TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Geros prekės padeda taupyti

2007 10 29 0:00
Prekybos tinklo MAXIMA rinkodaros direktorius G.Juozapavičius sako, kad maisto produktų saugą ir kokybę garantuoja triguba kontrolė. Užauginti gerą derlių - pusė darbo, svarbu nesugadintą pristatyti į parduotuvę.
Lietuvoje pirkėjai pamėgo įvairius pusgaminius.

Prekybos tinklo MAXIMA atliktas tyrimas parodė, kad pirkėjai, rinkdamiesi maistą, pirmenybę teikia produkto kokybei, tik paskui - kainai. Tokia tendencija juntama jau antrus metus.

Prekybos tinklas MAXIMA apima Lietuvą, Latviją, Estiją, Bulgariją. MAXIMA Lt, UAB - tai MAXIMA X, MAXIMA XX, MAXIMA XXX. Jos prekiauja beveik 65 tūkst. pavadinimų prekėmis, iš jų 9700 yra su šio prekybos tinklo prekių ženklai. MAXIMA valdo apie 80 universalių, maisto, pramoninių prekių ir paslaugų (Tele Maxima) ženklus. Tai leidžia vartotojams pateikti gausesnį asortimentą už mažesnę kainą, didina prekybos tinklo konkurencinį pranašumą. Visa MAXIMA parduotuvėse naudojama šaldymo įranga turi ISO sertifikatus. Ji atkeliauja į parduotuves iš Skandinavijos, ES šalių ir iš Lietuvos gamintojų. Su užsienio gamintojams atstovaujančiomis įmonėmis pasirašytos labai griežtos priežiūros sutartys, jų laikantis profilaktiniai patikrinimai visose parduotuvėse daromi 4 kartus per mėnesį ir kai prireikia (esant gedimui).

Savi prekių ženklai

"Produktui su MAXIMA prekių ženklu gaminti skelbiame konkursą. Mūsų kokybės ekspertai tikrina, kaip dirba konkurse dalyvaujanti Lietuvos ar užsienio įmonė. Renkamės geriausią gamintoją. Kodėl pigu? Todėl, kad užsakome pagaminti didelį kiekį, tada ir žaliavos kaina, ir gaminio savikaina būna mažesnė. Be to, produkto pakuotė labai paprasta, pigiau kainuoja ir jo reklama, nes reklamuojame visą produktų "šeimą", bet ne vieną kurį produktą. Labai efektyvi reklama MAXIMA prekybos tinklo leidžiamuose reklaminiuose leidiniuose", - pasakoja MAXIMA prekybos tinklo korporatyvinio marketingo direktorius Giedrius Juozapavičius. Anot jo, vienas sėkmingiausių prekių ženklų "Optima linija". Tai geros kokybės produktai, bet pigiausi iš visos prekių grupės ir net rinkoje. MAXIMA ženklu pažymėtų prekių koncepcija - kokybė turi prilygti tos prekių grupės rinkos lyderiui, o kaina - žemesnė. Šių produktų kokybę tvirtina akredituotos įstaigos ir MAXIMA kokybės kontrolės ekspertai.

Kokybės kontrolės sistema

MAXIMA įdiegė Rizikos veiksnių analizės ir svarbiausiųjų valdymo taškų sistemą (RVASVT). Anksčiau ji vadinosi "Kokybės sistema", o dabartinis pavadinimas atitinka ES reikalavimus. Tai savikontrolės sistema. Ji veikia nuo 2000 metų (dažnai keičiami arba priimami nauji įstatymai, atsiranda naujų reikalavimų, tad ši sistema nuolat atnaujinama, papildoma). Įmonėje sudaryta atsakingų darbuotojų komanda, kuri rūpinasi, kad į rinką pakliūtų tik saugūs, geros kokybės maisto produktai. Kiekvienoje parduotuvėje yra už tai atsakingi darbuotojai, kurie:

* Priimant prekes tikrina greitai gendančių produktų temperatūros režimą (mėsos, pieno ir kt.). Įvertina produktų kokybę, pakuotę, spalvą, skonį ir kvapą.

