TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuviai neišsižada riebesnio pieno

2015 04 16 6:00
Lietuvoje lieso pieno paklausa pamažu didėja, tačiau jo nuperkama net 55 kartus mažiau negu riebaus. Arvydo Jockaus nuotrauka

Lietuvoje lieso pieno paklausa pamažu didėja, tačiau jo nuperkama net 55 kartus mažiau negu riebaus. Kol kas nėra požymių, kad sveiko maisto mados paveikti lietuviai keistų savo įpročius.

Perdirbėjai ir prekybininkai mano, jog didžiulę riebesnio pieno paklausą lemia tradicijos bei gajūs mitai. Pienininkai dievagojasi, kad visas šalyje parduodamas pienas gaminamas tik iš supirkto šviežio pieno. Tiesiog tai labiau apsimoka.

Naujos mados ir senos tradicijos

UAB „Rivona“ Alytaus pieninės padalinio vadovas Valius Packevičius LŽ sakė, jog įmonė liesą 1 proc. riebumo „Piemenėlio“ pieną gamina jau daugelį metų. „Matome liesesnių produktų paklausos didėjimo tendenciją. Be to, liesesniuose produktuose baltymų kiekis yra netgi didesnis. Toks pienas sveikesnis. Turbūt vieninteliai Lietuvoje gaminame ir 0,5 proc. riebumo liesą varškės sūrį“, - kalbėjo jis. Pasak įmonės vadovo, „Rivona“ Lietuvoje parduoda apie 70 procentų 2,5 proc. riebumo pieno, maždaug 20 proc. – 3,5 proc. ir apie dešimtadalį - 1 proc. riebumo pieno.

Tuo metu AB „Vilkyškių pieninė“ gamina tik vienos rūšies – 2,5 proc. riebumo pieną ir kol kas nei liesesnio, nei riebesnio produkto į rinką patiekti nesirengia. Bendrovės generalinis direktorius Gintaras Bertašius LŽ teigė, jog tokį pasirinkimą lemia senos tradicijos. „Lietuvoje nuo seno gaminamas ir labiausiai mėgstamas būtent 2,5 proc. riebumo pienas. Tai tokia pat tvirta tradicija kaip ir pieną pilstyti į 1 litro talpos tarą. Aišku, jeigu įsivyraus kitos mados, prisitaikysime. Tačiau nemanau, kad per dieną stiklinę 2,5 proc. riebumo pieno išgeriantis žmogus gali susigadinti sveikatą. Žinoma, mada kartais paneigia bet kokią logiką“, - svarstė pašnekovas.

Pieno gėrimas ar tikras pienas?

Albertas Gapšys, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas, teigė, jog paprastai perka ir vartoja kefyrą, tačiau prisipažino nesuprantantis – kokia prasmė gerti 0,5 proc. riebumo pieną, kai galima nusipirkti tikrą produktą.

„Kam gerti tokį pusės procento riebumo pieną? Atsigerkime vandens ir nebus didelio skirtumo. Jeigu pienas pusės procento riebumo, be abejo, jis atskiestas vandeniu. Kuo gi dar galima skiesti? Juk karvę pamelžę gauname apie 4 proc. riebumo pieną. Nesuprantu, kam maišyti "kokteilį" iš vandens ir pieno“, - svarstė ekonomistas.

Iš LŽ žurnalisto išgirdęs, kad Ispanijoje prekybos tinkluose parduodamas 0 proc. riebumo pienas, pašnekovas pradėjo kvatotis: „Neįsivaizduoju tokio riebumo pieno... Kas tai gali būti? Mąstau kaip vartotojas – kam gerti tokį be riebalų pieną, jeigu galima gerti tikrą.“

Tarp vartotojų gajų mitą, kad liesesnis pienas prastesnis už riebų arba net gaminamas iš miltelių, neigė visi LŽ kalbinti perdirbėjai ir dietologai. V. Packevičius tikino, kad ne tik Alytaus, bet visos pieninės Lietuvoje dirba panašiai. „Atvežus žalią pieną iš ūkių, atskiriama grietinėlė ir liesas pienas. Vėliau į tą pramoninį liesą pieną grąžinama atitinkama dalis grietinėlės, kad šis pienas taptų 1 proc. ar 2,5 proc. riebumo“, - aiškino pašnekovas.

Alytaus pieninės vadovas tikino, kad vandens į pieną Lietuvoje tikrai niekas nepila. „Sudėtingi techniniai įrenginiai - normalizatorius, pasterizatorius, separatorius - atskiria grietinėlę. Nieko kito nei įpilsi, nei atskiesi“, - sakė V. Packevičius.

G. Bertašius taip pat dievagojosi, kad liesas yra kuo tikriausias pienas, o ne kažkoks kitas gėrimas. „Jame mažiau riebalų, bet baltymai ir kitos medžiagos lieka. Kad toks pienas skiedžiamas vandeniu, yra gryniausias mitas“, - tikino jis.

