TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

"Grybų karas" Lietuvos miškuose nepaskelbtas

2010 08 28 0:00
Bendrovėje voveraitės rūšiuojamos rankomis.
UAB "Ertra" nuotraukos

"Lietuvos žinios", eidamos įtakingiausio, garbingas tradicijas turinčio Rusijos leidinio "Argumenty i fakty" sensacingos publikacijos pėdsakais, įsitikino, kad abejonių nekelia tik du faktai: Lietuvoje iš tikrųjų auga voveraitės ir lietuviai jas sėkmingai eksportuoja. Grybų verslas šią vasarą mūsų krašte klesti. Voveraičių miškuose tiek daug, kad perdirbėjams jų beveik nereikia įsivežti iš gretimų valstybių. LŽ "grybų karo" aukų ar bent pėdsakų nepavyko aptikti.

Dėl pastarosiomis dienomis vis dažniau prapliumpančio lietaus grybų supirktuvėse voveraitės atpigo. Jos tapo sunkesnės ir ėmė labai gausiai dygti. Dabar už kilogramą šviežių šių grybų, mėgstamų ir lietuvių, ir užsieniečių, mokama nuo 5 iki 7 litų. Tačiau vos prieš porą savaičių jų kaina buvo kelis kartus didesnė. Grybautojas, pardavęs kilogramą voveraičių, galėjo uždirbti 20 litų. Per kelias valandas patyręs ir grybingas vietas žinantis dzūkas nesunkiai pririnkdavo 3-4 kilogramus voveraičių. Anot bendrovės "Ertra" direktoriaus Rimanto Juškevičiaus, trijų asmenų šeima per dieną, padarydama pietų pertrauką, labai nepervargdama gali pririnkti apie 50 kilogramų voveraičių. O patyrusios dzūkės anksti rytą prirenka 6-7 kilogramus voveraičių ir po pietų - panašų kiekį.

"Grybavimas šiais metais - puikus papildomas uždarbis studentams, moksleiviams ir bedarbiams, nes per dieną nesunkiai galima uždirbti 100 litų", - tvirtino R.Juškevičius.

Lenkai perka ir parduoda

Voveraičių gausa džiugina ne tik lietuvių miško gėrybių supirkėjus ir perdirbėjus. Kaimynės Lenkijos verslininkai taip pat noriai perka šviežias mūsų miškuose užaugusias voveraites. Dzūkijos, kurioje yra daugiausia grybų supirktuvių, gyventojų ir verslo žmonių jau nebestebina, kad nuo pat grybavimo sezono pradžios čia padaugėja krovininių automobilių lenkiškais numeriais. Kaip teigė Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Vidmantas Budrikis, lenkai labai aktyviai reiškiasi supirkdami lietuviškus grybus.

Bendrovės "Taraila ir partneriai" vadovas Alvydas Taraila LŽ sakė, kad lenkams grybus daugiausia parduoda smulkūs supirkėjai, vadinamieji optavykai, kurie dažniausiai tik sezoniškai imasi šio verslo, o didžiosios įmonės, daug investavusios į miško gėrybių perdirbimo įrangą ir turinčios dešimtis supirkimo punktų Lietuvoje bei užsienyje, tuo nesiverčia.

UAB "Ertra" direktorius R.Juškevičius minėjo, kad lietuviškų grybų

pageidauja už Balstogės, Vokietijos sienos link, įsikūrę lenkų verslininkai, o arčiau Lietuvos sienos gyvenantys žmonės patys siūlo lietuviams Lenkijos miškuose užaugusių voveraičių. "Tokia situacija susidaro dėl to, jog Lenkijos teritorija - didelė, miškų grybingumas, gamtinės sąlygos skiriasi", - aiškino R.Juškevičius.

