TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Išvykusieji labiausiai pasiilgsta lietuviškos duonos

2012 08 17 9:19
Romo Jurgaičio nuotrauka

Kvapi duonos riekė, varvanti gintariniu medumi - gardžiausias vaikystės skonis. Su duona ir druska pasitinkami garbingiausi svečiai, ir tai reiškia - esame pasirengę dalytis su jumis tuo, ką turime geriausio.

Kasdienė mūsų duona - gyvybės ir vilties saugotoja - minima maldose ir dainose, raudose ir linkėjimuose... Kol žmogus gali pasiekti duonos riekę, tol jis bus gyvas, nesvarbu, kokios negandos jį ištiktų.

Juodos lietuviškos duonos pasiilgstame vos po keleto dienų, išvykę į kelionę po svetimas šalis. Ką jau kalbėti apie tuos, kurie ilgam laikui palieka gimtinę. Kokios dažniausios lauktuvės svetur išvykusiems vaikams? Šalia mamos laiško - kepalas lietuviškos duonos.

Daugiau kaip 700 rūšių duonos ir bandelių

Vakar vienoje didžiausių sostinės MAXIMA XXX parduotuvių, įsikūrusioje Mindaugo gatvėje, vyko Duonos ir bandelių dienų atidarymo šventė, kurioje pirkėjai buvo kviečiami ragauti daugiau nei 700 rūšių duonos ir bandelių.

Juoda, pilka, balta, rauginta ir plikyta, su pagardais - sėklomis, vaisiais, morkomis, riešutais, sėlenomis - ir be jų - tokia duona kasdien padėta parduotuvių lentynose. Žiniasklaidos atstovams ir pirkėjams šios šventės proga pristatyta kvapi piramidė iš beveik 6000 nedidelių duonos kepalėlių ir bandelių. Tiek vienetų duonos kasdien nuperkama vien tik šiame prekybos centre. Jais pakviesti vaišintis visi pirkėjai. Įvairiausių spalvų ir formų kepalėlių piramidė atspindi tą įvairovę, kuri kasdien pateikiama MAXIMA LT pirkėjams.

"Dauguma Lietuvos gyventojų - 85 proc. - nuolat perka duoną. Lietuviui svarbu, kad ant stalo duona būtų ne tik lietuviška, bet ir iškepta jo rajone. MAXIMA bendradarbiauja su penkiasdešimt duonos tiekėjų, tarp kurių - ir didžiosios duonos kepyklos, ir mažos ūkininkų kepyklėlės, taip pat 14 prekybos tinklo parduotuvėse esančių kepyklų, kurių darbuotojai kasdien anksčiausiai pradeda darbą, kad parduotuvei atsidarius pirkėjus pasitiktų šviežios duonos kvapas", -  sako MAXIMA LT, UAB, Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė. - Nors lietuviai garsėja kaip juodos duonos mėgėjai ir valgytojai, bet pasirodo, jog Lietuvoje populiariausia ne juoda duona. 35 proc. visų parduodamų gaminių - batonai, 15 proc. - sumuštinių duona, po 25 proc. tenka juodai ir šviesiai - "Palangos" arba kitai pilkai duonai. Tokia proporcija sudaryta ir ši piramidė. Visose MAXIMA parduotuvėse siūloma 700 rūšių duonos. Pagal MAXIMA meistrų sukurtą receptūrą kepama 70 rūšių duonos."

Kepalėliai milžinams ir nykštukams

Pirkėjams ir šventės svečiams pasiūlyta išbandyti net 29 rūšių pačių populiariausių ir įdomiausių duonos pavyzdžių. Nuo tradicinio skonio duonos "Milžinės", kepamos dideliais 5 kg sveriančiais kepalais, "Ajerų" duonos, kurios kiekvienas kepalėlis padedamas ant ūkininkų išaugintų ajerų, gaminamų su natūraliu raugu, iki skaniausiems pyragams prilygstančių pačių įvairiausių duonelių su pagardais: saulėgrąžomis, linų, sezamo sėklomis, riešutais, morkomis, vaisiais.

Jau keletą metų duonos parduodama maždaug tokiais pat kiekiais. Skiriasi tik įvairių regionų pirkėjų skonis. "Šiaurės Lietuvoje populiaresnė juoda duona, o Vakarų Lietuvoje - šviesi", - sako L.Muižienė. - O pirkėjų skonis - išlavėjo. Dabar dvigubai daugiau nei prieš porą metų perkama duonos su įvairiais priedais - vaisiais, grūdais, riešutais ir sėklomis. Trečdaliu daugiau nuperkama ir saldžių duonos gaminių - ragaišių, pynių, bandelių. Nuolatinių gerbėjų įgijo itališkoji čiabata ir prancūziškas batonas, pagal kitų šalių tradicijas kepama duona. Jos galima nusipirkti dar karštos - duona kasdien šaunama į krosnį 14-oje prekybos tinklo MAXIMA kepyklų. Šviežia produkcija - apie 120 skirtingų populiariausių duonos gaminių - keliauja į prekybos tinklo parduotuves.

Rankos, kvepiančios duona...

Pirkėjai, su kuriais kalbėjomės MAXIMA parduotuvėje, sutartinai tvirtino: išvykus iš Lietuvos, labiausiai pasiilgstama lietuviškos duonos. "Didžiausią nuoskaudą patyriau daugiau kaip prieš dešimtmetį gyvendama Amerikoje. Taip pasiilgau lietuviškos duonos, kad giminės iš Niujorko man jos atvežė, nupirkę lietuviškoje parduotuvėje. Valgiau taupydama kaip didžiausią skanėstą. Nusprendžiau riekele pavaišinti amerikietę ir labai pasigailėjau. Ta duona jai taip nepatiko, kad išspjovė kąsnelį. Pasirodė pernelyg rūgšti, - pasakojo renginių vedėja Livija Gradauskienė. - Tai mane labai įskaudino, prisimenu iki šiol. Matyt, pagarba duonai, tam jos ypatingam kvapui ir skoniui - mūsų kraujyje."

Kas trečio pirkėjo krepšelyje - duonos kepalėlis ar batonas, labai mėgstamos šviežios bandelės. Jos kepamos keliskart per dieną, galiojimo laikas - viena diena, todėl tikrai visada šviežios, ką tik ištrauktos iš krosnies. Aukštos kvalifikacijos duonos kepėjų dėka saugomos ir puoselėjamos tradicinės duonos receptūros - mūsų nacionalinės kultūros paveldas, kuriamos naujos.

Kiekvienas Lietuvos gyventojas kasmet suvalgo beveik po 60 kg duonos. Tai - iš natūralių produktų gaminamas maistas, esantis sveikos mitybos piramidės pagrinde, puikiausias baltymų, vitaminų šaltinis. Ne veltui sakoma, kad norint būti sveikam kasdien reikia suvalgyti bent po riekelę juodos duonos.

Kuo ypatingos Duonos ir bandelių dienos parduotuvėje MAXIMA? Tai šventė, kurioje galima ne tik paskanauti dar neragautos duonos rūšies, pasmaguriauti mėgstamiausių bandelių, bet ir patiems prisiliesti prie duonos kepimo paslapčių, palyginti, ar jūsų rankos tokios pat įgudusios kaip ir duona kvepiančios kepėjų rankos.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"