TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Ekologiški patiekalai - kasdienis linkėjimas pasveikti

2010 05 10 0:00
Bendrovei "Smulkus urmas" vienai pirmųjų iš maitinimo paslaugas ligoninėms teikiančių bendrovių suteiktas ekologinio gamintojo sertifikatas.
UAB "Smulkus urmas" archyvo nuotrauka

Visi, kam teko gydytis Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje, tikriausiai atkreipė dėmesį į estetiškai patiekiamą maistą. Dar maloniau, kad šis maistas - ne tik skanus, bet ir puikios kokybės. Bendrovei "Smulkus urmas" vienai pirmųjų iš maitinimo paslaugas ligoninėms teikiančių bendrovių suteiktas ekologinio gamintojo sertifikatas. Ekologija didina įmonių konkurencingumą

Žmogaus sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo to, kaip jis gyvena ir ką valgo. Pastaruoju metu vis labiau domimasi ekologija, nemažai šeimų kasdieniam stalui stengiasi rinktis ekologiškus produktus. Sveikas ir organizmui daugiau naudingų maisto medžiagų suteikiantis maistas dar reikalingesnis susirgus, norint kuo greičiau įveikti ligą. Dieta - viena labai svarbių sudėtinių gydymo dalių. Dietologai stebi ligonių mitybą ir rekomenduoja daugiau vartoti sveikų ekologiškų produktų. Todėl renkantis maitinimo įmones, tiekiančias patiekalus ligoninėms, pirmiausia keliami ne tik kainos, bet geros produktų kokybės bei patiekalų gamybos standartų reialavimai. Ir tai suprantama. Sergantis žmogus turi gauti tai, kas geriausia.

UAB "Smulkus urmas", gaminanti maistą septyniose Vilniaus ligoninėse pacientams, keturioms iš jų tiekia sertifikuotus ekologiškus patiekalus ir yra pirmoji viešojo maitinimo įmonė, 2010 metais gavusi ekologinio gamintojo sertifikatą.

Perkant paslaugas, neretai pranašumų įgyja tie paslaugos pardavėjai, kurie pasiūlo mažiausią kainą.

"Tačiau pagrindiniu pranašumu turi tapti kokybė ir šiuolaikiškumas, - sako "Smulkaus urmo" generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė. - Viešojo maitinimo įmonė, turinti ekologiškų patiekalų gamybos sertifikatą, tampa konkurencingesnė. Mūsų nuomone, labai svarbu, kad maistas būtų gaminamas su meile, kad žmonė, valgantys mūsų gamintus patiekalus, pajustų ir mūsš nuoširdumą. Vienas mūsų įmonės pranašumų - tai veiklų sinergija. Patys esame ir maisto produktų tiekėjai, todėl turime daugiau rezervų sumažinti maitinimo paslaugos savikainą. Nors renkamės tarsi ir sunkesnį kelią, mus lydi sėkmė. Žmonės labiau patenkinti ekologiškais patiekalais, nes jie yra natūralesni, maistingesni, skanesni, galime pasiūlyti didesnį patiekalų asortimentą. O sertifikatas išskiria mūsų viešojo maitinimo įmonę iš kitų, nes ekologija ne tik mada, bet ir būtinybė."

Kokybė - tai aukšti standartai

"Smulkus urmas" tiekia ekologišką maistą Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės, Vilniaus universiteto Onkologijos instituto, Vilniaus gimdymo namų ir Vilniaus narkologijos centro pacientams. Kaip užtikrinama, kad patiekalai būtų ekologiški, kokie reikalavimai taikomi jų gamybai? Kokius reikalavimus privalo atitikti ekologiški patiekalai?

