TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Ekologiname ūkyje darbuojasi trys kartos

2013 09 05 6:00
Ūkininko E.Jastramsko patirtį perima anūkai Justina ir Linas. Ritos Krušinskaitės (LŽ) nuotrauka

Lazdijų rajono Šventežerio kaimo gyventojo Edmundo Jastramsko ir jo artimųjų ekologiniuose ūkiuose veiklos nestinga visus metus. Sukurti keli ūkiai turi savus šeimininkus, bet darbus viena didelė šeima nudirba drauge, vieni kitiems pagelbėdami, naudodamiesi bendra technika.

Šiltuoju sezonu dzūkų šeima triūsia laukuose, o atšalus orams iš pačių užaugintų rapsų, saulėgrąžų, linų sėmenų ir garstyčių spaudžia aliejų. Juo prekiauja visoje Lietuvoje vykstančiose mugėse, tiekia į Vilniaus, Kauno, Marijampolės ekologiškų prekių parduotuves.

Aštuntą dešimtmetį bebaigiantis E.Jastramskas ūkininkauti tėviškėje pradėjo beveik prieš ketvirtį amžiaus, atsisakęs vyriausiojo energetiko pareigų kolūkyje, kai tik buvo galima susigrąžinti tėvų žemę ir įregistruoti ūkį. 18 hektarų ūkyje viena pirmųjų kultūrų, kurias jis pradėjo auginti, buvo rapsai. „Iš pradžių dėl patirties ir žinių stygiaus nuostolių išvengti nepavyko“, - su šypsena prisiminė ūkininkavimo pradžią E.Jastramskas. Tačiau nuo jaunystės eksperimentuoti mėgstančio vyro pirmos nesėkmės neišgąsdino. Pagal gautą pavyzdį su žentu Algirdu Kreiza pasigamino aliejaus spaudimo aparatą ir ėmė gaminti biodyzeliną iš rapsų, o kiek vėliau atrado ekologinį ūkininkavimą ir pirmasis Lietuvoje pradėjo spausti ekologišką rapsų aliejų.

E.Jastramskas tapo šeimos verslo ašimi, savo entuziazmu ir optimizmu užkrėtė artimiausius žmones. Šiandien jo ekologinis ūkis išsiplėtęs iki 140 hektarų. Dukra Nijolė ir žentas Algirdas taip pat turi ekologinį ūkį, be to, po ekologinį ūkį turi ir anūkai Agnė Juknevičienė, Linas Kreiza. Tik anūkė Justina Kreizaitė kol kas neturi savo ūkio. Verslo administravimo magistrė dirba įvairius ūkio darbus ir padeda mamai tvarkyti visų artimųjų valdomų ūkių dokumentus.

Svarbi kiekviena sėkla

Šventežeriškių aliejinių augalų auginimo ir aliejaus spaudimo versle svetimų žmonių nėra. „Mes branginame žmonių pasitikėjimą, todėl labai daug dėmesio skiriame kokybei“, - sakė N.Kreizienė. Anot moters, aliejaus kokybė priklauso ne tik nuo spaudimo, daug lemia sėklos skonis, todėl ne mažiau svarbu pasėti kokybiškas sėklas. Tik tada galima tikėtis gero rezultato.

Ekologiškas aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu, mechaniškai. Jame nėra jokių cheminių priedų, dezodorantų, konservantų, dažiklių. E.Jastramsko ūkyje spaustą ekologiško rapsų aliejaus kokybę patvirtino Lietuvos bei Vokietijos mokslinėse laboratorijose atlikti tyrimai. Be to, šeima spaudžia dviejų rūšių saulėgrąžų, taip pat sėmenų aliejų maistui bei masažinį garstyčių aliejų.

Aliejaus kokybę garantuoja ir tai, kad jis visada būna šviežias. „Spaudžiame tik tada, kai surenkame pakankamai užsakymų“, - teigė N.Kreizienė. Ypač svarbūs terminai yra sėmėnų aliejui. Anot A.Kreizos, kartais žmogui atrodo keista, kai ūkininkai, užuot siūlę pirkti kuo didesnį kiekį aliejaus, pataria pirkti jo po mažai, bet dažniau, kad vartotų kuo šviežesnį. Ekologišką aliejų ūkininkai pataria laikyti tamsioje šaltoje vietoje – rūsyje arba šaldytuve. Trijų ūkininkų kartų pagamintas aliejus išparduodamas nesulaukus naujojo derliaus. Kaip ir kiekviename versle, taip ir lazdijiškių, pasitaiko nuostolių ir nesėkmių, tačiau šeimos tai nesugniuždo.

Veši skanūs dobilai

Be minėtų aliejinių kultūrų, lazdijiškiai augina 'Speltos' veislės kviečius. „Užsienyje jie labai vertinami, o auginti nėra sudėtinga – neserga jokiomis ligomis, jų nepuola kenkėjai“, - teigė E.Jastramskas. Ekologinio ūkio laukuose veši ir raudonieji dobilai, kuriais labai domisi žaliavalgiai - jie daigina sėklas ir mėgaujasi ypač skaniais dobilų daigais. Bene didžiausia ekologinių ūkių naujovė – pluoštinės kanapės, neturinčios narkotinių medžiagų. Šiemet jų auginimo ėmėsi L.Kreiza, pagal specialybę elektronikas inžinierius. Jaunas vaikinas neabejoja, kad tai labai perspektyvi kultūra. Pasaulyje iš kanapių gaminami tūkstančiai produktų. Anūko idėją labai palaiko energingasis senelis E.Jastramskas. Anot jo, anksčiau kone kiekvienoje sodyboje buvo auginamos kanapės.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"