TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Konservai vėl užkariavo virtuves

2010 08 17 0:00
LŽ archyvo nuotraukф

Nors įvairių konservų ištisus metus galima nusipirkti parduotuvėse, sena "mada" grįžta į virtuves - dabar vis daugiau šeimininkių mėgaujasi daržovių ir vaisių konservavimo darbais. Bet ir konservų fabrikai gamybos nemažina - sumenkus vidaus vartojimui marinuotas daržoves ir uogienes jie sėkmingai eksportuoja.

Naminėmis maisto atsargomis žiemai vėl rūpinasi vis daugiau žmonių. Tai prekybininkai pastebi jau ankstyvą pavasarį, kai prasideda prekyba sėklomis. Ankstesniais metais daugiau pirkę gėlių sėklų, šį pavasarį žmonės savo daržuose pasėjo ir užaugino daugiau agurkų, pomidorų, morkų, burokėlių, cukinijų, šparaginių pupelių ir įvairių kitų daržovių, kurių dalį šeimininkės jau užšaldė, o likusį derlių šiuo metu konservuoja.

Šiuo metu net daugiabučių namų kiemuose ir laiptinėse galima užuosti marinato ar gardžios uogienės kvapą. Prekybininkai šiam laikotarpiui ruošėsi iš anksto - lentynose prikrovė daugiau druskos, acto, cukraus, prieskonių bei įvairios talpos stiklainių. Pastebima, kad gyventojai aktyviau konservuoja ne tik pačių užaugintą derlių. Šiuo metu populiariausia daržovė - agurkai, kurių perkama po 10-20 kilogramų iš karto.

Net asmeninių finansų konsultantai sveikina žmonių norą pasigaminti savo maisto produktų ir taip sutaupyti, bet ir perspėja - nepersistengti, kad gėrybių nereikėtų išmesti. "Jeigu savo daržovių ir vaisių užsiauginęs žmogus jų nepasiruoš žiemai - tai galima būtų pavadinti neūkiškumu. Tačiau perkant žaliavą konservavimui reikėtų apskaičiuoti, ar tai apsimoka, ir pagalvoti apie optimalų kiekį bei sandėliavimo sąlygas. Labai svarbu, kad produkcija nesugestų tiek dėl netinkamų laikymo sąlygų, tiek dėl per didelio pagaminto kiekio", - sako Odeta Bložienė, "Swedbank" asmeninių finansų instituto vadovė.

Į turgų - maišo gėrybių

Šalies daržovių ir vaisių augintojai gerai žino, ko ūkininkų turgeliuose kuriuo metų laiku ieško pirkėjai. Rudenėjant visuomet padidėja prekybos apimtis - kainos sumažėjusios, bet nuperkami kiekiai didesni.

Kaip pastebi patys ūkininkų turgelių prekeiviai, vasaros pradžioje būna pati "smulkiausia" prekyba, nes žmonės daržoves perka kelioms dienoms, vartojimui, vėliau prekybos apimtis didėja - prasideda atsargų žiemai šaldymo metas. O įpusėjus bulvių sezonui šią daržovę net miestiečiai jau pradėjo pirkti maišais. Prabėgus agurkų metui, prasidės kopūstų sezonas. Kuo didesnė pasiūla - tuo mažesnė kaina, todėl svarbu nepavėluoti.

"Turgaus pirkėjai taip pat nori įvairaus asortimento. Žmonės jau išlepinti prekybos tinklų, todėl ir ūkininkų turguje kreipia dėmesį, pavyzdžiui, agurkai kreivi ar tiesūs. Lygiai tai pat ir į pomidorus, o jų daržuose išauga pačių įvairiausių spalvų ir dydžių. Per vasarą pripratę prie žinomų, bet nestandartinių sodo bei daržo gėrybių kai kurie žmonės konservavimui ieško turguose būtent to, ko neranda prekybos tinkluose", - sako Mindaugas Maciulevičius, mobiliuosius ūkininkų turgelius valdančio žemės ūkio kooperatyvo "Lietuviško ūkio kokybė" direktorius. Pasak jo, šiuo metu žmonės turgeliuose didesniais kiekiais perka argukus, cukinijas, paprikas, o tai rodo, jog konservuojamos net ir daržovių mišrainės.

"Žmonės žino, kada didžiausias kurio nors sodo vaisiaus derliaus pikas ir plūsta į turgelius ieškoti mažesnės kainos. Prieš metus ūkininkų turgeliai dar buvo savotiška naujovė, tačiau jau tada žmonės gana aktyviai pirko produktus konservavimui. O dabar kiekvienas ūkininkas pasakys, kad jo pirkėjai ruošia namuose maisto atsargas žiemai", - dėsto M.Maciulevičius. Jo teigimu, ūkininkai taip pat konservuoja daržoves ir uogas, o žiemą tai bando parduoti, tačiau norint tai daryti jiems jau reikia gauti specialų leidimą ir įsirengti mini fabrikėlius.

