TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Iš prekybos atšaukiama džiovintų ananasų partija

2014 08 27 16:30
LŽ archyvo nuotrauka

Džiovintus vaisius ir riešutus tiekianti bendrovė „Arimex“ atšaukė prekybą džiovintų ananasų skrituliukų partija ir sustabdė jos tiekimą. Sprendimas priimtas Suomijoje užfiksavus didesnę nei leistina sieros dioksido (SO2) normą džiovintų ananasų skrituliukų partijoje. Prekyba džiovintų ananasų skrituliukais iš šios partijos stabdoma visose rinkose, įskaitant Lietuvą.

Sieros dioksidas ir sulfitai, žinomi chemine formule SO2, maisto pramonėje naudojami kaip konservantai ir antioksidantai. Bendrovė pažymi, kad sieros dioksidas, naudojamas maisto pramonėje, jam nealergiškiems žmonėms sveikatos problemų nesukelia, tačiau nustačius viršytą jo normą, partija bus išimta iš prekybos.

„Gavę tyrimo duomenis dėl viršyto SO2 kiekio, sustabdėme džiovintų ananasų skrituliukų partijos tiekimą į rinką, – sakė riešutais ir džiovintais vaisiais prekiaujančios bendrovės „Arimex“ direktorius Audrius Janiūnas. – Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina ne rečiau kaip kas 10-ą importuotą produktų partiją. Leistiną SO2 normą viršijusi džiovintų ananasų skrituliukų partija nebuvo patikrinta. Iki šiol per dvejus metus tikrintose džiovintų ananasų skrituliukų partijose normos pažeidimų nebuvo užfiksuota, tačiau po šio įvykio patys nusprendėme imtis papildomų saugos priemonių ir nuo šiol tikrinsime kiekvieną šio produkto partiją, taip pat – ir kitus produktus, kurių sudėtyje yra SO2.“

Maisto pramonėje naudojamas SO2 slopina bakterijų augimą, saugo vaisius ir daržoves nuo parudavimo, leidžia pailginti jų vartojimo laiką. Kaip teigiama Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pranešime, SO2 priskiriami alergenų grupei. Sveikam žmogui ši medžiaga, gauta su maistu, sveikatos problemų nesukelia, tačiau jų patariama vengti žmonėms, kurių organizmas jautrus sulfitams . Nedideliais kiekiais SO2 natūraliai randama kai kuriuose produktuose, pavyzdžiui, vyne, vynuogėse, svogūnuose, česnakuose ir kt.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"