G. Bertašius neigė ir tai, kad Lietuvos parduotuvėse siūlomas pienas gaminamas iš miltelių. Tam esanti labai rimta priežastis. „Iš 11 litrų pieno pagaminamas 1 kilogramas pieno miltelių. Tai kainuoja apie 35 euro centus. Kad tuos miltelius vėl praskiestume vandeniu, pasterizuotume ir pagamintume 11 litrų pieno, reikės vandens, įrenginių, energijos ir žmogiškųjų išteklių. 1 litrui pieno įmonė patirtų 10 euro centų papildomų sąnaudų. Tai kam tai daryti, kai turime pakankamai šviežio pieno? Jeigu gyventume Afrikoje, pieno negalėtume atsivežti, tada naudotume miltelius ir tokio praskiesto pieno kaina būtų visiškai kita nei Lietuvoje. Galiu garantuoti už visą Lietuvos pieno pramonę, kad pienas iš miltelių čia negaminamas. O jeigu kuri nors įmonė gamintų, ji labai greitai bankrutuotų“, - tikino „Vilkyškių pieninės“ vadovas.

Liesas pralaimi prieš riebų

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad įmonė svarsto galimybę kaip egzotišką produktą atsivežti ir siūlyti pirkėjams 0 proc. riebumo pieną. „Žmonės įpratę pirkti riebesnį pieną, tačiau populiarėja ir liesas. Žiūrėsime, ar ši mada išsilaikys“, - sakė jis. Šiuo metu „Norfos“ parduotuvėse parduodamo lenkiško 0,5 proc. ir 2 proc. riebumo pieno santykis yra 1:10, o lietuviško 1 proc. ir 2,5 proc. riebumo pieno pardavimo santykis yra 1:7 riebesnio pieno naudai. 1 proc. riebumo „Piemenėlio“ pieno pardavimas pernai išaugo apie 60 proc., tačiau populiariausias išlieka 2,5 proc. riebumo pienas, nors jis ir brangesnis. Pasak D. Ryliškio, 1 proc. riebumas pieno kainą padidina maždaug 3-4 procentais.

Prekybos tinkle "Maksima" dabar siūlomas įmonės prekės ženklo „Farm milk“ ilgesnio galiojimo liesesnis pienas. Jį pagal prekybos tinklo užsakymą gamina Lenkijos pieninė „Mlekovita“. Įmonės pateiktais duomenimis, šis produktas nėra itin populiarus, klientai mieliau renkasi riebesnį 2,5 arba 3,5 proc. riebumo pieną. Klientų pirkinių krepšelyje dažniausiai pastebimas 2,5 proc. riebumo „Optima linija“ pienas, jį Lietuvoje pilsto AB „Rokiškio pienas“. Šio produkto per pastarąjį mėnesį buvo parduota apie 321 tūkst. pakelių, tačiau jam mažai nusileidžia 1 proc. riebesnis „Dvaro“ pienas, kurio per tą patį laikotarpį parduota beveik 310 tūkst. pakuočių. Tuo metu lieso pieno „Farm milk“ nupirkta tik 24 tūkst. pakuočių. Įmonė skaičiuoja, kad šiuo Lietuvoje liesesnio (0,5 ir 1 proc. riebumo) pieno per mėnesį nuperkama 55 kartus mažiau negu riebaus, todėl 0 proc. riebumo pieno įsivežti neplanuojama.

***

KOMENTARAS

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė:

„Lietuvoje parduodamas pienas daugiausia yra pasterizuotas. Tačiau pasterizacija nėra virinimas. Pasterizuojant pienas tam tikrą laiką pašildomas iki 60-70 laipsnių. Tai sunaikina piene esančias kenksmingas bakterijas ir pailgina pieno vartojimo laiką, tačiau maistinės savybės neprarandamos. Pienas – svarbus būtinų aminorūgščių ir kalcio, riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, taip pat B grupės vitaminų šaltinis. Piene esantį kalcį organizmas pasisavina lengviausiai.

Šviežias pienas turi daug vitaminų, fermentų, kurie stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir maisto medžiagų įsisavinimą . Tačiau pasterizacija yra būtina, kad jame žūtų E.coli bakterijos, salmoneliozės, listeriozės sukėlėjai.

Liesas pienas rekomenduojamas kaip alternatyva asmenims, kurie rūpinasi savo sveikata ir riboja sočiųjų riebalų vartojimą. Gerti tokį pieną ar ne, kiekvienas asmuo sprendžia pagal savo sveikatos būklę.

Įrodyta, kad viena pagrindinių priežasčių susirgti širdies kraujagyslių ligomis yra gyvūninės kilmės riebalai, tai yra sočiųjų riebalų rūgščių perteklius dienos racione. Todėl žmonėms patariama mažinti sočiųjų gyvūninės kilmės riebalų.

Lieso pieno milteliai naudojami kepant duoną, batonus, kaip rišamoji medžiaga mėsos gaminiams, kulinarijoje, konditerijoje. Iš pieno miltelių gaminami ir įvairūs gėrimai.“

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"