* Šaldytuvuose tikrina temperatūrą.

* Kepant mėsos gaminius matuoja iškepusio produkto vidaus temperatūrą.

* Daromi įvairūs laboratoriniai tyrimai ir kt.

Prieš naujos parduotuvės atidarymą arba atsiradus naujovėms parduotuvių darbuotojams rengiami mokymai, kad jie žinotų, kaip veikia kokybės kontrolės sistema. Kartą per metus atliekamas griežtas įmonės vidaus auditas - atsakingi darbuotojai tikrina, kaip įmonėje laikomasi RVASVT.

Kontrolė pirkėjo labui

Svarbiausias RVASVT sistemos reikalavimas įpareigoja parduotuvės atsakingus darbuotojus šaldytuvus tikrinti 2 kartus per dieną - rytą ir vakare. Nuolat - visą parduotuvės darbo dieną - tikrinamas maisto produktų galiojimo laikas ir kokybė. Kad pirkėjams būtų parduotas saugus maistas, laikomasi tam tikrų įmonės standartų, reglamentuojančių gaminių vartojimo laiką. Dėl savikontrolės tas laikas trumpinamas. Pavyzdžiui, pjaustyto sūrio pagal įmonės standartus tinkamumas vartoti yra 25 dienos, tačiau vasarą MAXIMA tą laiką sutrumpina iki 15 dienų, o žiemą - iki 20 dienų. Pasak G.Juozapavičiaus, nuo šių metų pavasario prekybos tinklas MAXIMA įdiegė trigubą kokybės kontrolės sistemą, tai yra kokybės kontrolė dar labiau sugriežtinta ir susieta į bendrą visumą. "Triguba kokybės kontrolė - tai garantas pirkėjui, kad MAXIMA galvoja apie visus procesus - kaip produktas auginamas, gaminamas, gabenamas bei laikomas prekybos salėje, - aiškina G.Juozapavičius. - Pirmiausia kiekvienas produktas, kurį perkame iš tiekėjų, turi atitikti griežtus valstybinių institucijų nustatytus produktų kokybės ir saugos reikalavimus. Šis kriterijus taikomas griežtai, nesvarbu, ar produktas pagamintas Lietuvoje, ar bet kurioje kitoje šalyje. Jei gamintojas ar tiekėjas negali to užtikrinti, jo produktai į MAXIMA parduotuves nepatenka."

Papildomas dėmesys skiriamas produktų, pažymėtų nuosavais prekių ženklais, kokybei. Jie teikiami ES akredituotai Nacionalinei maisto ir veterinarijos laboratorijai tyrimams atlikti. Produktai vertinami dešimties balų skale. MAXIMA prekių ženklu žymimi tik tie produktai, kurių kokybė įvertinta aštuoniais ir daugiau balų. "Svarbiausia, kad produktai būtų saugiai atvežti į parduotuves, o ten laikomi tinkamomis sąlygomis. Šie du etapai itin svarbūs greitai gendantiems maisto produktams. Pavyzdžiui, ūkininkai užaugino labai geros kokybės brokolių, bet kol atvežė į parduotuves - suvyto ir pagelto. Kokia nauda iš gražaus derliaus, jeigu neužtikrinamos tinkamos jo transportavimo sąlygos? Tokių brokolių mes tiesiog nepriimame", - teigia pašnekovas. Tačiau ne visi produktų transportavimo pažeidimai lengvai pastebimi. Todėl MAXIMA nuolat tikrina, kaip produktai vežami į parduotuves. Kiekvienam produktui yra nustatytos griežtos transportavimo taisyklės. Tiekėjai privalo jų laikytis.

