TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Gerai išdžiovinti grūdus šiemet itin svarbu

2016 09 22 6:00
Net jei grūdai buvo nukulti sausu oru, juos vis tiek reikia džiovinti, kad nesidaugintų pelėsis. Reuters nuotrauka

Vasaros liūtys niekais pavertė žemdirbių viltis šiemet nuimti gausų ir kokybišką derlių. Nors javapjūtė jau eina visiškai į pabaigą, mokslininkai ir grūdų perdirbėjai perspėja ūkininkus saugoti tai, kas likę, ir nepasikliauti vien savo galimybėmis – šiemetį derlių itin svarbu gerai išdžiovinti.

„Dabar sąlygos javapjūtei būtų geros, bet mažai ką liko nuimti – gal dešimtadalis, o ir tai daugiausia pupos“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos direktorė Dalia Ruščiauskienė. Pasak jos, šiek tiek nenukultų kviečių dar likę lietaus daugiausia merktame Radviliškio rajone. Didžiausius gamtos kontrastus esą teko išgyventi Vilkaviškio rajono žemdirbiams: žiemą jų žiemkenčiai iššalo, vasarą buvo kepinami, o rugpjūtį be pertraukų liejami. Apskritai, pasak asociacijos vadovės, Lietuvoje šiemet nėra regionų, kuriuose būtų palankios sąlygos grūdų augintojams. Nemaža kviečių derliaus dalis tenkina tik trečios ir ketvirtos klasės (pašarinių) grūdų reikalavimus.

Gamtos sąlygos nepalankios

Gana sunkią šiemetę javapjūtę dar labiau apkartino mokslininkų išvados apie šių metų grūdų kokybę ir grėsmes.

„Labiausiai nerimą šiais metais keliantis nukultų grūdų patamsėjimas visiškai dėsningas dabartinėmis derliaus nuėmimo sąlygomis. Grūdų augintojams žinomą juodligę, kuri apninka javus vėluojant nuimti derlių, sukelia įvairūs mikroskopiniai saprotrofiniai grybai“, – rašoma Lietuvos žemdirbystės instituto tyrimų išvadose.

Iškilus diskusijoms dėl grūdų patamsėjimą lemiančių priežasčių, mokslininkai ištyrė keletą atsitiktine tvarka paimtų žieminių kviečių ir vasarinių miežių grūdų mėginių.

Lietuvos žemdirbystės instituto darbuotoja daktarė Roma Semaškienė „Lietuvos žinioms“ pasakojo, kad šilti ir neįprastai drėgni šios vasaros orai buvo palankūs grūduose veistis pelėsiniam fuzarium rūšies grybeliui. Jo gausa siekė 62–77 procentus.

Pasak mokslininkės, šis grybelis yra pavojingas pirmiausia tuo, kad gali gaminti toksinus. Tai visiškai nepriimtina miltų, salyklo ir kitų maisto produktų gamintojams.

„Gamtoje šio grybelio aptinkama kasmet, bet šiemet – daug dažniau. Mes ir patys matome, kad fuzarium grybelių nustatoma daugiau negu prieš 20 metų, bet tai susiję ir su klimato šiltėjimu, ir su auginamomis augalų veislėmis, naudojamomis technologijomis. Tačiau daugiausia jo gausą lemia gamtos sąlygos“, – sakė R. Semaškienė.

Ji pabrėžė, kad bėdų dėl grūdų grybelio neturi ūkininkai, pasėję beicuotą sėklą ir akylai stebėję javų augimą nuo pat sudygimo. Beicavimas yra svarbi sąlyga ruošiant sėjai šių metų grūdus.

Svarbiausia – nedelsti

„Užkrėsti grūdai būna neišsivystę, smulkučiai, nupučiami kuliant, bet kad grybelis neplistų, galima imtis prevencijos priemonių ir per javapjūtę. Pagrindinės prevencijos priemonės yra grūdų valymas, džiovinimas, o paskui sausas sandėliavimas bei vėdinimas. Tai vienintelė galimybė išsaugoti tokį grūdą, koks išaugo“, – aiškino mokslininkė R. Semaškienė.

Jos teigimu, šalyse, kuriose daugiau drėgmės, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, laikoma, kad saugoti yra tinkami grūdai, kurių drėgnumas neviršija 14 procentų. Tokia viršutinė drėgmės riba nustatyta ir Lietuvoje, tačiau institutas šią vasarą, kai oro sąlygos veistis grybeliui tokios palankios, rekomenduoja neviršyti 12–13 proc. drėgnumo, juo labiau kad drėgnesniuose sandėliuose plinta ir vadinamasis patalpų grybelis. Sausos vėdinamos patalpos nėra palankios plisti ir plika akimi nematomam grybeliui.

R. Semaškienė pažymėjo, jog svarbiausia šį sezoną – gerai išvalyti ir išdžiovinti grūdus vos nukūlus, nes kiekviena papildoma diena yra pavojinga ir gali sugadinti derlių.

„Net jei grūdai buvo nukulti, kai sausa, juos vis tiek reikia džiovinti, kad nesidaugintų pelėsis. Pastebėta, kad tik džiovinimo metu sustabdomas pelėsio plitimas, – „Lietuvos žinioms“ pažymėjo UAB „Agrochema“ generalinis direktorius Darius Karpavičius ir perspėjo: – Ūkininkai turėtų įvertinti savo nukultus grūdus, ar jie ne per drėgni. Šiemet svarbiausia, kad ūkininkai nelaikytų grūdų nedžiovintų ir kuo skubiau juos vežtų į elevatorius. Sandėliuojant įprastomis sąlygomis, pavojus, kad įsiveis pelėsis, šiemet ypač didelis.“

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"