TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Krepšininkams - lietuviška mėsa

2011 09 08 0:00
LŽ archyvo nuotrauka

Lietuvoje vykstančio Europos krepšinio čempionato dalyviai per kelias savaites suvalgys dideles lietuviškos kalakutienos atsargas.

Šviežios kalakutienos užsakymai vietos gamintojui čempionato dienomis padidėjo kelis kartus. Tokį paklausos augimą lemia sportininkų ir jų palydų poreikiai. O sirgaliai ir toliau kerta sotesnę bei pigesnę kiaulieną.

Visi tiekėjai - Lietuvoje

Pasibaigus Europos krepšinio čempionato grupinėms varžyboms į Vilnių persikėlę krepšininkai ir oficialių delegacijų nariai maitinami lietuviškos mėsos patiekalais. Nuo antradienio 11 užsienio rinktinių apsistojo šalia Vilniaus esančiame "Le Meridien Villon" viešbutyje. Kaip LŽ pasakojo šio viešbučio marketingo vadybininkė Beata Višnevska, prieš čempionatą "Le Meridien Villon" užsakė tiekėjams ne tik daugiau makaronų ir vaisių (vien makaronų krepšininkai per pietus suvalgo apie 30 kg), bet ir mėsos - kalakutienos, jautienos ir veršienos. Kiaulienos sportininkai nevalgo.

Visa mėsa perkama iš Lietuvos tiekėjų. Šiame viešbutyje apsistoję Prancūzijos, Serbijos, Vokietijos, Ispanijos, Turkijos, Makedonijos, Rusijos, Slovėnijos, Graikijos, Gruzijos, Suomijos krepšininkai ypatingų reikalavimų maistui iš anksto nepateikė, tad specialių receptų "Le Meridien Villon" atstovai nekūrė - sportininkus maitina klasikiniais patiekalais. Tai orkaitėje ir ant grotelių kepta mėsa, daugiausia kalakutiena, jautiena, veršiena, ir žuvis, garnyrui tiekiami makaronai su įvairiais padažais. Tai yra pagrindinis sportininkų maistas. Bulvių, ryžių, daržovių garnyrų svečiai valgo nedaug", - LŽ pasakojo viešbučio virtuvės šefė Vaida Valikonytė. Ji teigė, kad šis čempionatas viešbučio kolektyvui yra tam tikras iššūkis, tačiau didesnių sunkumų nesukelia. "Visos problemos išsprendžiamos. Kolektyvas puikios nuotaikos", - linksmai nusiteikusi kalbėjo "Le Meridien Villon" virtuvės šefė.

Kalakutienos - kelis kartus daugiau

Didžiąją šviežios kalakutienos rinkos dalį Lietuvoje užima mūsų krašto gamintojas. Tik smulkūs prekybininkai pirkėjams dažniausiai siūlo Lenkijoje išaugintų šių paukščių mėsos.

Vis dėlto krepšininkams lenkiškos kalakutienos patiekta nebus - visą reikalingą jos kiekį čempionato dalyvių maitintojams tiekia vienintelė specializuota kalakutienos perdirbimo ir produktų gamybos įmonė Baltijos šalyse bei didžiausia šios mėsos gamintoja Lietuvoje "Arvi kalakutai".

Jau rugpjūčio 31 dieną prasidėjusio čempionato išvakarėse įmonėje dirbta pasiraitojus rankoves. Mat svečius priimantys viešbučiai visuose "krepšinio miestuose" užsakė kelis kartus daugiau kalakutienos nei įprasta tokiu metų laiku. Mat kalakutiena yra vienas pagrindinių krepšininkų valgiaraščio produktų.