Prekės ant bangos

Išaugusią prekių, skirtų vaisių ir daržovių konservavimui, paklausą pastebi ir prekybos tinklai. Pasak bendrovės "Palink", valdančios prekybos tinką IKI, komunikacijos skyriaus vadovo Valdo Lopetos, šiemet šviežių vaisių ir daržovių nuperkama dešimtadaliu daugiau nei prieš metus. "Stiklainių paklausa padidėjo 30 proc., palyginti su praėjusiais metais. Druskos šiemet nuperkama 25 proc. daugiau, o acto - 30 proc. daugiau. Cukraus ir prieskonių pardavimas išlieka stabilus", - teigia V.Lopeta.

Pasak UAB "Maxima LT" Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorės Linos Muižienės, liepa, rugpjūtis ir rugsėjis - mėnesiai, kai pirkėjai aktyviausiai ruošia maisto atsargas žiemai. "Tai liudija liepą "Maxima" prekybos tinkle net 4 kartus šoktelėjusi konservavimui skirtų indų paklausa. Ne visi gyventojai turi galimybių išsiauginti savų vaisių ir daržovių, tačiau atsargų žiemai galima pasigaminti ir įsigijus šviežių sodo ir daržo gėrybių prekybos centruose. Sezono metu jų kainos labai palankios, o Lietuvos ūkininkai siūlo didelę šių produktų įvairovę", - sako L.Muižienė.

Pasak jos, prasidėjus sunkmečiui krito visų prekių grupių pardavimas, ne išimtis ir įvairūs konservuoti produktai. "Įvairų konservuotų daržovių, vaisių bei uogienių pardavimas pastaruoju metu sumažėjo. Tiesa, yra ir išimčių, pavyzdžiui, marinuotus burokėlius lietuviai perka itin gerai. Galima spėti, kad karštą vasarą tautiečiai dažnai mėgaujasi gaivinančiais šaltibarščiais", - pažymi pašnekovė.

Fabrikai nestoja

Nors šiuo metu namų virtuvėse - pats konservavimo įkarštis, bet konservus gaminantys fabrikai dar tik ruošiasi sezonui. Teigiama, kad intensyviausia gamyba būna spalio mėnesį, nors šiuo metu agurkų konservavimo linijos fabrikuose taip pat dirba visu pajėgumu. UAB "Kėdainių konservų fabrikas" generalinis direktorius Vygantas Vanagas LŽ sakė nesibaiminantis padidėjusios vartotojų iniciatyvos patiems ruošti daržovių konservus žiemai. "Didelių vartojimo pakitimų nejaučiame. Visada buvo kategorija žmonių, kurie konservus gamino namuose - ir anksčiau, ir dabar. Ne visi tuo užsiima, ne visi turi laiko, ne visi ir moka. Palyginti su praėjusiais metais, kiekvieną mėnesį mūsų konservų prekybos apyvarta išlieka panaši. Liepą stebėjome sumažėjusį padažų pardavimą, bet tai dėl to, kad per karščius žmonės mažiau lauke kepė įvairius kepsnius", - sako V.Vanagas. Paklaustas apie konservų kainas, pašnekovas pažymi, kad šiuo metu viskas brangsta dėl išaugusių išlaidų energetikos ištekliams, tačiau kol kas konservų kainodara dar neperžiūrėta, nors tai padaryti planuojama. Pasak V.Vanago, mažinti gamybos pajėgumo fabrikas neketina, nes vidinės rinkos prekyba yra stabili, o eksportuojamos produkcijos dalis auga.

Faktai

Lietuvoje bulvių ir dažniau auginamų daržovių kainos pradėjo mažėti, skelbia Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Liepos paskutinę savaitę, palyginti su ankstesniąja, bulvės atpigo apie 13 proc. - iki 500-800 litų už toną, priklausomai nuo kokybės, dydžio ir pirkėjo.

Iš kasdien vartojamų daržovių, liepos paskutinę savaitę dėl išaugusios pasiūlos labiausiai atpigo agurkai - beveik perpus iki 300-750 litų už toną. Palyginti su tuo pačiu 2009 metų laikotarpiu, jų kaina sumažėjo 70 procentų.

Pomidorų kaina sumažėjo 34 proc., iki 2000-2600 litų už toną ir buvo 11 proc. mažesnė nei 2009 metais tuo pačiu laikotarpiu.

Svogūnai per savaitę atpigo 26 proc., iki 1000-1300 litų už toną, kopūstai - 23 proc., iki 400-900 litų už toną, morkos - 11 proc., iki 600-1000 litų už toną, burokėliai - 7 proc., iki 550-850 litų už toną.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"