TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Kalėdoms mėsos kepsnys jau brangesnis

Sparčiai augančiai Azijos rinkai reikia vis daugiau maisto produktų - šiemet iš Europos nupirkta dvigubai daugiau mėsos negu pernai ir tai sudarė prielaidas brangti jos gaminiams - dešros ir kepsniai ant šventinio lietuvių stalo irgi bus dar brangesni.

Lietuvos gamintojai teigia, kad šiemet per dešimtadalį brangę mėsos gaminiai kitąmet brangs dar ne mažiau kaip 10 procentų. 100 tonų per dieną mėsos produkcijos pagaminanti UAB Krekenavos agrofirma apie 35 proc. jos eksportuoja. Bendrovės generalinis direktorius Linas Grikšas sako, kad vien per šiuos metus eksportas išaugo 20 proc., o žaliavų rinkos nepalankios.

"Lietuvių gamintojai yra priklausomi nuo pasaulinių kainų, nes Lietuva užsiaugina apie 1 mln. kiaulių, o poreikis siekia 2,5 milijono. Tad apie 1,5 mln. kiaulių importuojama iš Vokietijos, Danijos, kitų šalių. Kiaulienos kainos per šiuos metus, palyginti su praėjusiais, pakilo apie 10-12 proc., o jautienos - net 30 procentų. Ypač pabrango šoninė - vidutiniškai 14 proc.", - dėstė L.Grikšas.

Atsižvelgdamas į Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos FAO prognozes, Krekenavos agrofirmos vadovas skaičiuoja, kad kitąmet Lietuvoje mėsos gaminiai, vertinant su sezoniniais kainų svyravimais, pabrangs vidutiniškai 7-10 procentų.

"Apskritai brangs visas maistas, nes jo paklausa Azijoje padvigubėjo. Ši rinka sparčiai plečiasi, joje atsirado vidutinė vartotojų klasė, kuri daugiau suvalgo mėsos. Šios eksportas iš Europos šalių į Kiniją, Pietų Korėją, Japoniją šiemet išaugo 100 procentų. Taigi ir pačioje Lietuvoje mėsos lieka mažiau, o paklausa, ypač kokybiškų gaminių, nemažėja", - dėstė bendrovės generalinis direktorius. Anot jo, Lietuvos vartotojai labai reiklūs kokybei, todėl bendrovė mėsos produktus gamina be konservantų, be to, naudoja aukščiausios rūšies žaliavą, taigi brangią, o tai atsiliepia galutinėms gaminių kainoms.

Pasak L.Grikšo, paplitęs toks mitas, kad virtose dešrelėse neva yra labai mažai natūralios mėsos. Iš tiesų, pasak jo, aukščiausios rūšies virtose dešrelėse grynos mėsos žaliavos privalo būti 75 proc., o likusią dalį sudaro vanduo, prieskoniai. Pirmos arba antros rūšies gaminiuose mėsos žaliava sudaro apie 65 proc., o likusią dalį - mėsos pakaitalai, užpildai, vanduo, prieskoniai. Jiems naudojama pigesnė žaliava, vadinamoji mechaniškai atskirta mėsa - po išpjaustymo ant kaulų liekantys raumenų ir audinių likučiai, kurie yra tinkami maistui, tačiau turintys mažesnę maistinę vertę, dėl to pigesni.

Atpigus karbonadui, brangsta kotletai

UAB "Samsonas" komercijos direktorius Rimas Frizinskas sako, kad yra problemų dėl žaliavos, kuri naudojama dešrų gamyboje, vadinamosios kotletinės mėsos. Jos kaina šiemet pakilo 30-40 proc., o dešroms gaminti naudojami lašiniai - net 80-100 procentų. "Brango ne visa skerdiena, bet atskiros kiaulienos dalys. Kai Lietuvoje kiaulę išpjaustome, kotletinės mėsos kilogramas kainuoja 7,60-7,80 lito. Bet analogišką mėsą Vokietijoje pirkome po 5,60-6 litus už kilogramą. Ten ji buvo pigi todėl, kad kur kas brangiau buvo parduodama nugarinė, kumpiai. Pavasarį nukritus karbonadų, kumpių paklausai, užsieniečiai užkėlė kotletinės mėsos kainą. Šiandien ji kainuoja 7,20-7,30 lito už kilogramą. Taigi ir dabar mums labiau apsimoka tokią mėsa pirkti užsienyje, negu patiems ją pjaustyti", - sako jis.

Dėl šių rinkos pokyčių, R.Frizinsko skaičiavimais, Lietuvoje vidutinės kokybės dešros artimiausiu metu, jau per šventes, brangs 5-15 procentų. Aukščiausios rūšies dešros, rūkyti gaminiai iš kokybiškesnės mėsos brangs nedaug.

"Kai kotletinė mėsa pradėjo brangti, nuo pavasario, mes jau apie 3 mėnesius dirbame nuostolingai. Šiomis dienomis vedame derybas su tinklais dėl kitų kainų. Jeigu kinai mėsą kitąmet pirks tokiu pat tempu kaip šiemet, dešros tiek pat brangs ir kitąmet", - sakė "Samsono" komercijos direktorius.

Nė savaitės be naujų kainų

"Biovelos" grupės generalinis direktorius Virginijus Kantauskas sako, kad nuo rugsėjo dar nebuvo nė savaitės, kad nebrangtų kiauliena užsienyje. Per savaitę ji brangsta keliais euro centais, skaičiuojant litais - vidutiniškai po 5-10 centų. Ir pastarąją savaitę ji pabrango apie 7 centus.

"Jeigu brangimas nesustos, mėsos gaminiai kitąmet taip pat brangs ir Lietuvoje. Viskas priklausys nuo žaliavos: gatava produkcija brangs tiek, kiek ir mėsa. Paprastai gaminių eksportas prieš Kalėdas stoja, nes visi būna iš anksto apsirūpinę mėsa, tačiau pirkimas vis dar tęsiasi. Išpjaustyta kiauliena, kurią "Biovela" atsiveža iš užsienio, šiemet brango ne mažiau kaip 15 procentų. "Biovelos grupė" eksportuoja apie 50 proc. gatavos produkcijos į Europą ir Rytų šalis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"