TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Dzūkai jau atostogauja

2012 07 05 7:30

Prasidėjus uogų ir grybų sezonui, tikras dzūkas užmiršta kelią į darbą, jei tas darbas, žinoma, ne miško gėrybių supirktuvėje. Tačiau tikro karštymečio laukiama tik apie liepos vidurį.

"Visi grybų ir uogų supirkėjai jau dirba. Sezoniniam darbui  priėmėme 50 žmonių", - LŽ pasakojo jau dvidešimt metų gyvuojančios Varėnos UAB "Ekoratas" administratorė Aldona Juškevičienė. Nuolatinį darbą šioje bendrovėje turi 10 žmonių.

Vasara bus turtinga

"Žmonės labai aktyvūs, visi išėję atostogų ir uogauja, grybauja", - pasakoja ji. Dabar pati sezono pradžia, iš gyventojų kol kas superkamos tik voveraitės, mėlynės ir žemuogės. Uogų jau nemažai, bet laukiama dar daugiau, o voveraičių aptuštėjo, bet verslininkai neabejoja, kad tai laikina, kol žemę sudrėkins grybų lietus.

"Jei bus palankus oras, tikrasis voveraičių karštymetis turėtų prasidėti apie liepos vidurį", - prognozuoja A.Juškevičienė. Ji tikisi, kad šią vasarą bus užtektinai ir voveraičių, ir kitų grybų, nors rekordų gal ir neteks fiksuoti. Vilčių teikia ne tik antrąjį birželio dešimtadienį ganėtinai gausiai dygusios voveraitės, bet ir porą mėnesių anksčiau pradėję augti bobausiai.

Seni grybautojai sako: dygsta bobausiai - lauk ir baravykų. Šiemet bobausių buvo. O baravykams dar ankstoka. Jie paprastai dažniau pradeda džiuginti tik rugpjūtį, o dabar pasitaiko tik vienas kitas "paklydėlis", todėl supirktuvės jų dar nesuperka.

A.Juškevičienė LŽ patvirtino ir kitą taisyklę, turinčią vieną išimtį - voveraites ir mažai vertingus grybus: po grybingų metų kitą sezoną grybiena mėgsta pailsėti. Vadinasi, ir baravykai smagiau dygsta tik kas antri metai, o ypač turtingi baravykų būna kas penkti metai.

Paskutinis itin gausus visų grybų pulkaunykų derlius buvo 2010-aisiais, o pernai rudkepuriai taip aktyviai ilsėjosi, kad netgi užkietėję grybautojai pavirkaudavo iš miško grįžę be baravyko.

Paskutinį rugsėjo savaitgalį baigiasi ir grybų sezonas. Desertui lieka tik rudeninės didžiosios voveraitės ir šalčiams atsparios žaliuokės.

Tai, kad dabar grybų sezonas tik prasidėjo, rodo patirtis. Antai dabar, anot A.Juškevičienės, per dieną bendrovė superka apie 3 tonas voveraičių, o per patį dygimą superkama apie 16 tonų. Absoliutus rekordas buvo pasiektas pernai, kai per dieną "Ekoratas" supirko 18 tonų voveraičių. Ar kas begalėtų suskaičiuoti, kokius turtus dalija miškas, juolab kad ši bendrovė anaiptol nėra verslo lyderė.

"Mums labiausiai patinka supirkti baravykus, raudonikius ir šilbaravykius, nes tai švarūs grybai ir jų paklausa didžiausia", - neslepia bendrovės administratorė.

Kainos kaip oras

Voveraičių kainos, palyginti su birželio viduriu, šiek tiek kritusios, nors stokojant lietaus šių grybų sumažėjo. Apie Varėną voveraičių kainos svyruoja nuo 14 iki 17 litų, o sezono pradžioje buvo mokama po 18-20 litų už kilogramą.

Pasak Senojoje Varėnoje įsikūrusios UAB "M&Ko" direktoriaus Mariaus Juškevičiaus, voveraičių kainos nustatomos atsižvelgiant į jų drėgnumą ir švarumą. Kuo jos drėgnesnės, tuo mažesnė kaina, ir taip yra ne tik dėl didesnio svorio. Mat drėgni grybai greitai genda.

Įvairiuose Lietuvos regionuose grybų kainos panašios, o skiriasi, matyt, daugiausia nuo oro sąlygų. Pavyzdžiui, Švenčionėlių IĮ "Giria" už kilogramą voveraičių sumoka vidutiniškai po 14 litų, o per dieną superka po 1-2 tonas.

"Nuo kitų skiriamės tuo, kad neturime grybų supirkimo punktų, todėl priimame tik iš supirkėjų, o iš gyventojų neperkame. Mūsų bendrovės pagrindinė veikla yra perdirbimas ir eksportas", - LŽ aiškino įmonės savininkas Modestas Masevičius.

