TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuva susigrąžino avis tremtines

2013 09 20 6:00
K.Samušis – penkiasdešimties škudžių veislės bandos savininkas. Daivos Baronienės (LŽ) nuotrauka

Lietuvoje po keliasdešimties metų pertraukos vėl ganosi škudžių veislės avys. Jų augintojai sako neatsidžiaugiantys skania ir sveika škudžių mėsa bei šilta vilna.

Lietuvoje buvusios gana populiarios škudės išnyko per Antrąjį pasaulinį karą. Manoma, kad dauguma jų buvo paprasčiausiai suvalgytos, bet buvo ir tokių, kurias išsigabeno į Vokietiją su visa manta pasitraukusios lietuvių šeimos. Būtent todėl škudėms prilipo avių tremtinių pavadinimas. Į savo istorinę tėvynę Lietuvą škudės parkeliavo netrukus, kai buvo paskelbta mūsų šalies nepriklausomybė. Dabar tautiečių poreikiams laikomas ne vienas šimtas šios veislės avių.

Ir rengia, ir maitina

Molėtų rajono Paliesio kaime škudes auginantis Kęstutis Samušis tvirtina, kad į mūsų šalį pirmoji šias avis atgabeno senelių žemę Lietuvoje dirbti panorusi vokietaitė Rutha van Calcar. Būtent iš jos keletą škudžių įsigijo pats K.Samušis, kuris ilgainiui užsiaugino penkiasdešimties gyvulių bandą. „Vienas iš mano tikslų įsigyjant šias avis buvo toks, kad jos nuganytų nemenkas tarp miškų plytinčias mūsų pievas“, - sakė škudžių augintojas. Tai jos puikiausiai ir daro. Be to, augindamas škudes vyriškis sako labai susižavėjęs itin skania, žvėrieną primenančia jų mėsa, neriebia ir neturinčia lajaus kvapo. „Dėl ypatingos mitybos šių avių mėsa yra liesa“, - aiškino škudžių augintojas.

Įprasta, kad avys žmones pamaitina, pagirdo ir aprengia, nes teikia mėsą, pieną bei vilną. "Škudės pieno neduoda, bet jų mėsa tinka aukščiausios kokybės restoranams, iš vilnos nuveliami puikiausi veltiniai“, - pabrėžė K.Samušis. Škudžių augintojas teigė, jog jo žmona Inga velia gaminius iš šių avių vilnos, o jos nuvelti veltiniai turi didžiulę paklausą ne tik Lietuvoje. Pasak vyriškio, škudžių vilna yra šiurkšti, sudaryta iš trumpų pūkinių plaukų, labai plono vilnos pluošto ir ilgų akuotinių plaukų. Būna baltos, juodos ir rudos spalvos škudžių.

„Škudžių veislės avinas sveria 50 kilogramų, avis – maždaug 35 kilogramus. Lyginti jas su Lietuvoje įprastų veislių avimis, ko gero, būtų panašu kaip karvę lyginti su ožka“, - juokavo K.Samušis. Jis pabrėžė, kad škudės – itin nereiklios avys, mintančios viskuo, ką randa.

Puoselėja kraštovaizdį

Domėdamasis škudžių kilme K.Samušis teigia aptikęs, jog jų veislė vadinama aborigenine, o bėgant amžiams ši veislė išsaugojo savo grynąją genetinę liniją. Per Antrąjį pasaulinį karą bemaž išnaikinta škudžių veislė buvo atgaivinta avių auginimo entuziastų, kurie ilgainiui šias avis išplatino Austrijoje, Šveicarijoje, Olandijoje ir Vokietijoje. Tad šiuo metu Europoje yra apie penkis tūkstančius škudžių, Lietuvoje – apie porą šimtų. Pabrėžiama, kad škudės labai puikiai gyvena savo istorinėje tėvynėje – Lietuvoje, yra atsparios mūsų šalies gamtinėms sąlygoms. Jos pramintos kraštovaizdžio puoselėtojomis, nes puikiai, neišmindžiodamos nuskabo ne tik ganyklas, bet ir pievas ar net vejas.

Škudės per dvejus metus paprastai veda tris vadas, joms gimsta po vieną-tris ėriukus. K.Samušių ūkyje stengiamasi, kad šios veislės avys ėriukų atsivestų kasmet. Vados retinamos bijantis kraujomaišos. Visi iki šiol gimę ėryčiai auga sveiki, škudžių augintojas pabrėžia, kad šios avys visai nereiklios, žiemą tenkinasi šienu, medžių bei krūmynų šakelėmis, neserga, prižiūrėti jas gana lengva. Šios šeimos ūkyje avis gano aviganis šuo, vilkui kol kas nepavyko nusinešti nė vienos avies. Vyriškis pabrėžė, kad škudėms netgi nereikia tvarto, o pakanka įrengti gerai nuo vėjo apsaugančią stoginę. Škudes vyriškis siūlo auginti ir tiems, kurie nori turėti iš jų naudos, ir siekiantiems grožio bei įvairumo. „Neabejoju, kad škudės džiugintų ir kaimo turizmo sodybų šeimininkus, ir jų svečius“, - įstikinęs K.Samušis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"