TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Konservantai maiste - ir reikalingi, ir pavojingi

2007 10 08 0:00

Labai svarbu žinoti, kokių medžiagų yra produkte, ar jis saugus. Tai ypač svarbu renkantis maistą vaikams ir alergiškiems žmonėms.

Mėsa - tai žmogaus organizmui reikalingų baltymų, mineralų ir kitų medžiagų šaltinis, kuras, pavirstantis energija. Sakoma, kad išmokęs susikurti ugnį ir išsikepti, išsivirti mėsos žmogus tvirčiau atsistojo ant kojų, išsitiesė.

Kąsnis gali būti mirtinai pavojingas

Nuo seno žmonės mėsai išlaikyti vartojo konservantus. Populiariausia iš jų druska.

Tačiau dabar pirkdami mėsos produktus etiketėse randame nurodytus labai įvairius konservantus su raide E ir skaičiais, kurie reiškia kokią nors konkrečią konservuojančią, gaminio skonį ar kvapą gerinančią medžiagą.

Visos jos patenka į mūsų organizmą ir veikia jį įvairiai. Vienos gali būti mirtinai pavojingos jautriam organizmui, kitos metų metus kaupiasi mūsų organuose ir vėliau sukelia baisias ligas.

JAV įrodyta, kad kai kurie plačiai vartojami priedai, kurie laikomi nekenksmingais, gali sukelti alergiją, migreną, galvos skausmą. Maisto priedai gali sukelti vėžį, pakenkti genetiniam fondui.

Labai svarbu, kad gamintojai neviršytų leistinų normų, o vartotojai atidžiau rinktųsi produktus, skaitytų jų etiketes.

Ant gaminio nurodyta E reiškia, kad medžiagą leidžiama vartoti Europos Sąjungoje (ES), atitinka jos standartus. E numerių sąrašai kinta - atsiranda daug naujų medžiagų, o kai kurios pašalinamos, nebeleidžiama jų vartoti.

Pavyzdžiui, E 1400 - tai modifikuotas krakmolas, E 625 - magnio glutamatas, skonį stiprinanti medžiaga, E 220 - sieros dioksidas, konservantas. Siera (po kalcio ir fosforo) yra viena svarbiausių žmogaus organizmo mineralinių medžiagų. Sieros dioksidas ir sulfatai naudojami vyno gamyboje. Jie turi antioksidacinių, antimikrobinių savybių, stabdo fermentų susidarymą. Sieringumas apsaugo nuo per ankstyvo rūgščių sumažėjimo.

ES standartai nustato, kad etiketėje reikia nurodyti tas medžiagas, kurių produkte yra daugiau kaip 1 procentas.

Labai svarbu žinoti, kokių medžiagų yra produkte, ar jis saugus. Tai ypač svarbu renkantis maistą vaikams ir alergiškiems žmonėms, sergantiems medžiagų apykaitos ligomis, astma, netoleruojantiems maisto. Vieni alergiški lazdyno riešutams, kiti - žuvies produktams, kiaušiniams. Sergantieji celiakija turi vengti visų produktų, kuriuose yra krakmolo.

Tokie žmonės turi bėdų dėl maisto produktų gamyboje vartojamų fermentų, kvapiųjų medžiagų. Alergijos reakcija - gyvybei pavojinga anafilaksinio šoko forma - gali kilti net tada, kai medžiagos kiekis gaminyje mažesnis nei leistina 1 promilės riba.

Gamyba gali būti kenksminga

Pastebėta (šiais laikais tyrimais nustatyta), kad mėsos sultingumas, švelnumas, skonis ir aromatas keičiasi, nelygu temperatūra.

O kartais, nemokėdami tinkamai paruošti mėsos, galime patys sau pakenkti. Pavyzdžiui, maisto gamybos specialistai pataria mėsos patiekalus virti ant vidutinės ugnies. Nes ant labai karštos ugnies ilgai verdant mėsą susidaro cheminių junginių, kurie yra kenksmingi organizmui.

Prieš verdant mėsos gabalą patartina apkepinti keptuvėje, kad susidarytų luobelė, kuri verdant neleistų iš mėsos ištekėti sultims. Patyrę kulinarai prieš kepdami mėsą pamarinuoja, o kepa suvynioję į vieną du sluoksnius folijos, kad susidarytų temperatūros skirtumas tarp kepsnio paviršiaus ir vidaus, mėsa būtų sultinga, maistinga. Paprastai sumitusių gyvulių mėsa vartojama sriuboms, faršams gaminti, nes jos skonis sodresnis nei jauno gyvulio.

Svarbu tinkamai sušaldyti

Specialistų teigimu, vertingiausia yra šviežia mėsa, tačiau šiais laikais sunku išsiversti be šaldytos mėsos. Labai svarbu, kad mėsa būtų staigiai užšaldyta ir laikomasi šaldymo režimo. Jei greitai sušąla giliausi skerdienos sluoksniai, mėsa gali būti švelnesnė nei šviežia.

Svarbu ir tinkamai ją atleisti. Pavyzdžiui, šaldytos jautienos gabalas (iki 2 kg), iš anksto neatitirpintas, 2-3 valandas palaikytas marinate ir suvyniojus į du sluoksnius folijos iškeptas orkaitėje, bus puikus kepsnys. Paukštieną taip pat reikia 1-2 valandas palaikyti sausai marinuotą - įtrintą iš visų pusių prieskoniais ir druska (pipirų, imbiero, citrinos sulčių, druskos arba medaus ir cinamono mišiniu).

Kulinarai sako, kad ne tiek mėsos kokybė, kiek gaminimo būdas, receptas lemia, ar skanus ir maistingas bus patiekalas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"