"Mūsų gaminamos kalakutienos tiekimo apimtis į restoranus ir viešbučius padidėjo tris kartus. Kalakutieną į savo racioną įtraukia daugelis sportininkų, nes tai yra viena sveikiausių mėsos rūšių", - LŽ teigė UAB "Arvi kalakutai" komercijos direktorius Marius Raila. Jo teigimu, kalakutieną pastaruoju metu mielai valgo ne tik sportininkai - per septynis šių metų mėnesius kalakutienos parduota 23,9 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Didžioji dalis bendrovės gaminamos produkcijos parduodama Lietuvoje - "Arvi kalakutų" firminėse parduotuvėse ir daugiau nei 600 prekybos vietų visoje Lietuvoje. "Daugiau nei trečdalis produkcijos eksportuojama į užsienio valstybes. Pagrindinės įmonės eksporto kryptys yra Europos valstybės - Belgija, Didžioji Britanija, Vokietija, Skandinavijos ir Baltijos šalys. Lyginant 2010 metų eksporto rodiklius su 2009-ųjų, įmonės eksportuojamos produkcijos apimtis padidėjo iki 30 proc.", - rezultatais džiaugėsi M.Raila.

Bendrovė išimtinai prekiauja kalakutiena, pagaminta iš Lietuvoje užaugintų kalakutų. Bendrovės direktorius pabrėžė, kad nors kalakutienos kainos gerokai didesnės nei vištienos, jos mažesnės lyginant su kokybiška jautiena ar veršiena. "Atvėsintos produkcijos kainos didesnės, bet ją renkasi vartotojai, kuriems ypač svarbi sveika mityba. Mūsų įmonė atvėsina kalakutą natūraliu būdu - vėsioje patalpoje, o ne lediniame vandenyje. Iki reikiamos temperatūros ji atšąla vidutiniškai per aštuonias valandas (lediniame vandenyje - per pusvalandį), tačiau tokiu būdu atvėsinta mėsa yra geresnės struktūros ir išsaugo visas maistingąsias medžiagas bei sultingumą", - LŽ pasakojo M.Raila.

Pasak jo, lietuviai sirgaliai atsilieka nuo europiečių, tačiau kalakutienos valgo vis daugiau. "Vienas europietis suvalgo apie 3,6 kg šio paukščio mėsos per metus, lietuvis - 2,5 kg, šis skaičius auga. Pavyzdžiui, Italijoje vienas žmogus suvalgo net iki 6 kg kalakutienos per metus. Tai lemia ilgos šios mėsos vartojimo tradicijos", - kalbėjo M.Raila.

Sirgaliams svarbiau maža kaina

Tačiau sirgaliai, rodos, neseka savo garbinamų krepšininkų pėdomis ir sveikatos nepaiso - jie mieliau renkasi gerokai pigesnę kiaulieną. Per Europos krepšinio čempionatą prekybos tinklo "Maxima" parduotuvėse nepastebėta didesnio kalakutienos pirkimo. "Šviežios kalakutienos ir jos gaminių pardavimas nuo krepšinio čempionato pradžios išliko stabilus", - teigė bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė. Šviežios kalakutienos pardavimas šiame prekybos tinkle pastaruosius dvejus metus net mažėjo. Daugiausia parduodama šviežios kiaulienos (ji sudaro 45 proc. mėsos produktų asortimento) ir šviežios vištienos (43 proc.). Kitos rūšies mėsos parduodama gerokai mažiau: 8 proc. jautienos, 2 proc. kalakutienos ir tiek pat kitos šviežios mėsos. Tačiau "Maximos" atstovė pripažino, kad kalakutienos gaminių paklausa didėja. Per pirmuosius šių metų 8 mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, siūlomų kalakutienos gaminių kiekis išaugo 58 proc., pardavimas - 51 procentu. Tačiau kalakutiena dar netapo įprastu ir įperkamu lietuviams maistu. Šios mėsos gaminiai sudaro vos 1,5 proc. visų mėsos gaminių pardavimo.

Ko gero, labiausiai pirkėjus atstumia didelės kalakutienos kainos. Mat vidutinė šios šviežios mėsos kaina yra maždaug 80 proc. didesnė už vištienos ir apie 50 proc. didesnė už vidutinę kiaulienos kainą. "Visa šviežia kalakutiena, kuria prekiaujame savo tinklo parduotuvėse, yra lietuviška, perkame ją iš "Arvi kalakutų". Mėsos gaminių iš kalakutienos pagrindinis tiekėjas - taip pat ši įmonė ir bendrovės KŪB, "Nematekas", "Biovela", - LŽ teigė O.Malaškevičienė. Ji pridūrė, kad Europoje šviežios kalakutienos kainos šiais metais stipriai kilo, tačiau Lietuvoje išliko stabilios.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"