Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
EKONOMIKA

Gyvūnų vežėjai turi būti rūpestingi

2015 08 06 6:00
Vežamus gyvulius reikia stebėti. VMVT nuotrauka

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įspėja vežėjus saugoti gyvūnus nuo perkaitimo, ypač vykstant į karštuosius kraštus. O keliones į Bulgariją, Turkiją ir Slovėniją rekomenduoja kol kas atidėti, nes artimiausias 10 dienų čia laikykis 35 laipsnių ir aukštesnė temperatūra.

Jei per alinančius karščius kelionės išvengti nepavyksta, VMVT pataria vežti gyvulių trečdaliu mažiau nei paprastai, kad jiems pakaktų erdvės. Svarbu paaukštinti transporto priemones ir taip pagerinti oro cirkuliaciją, kur įmanoma nuimti papildomas platformas, nelaikyti gyvūnų užtvertų priekyje ar ant aukštesnių pakylų.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyr. specialistas Algis Dranseika rekomenduoja naudoti sunkvežimius šviesiais stogais, kad sugertų mažiau saulės šilumos, sustoti pailsėti kontrolės postuose. Per ilgas keliones svarbu gyvulius reguliariai girdyti ir šerti. Vežėjai turi užtikrinti, kad transporto priemonėse pakaktų vandens atsargų.

Taip pat būtina atkreipti dėmesį į sunkvežimio vėdinimo ir temperatūros kontrolę. Vėdinimo sistemos (ventiliatoriai) turi veikti visos kelionės metu. Be to, privalo būti įrengta ir aliarmo sistema. Ji praneštų vairuotojui, kad garduose, kuriuose laikomi gyvuliai, temperatūra pasiekė aukščiausią ribą.

„Prieš kiekvieną kelionę būtina parengti neatidėliotinų priemonių planą. Jis ypač svarbus tvyrant karščiams, nes stabtelėjimai, kurie normaliomis sąlygoms neturi didesnės reikšmės, esant aukštai temperatūrai gali tapti ekstremaliais atvejais“, – pabrėžia A. Dranseika.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"