TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Iš švaraus lietuviško lauko – ekologiški produktai

2016 10 06 6:00
Kęstutis Juščius: „Mūsų sukurta sėjamoji kviečius sėja ne paviršiuje, o giliai, tarsi sukryžminusi vageles." Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Lietuvos pirkėjai linksta į lietuviškus žemės ūkio produktus, pažymėtus ekologiškų prekių ženklu, todėl gamintojai investuoja į modernias javų ir daržovių auginimo technologijas, kurios leistų produktus gaminti pigiau.

„Ar galima suderinti ekologiją ir modernias technologijas; ar įmanoma pagaminti švarų maistą už prieinamą kainą; ar galima ekologiškai auginti daug daržovių ir javų? Į tokius klausimus sieksime atsakyti nuo 2017 metų, kai rinkai planuojame pasiūlyti naujo derliaus ekologiškų daržovių, vaisių ir grūdų. Lietuva yra viena švariausių pasaulyje valstybių, todėl turime unikalią galimybę čia puoselėti ekologinį ūkininkavimą. Norėdami pasiekti rezultatų, privalome keisti įprastus ūkininkavimo principus ir investuoti į modernias technologijas“, – kalbėjo AB „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius. Jo vadovaujama įmonių grupė 2014 metais ryžosi pasukti ekologiško ūkininkavimo link ir siekia, kad ekologiškas maistas būtų prieinamas visiems.

Pasauliui išmaitinti – modernios technologijos

Šiandien 7 mlrd. pasaulio gyventojų valgydina tradiciškai tręšiami laukai, tad jei žemės ūkio produktų gamybai ekologiški ūkiai naudos tik dabartines technologijas, jie negalės pretenduoti išmaitinti pasaulį. Pasak K. Juščiaus, Lietuvoje netrūksta gerų ekologiško ūkininkavimo pavyzdžių, tačiau didžioji dalis tokių ūkininkų produkcijos nepasiekia vartotojų stalo, nes išvežama į užsienį arba sušeriama naminiams gyvuliams. Net Lietuvos ekologiško maisto parduotuvėse yra mažai lietuviškų produktų. „Tai keista, nes esame didžiausi ekologiškų maisto produktų eksportuotojai Europoje“, – sakė jis.

„Agrowill Group“ valdybos pirmininko teigimu, pavieniai ekologiniai ūkiai Lietuvoje dirba, bet tam, kad ekologiškai pagamintas maistas būtų prieinamas didesniam būriui vartotojų, trūksta tokio ūkininkavimo masto. Be to, mūsų regiono vartotojams stinga žinių ir pasitikėjimo ekologiškais produktais.

Pasak K. Juščiaus, siekiant ūkį padaryti pažangų ir inovatyvų, tenka daug investuoti į technologijas. Pagrindinė priemonė – sėjomaina. Auginant grūdines, ankštines kultūras ir daržoves nenaudojama jokių pesticidų ir sintetinių medžiagų, skirtų didžiausioms ekologinės augalininkystės problemoms – kenkėjams bei ligoms – įveikti. Su jomis grupės įmonės kovoja žemės įdirbimu ir sėjomaina.

Ne lazeriai

„Esame sukūrę daug įrenginių, bet jie neveikia arba tapo metalo laužu. Tačiau yra ir duodančių didžiulę naudą bei galinčių išspręsti tokias užduotis, kurių įprastos priemonės niekaip neįveikia“, – tvirtino K. Juščius. Pernai „Agrowill“ išbandė savo sukurtą sėjamąją. Kviečiai ja buvo pasėti ne paviršiuje, o giliai, tarsi sukryžminus vageles. Bandomoji sėja vyko Šakių rajone. Ten žiemą nebuvo sniego, vasarą – lietaus. Pasėti grūdai sukrito giliau, o organinės trąšos pateko ten, kur veikia efektyviausiai. Kviečiai buvo apsaugoti ir nuo šalčio, ir nuo sausros, ir nuo vėjo. Derlius gautas labai geras – 5,8 tonos iš hektaro.

„Tai ne lazerių technologijos, bet logiški dalykai, kuriuos įvertinus gali kilti puikių inovatyvių idėjų“, – pabrėžė K. Juščius.

Ekologiško maisto pakuotės taip pat gaminamos pagal specialią technologiją, todėl anglies dioksido į atmosferą išmetama gerokai mažiau, negu gaminant tokio pat tūrio stiklainį. „Augindami ekologiškus produktus ieškome geriausių ir efektyviausių sprendimų, kuriame ir pritaikome novatoriškas technologijas, bendradarbiaujame su inžinieriais, išradėjais. Siekiame sukurti naujų ekologiško ūkininkavimo technologijų, kad galėtume jas pristatyti kolegoms ūkininkams Lietuvoje ir pasaulyje“, – kalbėjo K. Juščius. Jau spalį pirmosios naujai supakuotos bulvės, morkos, burokėliai, pievagrybiai pateks į prekybos centrų lentynas.

„Yra daug ekologinei žemdirbystei nepalankių mitų, bet juos galima atmesti ir rasti būdų paneigti“, – sakė K. Juščius. Jo įsitikinimu, žemės įdirbimu ir atidesne pasėlių priežiūra galima pasiekti, kad ekologiškos daržovės būtų ir patrauklesnės, ir pigesnės.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"