Importą sumažino

Ankstesniais metais, kai būdavo tradicinė lietuviška vasara ir geras, tačiau ne itin gausus grybų derlius, Lietuvos miško gėrybių supirkimo ir perdirbimo bendrovės kasmet įsiveždavo po 70-80 proc. grybų iš gretimų valstybių, daugiausia iš Rusijos, Baltarusijos, Latvijos. Šiemet, kai gamta visą Europą stebina netikėtais ir nemaloniais akibrokštais, situacija pasikeitė. Iš Rusijos, nualintos neįprastų karščių, kuriuos lydėjo dideli miškų gaisrai, dabar visai neįvežama grybų, o anksčiau iš jos Lietuvos perdirbėjai paprastai gaudavo didžiausią kiekį grybų.

"Šiais metais iš užsienio įsivežėme tik apie 10 proc. voveraičių. 90 proc. šių grybų, kad įvykdytume savo planus ir įsipareigojimus užsienio partneriams, lengvai superkame Lietuvoje, nes mūsų miškuose jiems labai geros sąlygos augti", - kalbėjo A.Taraila. Panaši situacija ir kitose bendrovėse.

Šiemet verslininkai voveraites daugiausia perka iš latvių. Jų krašte taip buvo geros sąlygos grybams augti. Latviškos voveraitės į Lietuvą patenka dviem būdais: latviai patys superka didesnį kiekį grybų ir pristato perdirbėjams arba Latvijoje juos superka mūsų šalies perdirbimo įmonių atstovai ir parsiveža.

R.Juškevičius ir A.Taraila tikino, kad šviežių grybų supirkimo kainos jų bendrovių punktuose tiek Lietuvoje, tiek gretimose valstybėse yra tokios pačios arba skiriasi labai nedaug. Verslininkai nesusipratimu vadino Rusijos populiaraus savaitraščio pateiktus faktus, neva lietuviai Latvijoje iš miško savininkų nuomojasi grybingus plotus, samdo latvius ir kitų tautybių grybautojus, o už kilogramą šviežių voveraičių jiems moka vos po pusę euro (1,7 lito).

"Nesąmonė. Verslininkai nenori mokėti didelių pinigų, tačiau už tokią kainą niekas neis rinkti grybų gera valia. Už tokius pinigus žmones galėjo priversti dirbti nebent Stalinas", - sakė verslininkas Viliumas Malinauskas, prieš trejus metus pasitraukęs iš grybų supirkimo ir perdirbimo verslo.

Vertina lietuvišką kokybę

"Latviai turi grybavimo tradicijas, tačiau perdirbimo pramonė Latvijoje mažai išplėtota, todėl jiems labiau apsimoka grybus parduoti mums, negu investuoti į šaldymo ir apdorojimo įrangą", - dėstė "Ertros" vadovas R.Juškevičius.

UAB "Vėtrija", tiekiančios į užsienį šaldytas miško gėrybes, direktoriaus Gedimino Daukšio nuomone, mūsų kaimynų verslininkams teks nemažai paplušėti, kol jie pasieks tokį pripažinimą, kokį Europoje jau yra išsikovoję Lietuvos grybų perdirbėjai. Anot G.Daukšio, lietuvių grybų paruošimo kokybė žinoma visoje Europoje. Tai tam tikra kokybės kartelė kitų šalių verslininkams, norintiems taip pat eksportuoti vakariečiams miško gėrybes.

Tik apie 20-30 proc. perdirbtų grybų lieka Lietuvoje (daugiausia restoranuose, kavinėse), visa kita produkcija - šviežia, šaldyta ir sūdyta - iškeliauja į Vakarų Europos bei Skandinavijos šalis.

Bendrovės nenori atskleisti, kiek grybų eksportuoja į užsienį, laiko tai komercine paslaptimi. Sėkmingai veikiančios įmonės per sezoną jų perdirba nuo 300 iki 1500 tonų. Iš dviejų kilogramų grybų galima paruošti perpus mažiau perdirbtos produkcijos, tačiau labiausiai vertinamos šviežios miško gėrybės. Kiek šviežių grybų parduoda lenkams smulkūs supirkėjai, statistikos nėra.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"