TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Kavinės prasižengia dėl sparčios darbuotojų kaitos

2013 07 27 6:00
Nors atvejų, kai dėl nustatytų pažeidimų sustabdoma maisto tvarkymo veikla, daugėja, tačiau pabrėžiama, jog didėja ir viešojo maitinimo įstaigų skaičius. LŽ archyvo nuotrauka

Prasidėjus šiltajam metų laikotarpiui, pasipylė pranešimai apie grubius higienos pažeidimus šalies viešojo maitinimo įstaigose ir lakiną kavinių uždarymą. Tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ramina, kad situacija šiame sektoriuje išlieka stabili.

Šių metų gegužės pradžioje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nustatė grubius higienos pažeidimus Vilniaus kavinėje „Vinchenso“, todėl ši buvo laikinai uždaryta. Birželio pabaigoje rimti pažeidimai sostinėje užfiksuoti ir įmonės „Veisu“ kavinėje, taip pat kavinėje „Nauja era“. Liepos pradžioje dėl higienos pažeidimų buvo laikinai sustabdyta Vilniuje įsikūrusios kavinės „Vasaros terasa“ veikla, grubūs maisto tvarkymo pažeidimai nustatyti ir bendrovės „Express food“ kebabinėje. Kaune dėl higienos pažeidimų laikinai sustabdyta kinų restorano „Panda“ veikla, Palangoje – kinų restorano „Nan Bei“ veikla.

Atvejų, kai dėl nustatytų pažeidimų sustabdoma maisto tvarkymo veikla, daugėja. Tai patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Vita Šturmienė. Tačiau ji priminė, kad auga ir bendras viešojo maitinimo įmonių skaičius. „Didėjančiam veiklos sustabdymų skaičiui įtakos turi didesnis dėmesys maisto tvarkymo subjektų suskirstymui į rizikos grupes. Didesnės rizikos subjektai tikrinami dažniau, todėl registruojama daugiau veiklos sustabdymo atvejų“, - paaiškino ji.

Viešojo maitinimo įmonių valstybinės maisto kontrolės duomenimis, pirmą šių metų pusmetį maisto tvarkymo veiklos sustabdymo atvejų būta 54, pernai iš viso – 81, 2011 metais – 78 atvejai.

Tiesa, šių metų antrą ketvirtį, palyginti su praėjusiais metais, stebimas nežymus patikrinimų be pažeidimų skaičiaus padidėjimas.

„Matome, kad didžiąją pažeidimų dalį sudaro bendri higienos pažeidimai – reiškia, kavinėse ir restoranuose mažiau dėmesio skiriama patalpų būklės, įrangos, inventoriaus priežiūrai ir higienai. Tačiau mažėjantis savikontrolės pažeidimų skaičius rodo, kad viešojo maitinimo įmonės atsakingiau žiūri į nustatytų savikontrolės procedūrų svarbą“, - sakė V.Šturmienė. Ji įsitikinusi, kad pagrindinė pažeidimų atsiradimo priežastis – dažna darbuotojų kaita.

Remdamasi pastarųjų metų statistika, pašnekovė sakė negalinti teigti, kad viešojo maitinimo įmonėse nustatomų pažeidimų skaičius ženkliai didėja ar būtų stebimas pažeidimų proveržis. "Viešojo maitinimo sektoriuje kiekvienais metais stebima panaši situacija – patikrinimų duomenys kinta keliais procentais ir nemaža dalimi priklauso nuo augančio viešojo maitinimo įmonių skaičiaus“, - pabrėžė ji.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"