvai kol kas nevisiškai pilni. Įmonės vadovas tikisi, kad rudenį, jei išliks drėgni ir vidutinės temperatūros orai, dar pavyks papildyti šaldytuvus.

M. Bernotavičiaus teigimu, šiais metais Vidurio ir Šiaurės Lietuvoje užderėjo nemažai mėlynių, bet vis tiek papildomai teko pirkti Latvijoje. Vasarą žaliavos nebuvo daug, todėl ir sezoninių pagalbininkų beveik nereikėjo – iš esmės įmonė išsiverčia su nuolatiniais 80 darbuotojų.

Šiemet daugiau kaip 95 proc. šviežių voveraičių ir šaldytų miško uogų išvežama į Europos valstybes.

Uogautojai neuždirbo

Viena didžiausių Lietuvoje grybų ir uogų supirkimo bei perdirbimo bendrovių „Tandemus“, esančių Varėnoje, žaliavos nestokoja, bet uždirbti grybautojams ir uogautojams neduoda. Smėlinguose ir sausuose Dzūkijos miškuose grybų nėra, o uogos menkos, prastesnės kokybės, todėl ir jų supirkimo kaina mažesnė negu pernai.

Daugiau mėlynių pavyko įsigyti šiemet jų turtingoje Latvijoje. Be to, šių uogų kainas smukdo labai geras derlius Rusijoje ir Baltarusijoje.

„Prognozės dėl gero bruknių derliaus nuvylė – šių uogų yra daug, bet jos mažutės. Tiesa, supirkimo kainos liko panašios kaip ir pernai“, – sakė bendrovės vadovas.

Beveik aštuonios dešimtys „Tandemus“ darbuotojų visus metus gamina medines dėžutes voveraitėms fasuoti. Nors šiemet nelabai dosnūs ne tik Dzūkijos, bet ir visos Lietuvos bei gretimų šalių miškai, vežti į Vokietiją, Austriją, Italiją, Šveicariją, Skandinavijos valstybes pustuščių dėžučių netenka. Užtektinai miško gėrybių lieka ir Lietuvos prekybos centrams.

Bendrovės vadovas Mindaugas Budrikis užsiminė, kad padėtį taiso seni partneriai Rusijoje. Nuo liepos iš lietaus paragavusių šios šalies regionų į Varėnos įmonę atvežta 1,5 tūkst. tonų voveraičių. „Tai tikrai nemažai, todėl sezono laikotarpiu priėmėme dar beveik 200 žmonių“, – neslėpė pašnekovas. Dabar „Tandemus“ įmonėje pluša beveik 300 darbuotojų. Pačiais geriausiais laikais grybų sezonu bendrovėje dirbo 320 žmonių.

Pasak M. Budrikio, šią vasarą grybų nėra visoje Europoje, todėl ir kainos ganėtinai didelės, o ilgalaikis bendradarbiavimas su partneriais Rusijoje pasitvirtina kaip reta. „Diversifikuoti žaliavos šaltinius tikrai verta, – aiškino įmonės vadovas. – Visada perkame šiek tiek Lietuvoje ir šiek tiek Rusijoje – nelygu, kur ir kiek auga. Pavyzdžiui, 2010 metais, kai Rusijoje buvo sausra ir daug gaisrų, neturėjome nė vieno rusiško grybo, o Lietuvoje jų užderėjo gausiai. Šiemet Lietuvoje iš pat pradžių buvo labai mažai, o dabar – daugiausia vien iš Rusijos.“

Lietuvoje už kilogramą voveraičių kol kas mokama iki 6–7 eurų, bet tai, anot V. Budrikio, išskirtinė kaina. „Per porą dienų kainos gali staiga kristi, jei tik grybai pradės aktyviau dygti“, – patarė neskubėti džiaugtis bendrovės direktorius.

Jis taip pat viliasi, jog rudeninių grybų dar bus. Svarbu, kad palytų ir nebūtų šalnų. „Voveraičių dar turėtų būti, o ar bus baravykų – nežinia. Grybų karalius visiškai neprognozuojamas, nors akivaizdu, kad mėgsta vėsesnius orus“, – sakė „Tandemus“ vadovas.

Atsarginiai variantai

Varėniškiai savo tradicinį verslą yra apdraudę nuo nederliaus miškuose. Jie superka ir sodo uogas, daržoves, o nuo praėjusių metų – ir pievagrybius. Tiesa, kaip pripažįsta V. Budrikis, braškės ir pievagrybiai daugiausia perkami Lenkijoje. „Ten uogos kažin kodėl daug pigesnės negu Lietuvoje“, – tarsi nesusivokdamas kalbėjo bendrovės vadovas.

Pievagrybių įmonė atsiveža iš Lenkijos, nes Lietuvoje šią rinką yra užėmusi šiauliškė UAB „Baltic champions“. Savo pievagrybiais bendrovė aprūpina Vilniaus, Kauno, Panevėžio restoranus ir kavines, o prekybos tinklams šiuos kultūrinius grybus tiekia šiauliečiai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"