TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Leis skersti gyvulius savame kieme

2014 10 30 6:00
Dabar įsirengti skerdyklą, atitinkančią minimalius reikalavimus, kainuoja 2-3 mln. litų. LŽ archyvo nuotrauka

Lietuvos valdžia išgirdo daugkartinius smulkių ūkininkų prašymus ir pagaliau atsisakė perdėtų reikalavimų mažoms skerdykloms, kuriose skerdžiama ne daugiau negu 3 tonos mėsos per savaitę, o jose išpjaustytą skerdeną ketinama parduoti. Naujos taisyklės leis ūkininkams sumažinti investicijas į tokias skerdyklas daugiau kaip 10 kartų.

Iki šiol daugelis pavienių ūkininkų skersti avį ar kiaulę, kurią ketino parduoti, privalėjo vežti į didelę griežtus kokybės reikalavimus atitinkančią skerdyklą, neretai esančią už 50 kilometrų. Išlaidos mažam gyvuliui paskersti kartais prilygdavo pajamoms jį pardavus.

Ūkininkams neįkandamos investicijos

„Pagal ankstesnius reikalavimus įsirengti minimalią skerdyklą kainavo 2-3 mln. litų. Smulkesni ūkininkai tokių lėšų tikrai neturėjo. Suma per didelė net kartu investuoti keliems ūkininkams“, - LŽ sakė Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis.

Pasak jo, daugiausia kainavo investicijos į pastatus, papildomas patalpas, įrangą, aplinką, vandentiekį, kanalizaciją ir kitus infrastruktūros objektus. Kelios tokios skerdyklos, atitinkančios visus reikalavimus, Lietuvoje įrengtos.

„Džiaugiamės, kad valdžia reagavo į mūsų daugkartinius pageidavimus. Esame nemažai šalių apkeliavę, matėme, kad kai kuriose jų gyvulius skerdžia net mobilios skerdyklos. Tuo metu Lietuvos ūkininkams paskersti parduoti skirtą gyvulį buvo didelė problema. Daugelis ūkininkų pradėjo auginti avis, veršelius ir jie negalėdavo jų namie paskersti. Dabar, tikimės, reikalavimai bus minimalūs: žmonės galės skerdimui skirti tam tikrą patalpą, kuri atitiks higienos, švarumo reikalavimus, įsirengti kanalizaciją, nusipirkti šaldymo įrangą. Ūkininkai galės namie skersti gyvulius savo reikmėms ir tiekti į rinką“, - džiaugsmo neslėpė smulkiųjų ūkininkų atstovas.

Pasak V. Juodsnukio, supaprastintus reikalavimus atitinkančią skerdyklą ūkininkai dabar galės įsirengti už dešimteriopai mažesnę sumą – 200-300 tūkst. litų.

„Smulkieji ūkininkai pardavimui skerdžia jaučius, kiaules, avis, veršelius ir kitus gyvulius. Būdavo absurdas – jei nori ūkininkas vieną ar dvi avis paskersti, turi vežti už 50 kilometrų į skerdyklą, kuriai sumoka nemažus pinigus. Pajamų nedaug lieka, didelė dalis atiduodama už paslaugas“, - kalbėjo V. Juodsnukis.

Šeimos ūkių atstovas įsitikinęs, kad Lietuvoje iki šiol padaryta daug klaidų formuojant žemės ūkio politiką, nes skatintos investicijos tik į stambų pieno, gyvulininkystės ūkį. „Dabar iškilus rinkos problemų, šis tampa pažeidžiamiausias. Politiką reikia peržiūrėti, nes perspektyviausias yra smulkusis ir vidutinis ūkis. Sukūrus tinkamas sąlygas, grandinę nuo ūkio iki vartotojo, vidaus rinka bus aprūpinta kokybiškais produktais, ir kaimo žmonėms reikės mokėti mažiau pašalpų“, - dėstė pašnekovas.

Garažas ar tvartas skersti netinka

Šią savaitę paskelbta, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė supaprastintus mažų skerdyklų, kur skerdžiama ne daugiau negu 3 tonos mėsos per savaitę, įrengimo reikalavimus.

Asmenys, kurie augina gyvulius ir nori juos skersti asmeniniams ar namų ūkio poreikiams ir neketina mėsos parduoti, neprivalo laikytis skerdimo reikalavimų. Jų neįpareigoja jokie teisės aktai, taip pat tokie ūkininkai nėra kontroliuojami atsakingų institucijų. Tačiau jeigu ketinama skerdieną parduoti, privaloma pasirūpinti, kad gyvuliai būtų skerdžiami pagal atitinkamus higienos reikalavimus.

„Negalime leisti skersti gyvulių tiesiog garaže ar tvarte ir paskui mėsą parduoti. Jeigu žmogus skerdžia gyvulius sau, jis gali nepaisyti taisyklių, tačiau jei mėsa patenka į rinką, privaloma pasirūpinti produktų saugumu. Parengėme rekomendacijas ūkiuose įrengiamoms mažoms skerdykloms, kad jei skerdžiama nedaug gyvulių, būtų galima atsisakyti sudėtingų konstrukcinių sprendimų. Tačiau ir nedidelėse skerdyklose turi būti paisoma higienos reikalavimų, kad vartotojus pasiektų saugūs produktai. Galima supaprastinti patalpų įrengimo ar įrangos reikalavimus, bet negali būti taikoma nuolaidų higienos reikalavimams“, – teigė Deividas Kliučinskas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas.

Šiuo metu galiojančiuose Europos Sąjungos reikalavimuose skerdykloms pabrėžiama, kad svarbiausia yra paisyti gyvūnų gerovės, taip pat ir higienos reikalavimų „Tai nėra sudėtingi reikalavimai, kurių neįmanoma įgyvendinti. Šios rekomendacijos tiesiog padeda užtikrinti, kad į rinką patektų saugus ir kokybiškas produktas“, – aiškino D. Kliučinskas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šiuo metu derina mėsos gaminių gamybos mažais kiekiais supaprastintus taisyklių reikalavimus. Taisyklių projektas jau parengtas, bet jis dar turi būti suderintas su Europos Komisija.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"