Trečias kokybės kontrolės etapas - kaip produktai laikomi parduotuvių lentynose. Tikrina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai bei MAXIMA kontrolės ekspertai. Tikrinama produktų kokybė ir parduotuvių švara. Vertinama viskas: kaip atrodo lentynos, ar švaru šaldytuvuose, ar tinkama juose temperatūra, ar išvalyta po prekystaliu, kokie naudojami indai, kaip higienos laikosi pardavėjos, ar laikomasi produktų ženklinimo reikalavimų ir kt. Kulinarijos gaminių kokybei skiriamas ypač didelis dėmesys, tikrinamas jų svoris, skonis, išvaizda, ar produkto sudėtyje yra visi pagal receptūrą numatyti ingredientai. Kontrolės darbuotojai parduotuves ir jose esančius produktus tikrina pagal grafiką ir papildomai, jeigu iš pirkėjų gaunamas nors menkiausias signalas.

Pirkėjai įvairiais kokybės klausimais gali skambinti nemokamu telefono numeriu 8 800 20 050.

Kulinarijos cecho gaminiai

Per mėnesį pagaminama vidutiniškai apie 300 tonų įvairiausių salotų ir mišrainių, kuriomis prekiauja MAXIMA parduotuvės Lietuvoje. Žmonės vis labiau vertina savo laiką, tad pusgaminiai, tarp jų ir salotos bei mišrainės - itin populiarėja. Kasmet didėja įvairių konditerijos ir kulinarijos gaminių paklausa. Vasarą turi paklausą marinuoti šašlykai, vištų sparneliai, įvairūs kepsniai, pjaustyti užkandžiai. MAXIMA parduotuvių kulinarijos cechai gamina apie 80 rūšių salotų ir mišrainių - su aliejumi, majonezu, įvairiais padažais, jogurtu, - kad kiekvienas rastų pagal savo skonį. Yra vegetariškų, su daržovėmis, vaisiais ir su mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, sojomis, vištiena, grybais, ryžiais, bulvėmis ir t. t. Periodiškai pirkėjams pateikiama įvairių sezoninių naujovių, pakeičiamos tos mišrainės bei salotos, kurios nėra paklausios. Didžiausią paklausą turi lietuviška mišrainė, burokėlių salotos su majonezu, morkų su česnakais ir majonezu, kopūstų salotos su aliejumi, marinuotų burokėlių, ryžių ir krabų. Mažiau perkamos vegetariškos, gurmaniškos salotos (su jūros gėrybėmis).

Naujovės

2008 metais veterinarijos tarnybos nurodymu salotas ir mišraines MAXIMA gamins ne prekybos centruose, bet centralizuotai - viename moderniame ceche ir išvežios į šio tinklo parduotuves. "Vartotojai nenukentės. Jie jau įpratę parduotuvėje rasti visko, ko reikia ir kiek reikia - vienam reikia 100 gramų, kitam - kelių kilogramų. Todėl kitąmet salotų bus galima įsigyti ir fasuotų indeliuose, ir sveriamų, - sako G.Juozapavičius. - Mūsų tikslas, kad pirkėjas parduotuvėje rastų visko, ko jam reikia ir norėtų į ją sugrįžti." MAXIMA vadovaujasi principu: PALENGVINTI KASDIENĮ ŽMONIŲ GYVENIMĄ.

Produktų utilizavimas

MAXIMA yra sudariusi sutartį su sertifikuota produktų utilizavimo įmone - UAB "Chitinas", kurios darbuotojai mažiausiai kartą per mėnesį, o iš didžiųjų parduotuvių - dažniau (pagal poreikį) surenka nenupirktus maisto produktus. Per mėnesį utilizuoti išvežama vidutiniškai negyvulinės kilmės produktų apie 63 tonas, gyvulinės - nuo 10 iki 15 tonų. Surenkamas ir naudotas aliejus (mėsos gaminiams kepti, duonai skrudinti ir pan.), iš jo UAB "Kauno nova" gamina kurą.

Utilizuoti skirti produktai laikomi specialioje įrangoje, ruošiami bei gabenami utilizuoti laikantis tam tikrų griežtų reikalavimų (transportuoti galima tik užšaldytus riebalus, mėsą, žuvį ir t. t.). Visa informacija apie utilizuojamus produktus yra griežtai kontroliuojama ir perduodama Maisto ir veterinarijos tarnybai (informaciją teikia UAB "Chitinas").

Parengta bendradarbiaujant su MAXIMA LT, UAB

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"