Ekologiškas patiekalas turi būti pagamintas pagal ekologiškų maisto produktų gamybos, perdirbimo, gabenimo, saugojimo, ženklinimo bei realizavimo taisykles, nustatytas maitinimo įmonėms. Šiose taisyklėse ir reglamentuose nustatyti ekologinio žemės ūkio produktų gamybos, perdirbimo, gabenimo, saugojimo, realizavimo bei ženklinimo reikalavimai. Sertifikatas suteikiamas konkrečioje vietoje gaminamiems patiekalams. Ateityje numatome sertifikuoti ir kitus padalinius. Mes sertifikavome Greitosios pagalbos ligoninės virtuvėje gaminamus patiekalus, kuriuos turime teisę tiekti ir į kitas maitinimo vietas. Artimiausiu metu ekologiški patiekalai bus tiekiami ir kai kurių "Myls in tempo" kavinių, esančių netoli Greitosios pagalbos ligoninės, lankytojams. Todėl stengiamės sudaryti sutartis su ekologiškų daržovių, vaisių ir grūdų augintojais, kad visus metus nepristigtų specialiai mūsų įmonei auginamų daržovių ir kitų reikiamų produktų.

Ar "natūralus" visada reiškia "ekologiškas"

Šių sąvokų tapatinti negalima. Patiekalą galime vadinti ekologišku, kai tai patvirtina sertifikatas. Sertifikavimas - procedūra, pagal kurią sertifikavimo įstaiga patvirtina, kad produkto gamybos ir tvarkybos procesas atitinka tam tikrus reglamentus. Tad ekologiškų produktų gamintojai ne tik laikosi bendrųjų principų, bet yra ekologinės gamybos sistemos taikytojai praktikoje. Informacija apie ekologiškus patiekalus yra pateikiama valgiaraščiuose. Patiekalai žymimi specialiu ekologiškų produktų ženkliuku.

Ar žmonės pasirengę brangiau mokėti už ekologiškus patiekalus?

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) prieš kelerius metus atlikto tyrimo duomenimis, devyni Lietuvos gyventojai iš dešimties rečiau ar dažniau vartoja ekologiškus maisto produktus. Trečdalis jų tokius produktus vartoja nuolat arba dažnai. Apie pusę vartotojų jais aktyviai domisi. Be abejo, vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių ekologiškų produktų paklausą, yra jų kaina. Ekologiški gaminiai brangesni, nes jų pagaminimo sąnaudos yra didesnės. Tačiau, kaip rodo LAEI tyrimai, net ir sumažėjus pajamoms, dauguma žmonių pasiryžusių už juos mokėti iki 25 proc. brangiau. Akivaizdu, kad žmonės, rūpindamiesi savo sveikata, stengiasi rinktis kuo sveikesnius maisto produktus, todėl galime prognozuoti, kad ekologiškų gaminių paklausa turėtų tik didėti.

Geriau mažiau, bet kokybiškiau

VšĮ "Ekoagros" ekologiškų produktų perdirbimo tikrintojos Ramintos Mažečinskaitės komentaras.

Ekologiškų produktų gamybos, paruošimo kontrolę vykdo ir sertifikatus išduoda VšĮ "Ekoagros", o už rinkoje esančių ekologiškų produktų kontrolę yra atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Galiojantis sertifikatas patvirtina, kad ūkio subjektas atitinka visus ekologinei gamybai keliamus reikalavimus, gali vykdyti jame nurodytą veiklą ir realizuoti sertifikate išvardytus produktus kaip ekologiškus.

Atsiranda vis dagiau manančiųjų, kad geriau suvartoti mažiau, bet kokybiškesnių produktų, todėl didėja ekologiškų produktų paklausa. Lietuvos žemės ūkio universiteto atlikto tyrimo duomenimis, ekologiškus maisto produktus perka arba norėtų pirkti 73 proc. Lietuvos gyventojų, nes žino apie mokslo tyrimais nuolat patvirtinamą ekologiškų produktų naudą žmogaus organizmui. Vieni svarbiausių ekologiškų maisto produktų pasirinkimo motyvų yra produktų saugumas, kokybė, geresnis skonis. Apklausos liudija, kad žmonės labiau pasitiki prekybos centruose arba specializuotose parduotuvėse parduodamais sertifikuotais ekologiškais gaminiais, nes žino, jog sertifikuojamų ekologiškų produktų gamyba griežtai kontroliuojama. Kasmet daugėja ir sertifikuotų produktų bei juos gaminančių įmonių bei ūkių. 2009 metais jų buvo 59, šiais metais sertifikuotos jau 7 naujos ekologiškus produktus gaminančios įmonės ir ūkiai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"