Vadinasi, miško gėrybes sunešantiems gyventojams šiame krašte įsikūrę supirkėjai ne tokie dosnūs kaip Dzūkijoje, nors ir tie 12-13 litų už kilogramą labai praverčia.

Maitina ir uogos

Šiemet laukiama ir dosnaus miško uogų derliaus. Nors iš pradžių būta kalbų, kad žemuogės iššalo, raudonuojančių lopinėlių ne taip mažai. Prasidėjo ir mėlynės. Ir Švenčionyse, ir Varėnoje už kilogramą mėlynių mokama po 5-6 litus, o už žemuogių - po 9-10 litų.

Kam netinka supirkėjų siūloma kaina, miško gėrybes neša į turgų. Čia už litrą prašoma maždaug tiek, kiek supirkėjai siūlo už kilogramą. Litre kilogramo niekaip nesutalpinsi. Taigi, turguje daug brangiau.

Tad grybautojui ir uogautojui yra dvi galimybės rinktis: pusdienį stypsoti turguje ir, jei pasiseks, uždirbti keliais litais daugiau arba pavaikštinėti miške ir tą patį ar daugiau uždirbti parduodant pigiau didesnį "produkcijos" kiekį.

Skubėti bent pamėlyniauti verta, nes šiemet mėlynių yra ir Baltarusijoje, ir Lenkijoje, todėl turėtų neblogai užderėti ir Lietuvos miškuose. Tačiau per patį derlių jų kainos bus žemesnės.

Sezono naujovės

Miško gėrybių supirkėjai su nedidelėmis išimtimis - tik tarpininkai tarp grybautojų, uogautojų ir perdirbėjų bei vartotojų, todėl jiems irgi rūpi miško gėrybių kaina. Gera kaina mokama už kokybišką prekę. Šiemet ir supirkėjai pradėjo aktyviau tobulinti savo verslo valdymą ir nori, kad nemažą dalį atsakomybės už prekės kokybę perimtų patys produkcijos tiekėjai.

"Gyventojus skatiname, kad grybus ir uogas į supirktuvę atneštų specialiuose krepšeliuose. Kaip ir anksčiau, voveraičių kepurėlės skersmuo negali būti mažesnis kaip 1 centimetras, todėl šiemet supirkinėti neskubėjome, palaukėme, kol grybukai paaugs", - sako A.Juškevičienė.

Be to, anot jos, šiemet ypač aktyviai bendrovė skatina grybus ir uogas superkančius tiekėjus įregistruoti individualią veiklą, ir tai jau pasitvirtina. "Dabar dauguma mūsų tiekėjų patys nustato kainas ir jomis konkuruoja. Be to, jie kontroliuoja atnešamų grybų ir uogų kokybę, nes nuo jos priklauso, kokia kaina miško gėrybės bus nupirktos iš jų", - aiškina "Ekorato" administratorė. Kai kurie tiekėjai turi ir šaldytuvus, o kiti dėžes su grybais ir uogomis atveža kasdien. Bendrovėje lieka tik produkciją papildomai išvalyti ir surūšiuoti. Tai sezoninių darbininkų sritis. "Vasarą dirbame 7 dienas per savaitę, nes grybai ir uogos nesupranta poilsio dienų", - juokiasi A.Juškevičienė.

"M&Ko", nors supirkinėja voveraites, labiau orientuojasi į uogas. "Žmonės prigrybauja nemažai, bet kažkodėl daugiau atneša uogų", - keistą detalę ryškina M.Juškevičius. Per dieną jo bendrovė superka apie toną voveraičių ir 4-5 tonas uogų.

"Šiemet išpopuliarėjo blogybė - daug mėlynių surenkama naudojantis vadinamosiomis šukomis, todėl atnešama daug lapų ir pažeistų uogų. Ankstesniais metais atnešdavo švarias uogas, surinktas gražiai po vieną pirštukais, pasitaikydavo tik vienas kitas blogiukas, renkantis "pramoniniu" būdu ir žalojantis uogienojus, o šią vasarą šukos išplito", - atkreipia dėmesį bendrovės vadovas.

Todėl bendrovės supirktuvėse imta gerokai diferencijuoti uogų supirkimo kainas pagal kokybę, nes uogoms valyti ir perrinkti teks samdytis daugiau žmonių.

Ši dar verslo pradžiamokslį einanti bendrovė pradėjo siūlyti naują paslaugą - uogas veža pagal užsakymą žmonėms. "Jau pastebėjome, kad ši paslauga tinka ir Vilniaus, ir Kauno gyventojams - mums juk nesunku vežant uogas ir grybus į restoranus vieną kitą dešimtį kilogramų nuvežti ir individualiam užsakovui į butą", - verslo naujove džiaugiasi M.Juškevičius.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"