TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuviai pigesnės mėsos parsiveža iš Lenkijos

2008 11 10 0:00
Tokias kainas Lietuvoje pamatysi tik per akcijas.
LŽ archyvo nuotrauka

Kai tik Lietuvoje gerokai šoktelėjo mėsos kainos, minimalius (ir ne tik) atlyginimus gaunantys tautiečiai suskubo ieškoti išeičių, kaip išmaitinti šeimą, kad nereikėtų valgyti vien košių, o mėsa namuose būtų ne tik šventinis patiekalas.

Viena išeitis - dažnai minti prekybos centrų slenksčius, kad nepražiopsotum akcijų ar suspėtum nusipirkti pigesnių produktų, kurių galiojimo laikas jau baigiasi. Antra, prieinama ne visiems, - patiems važiuoti į Lenkijos turgus ir iš ten parsigabenti pigesnių maisto produktų.

Lietuviškos mažai.

Tiems, kurie bent retkarčiais pasidomi, kokioje valstybėje užauginta kiaulė, kurios nugarinę ar kumpį perka, ne kartą teko įsitikinti, kad į didžiųjų prekybos centrų vitrinas lietuviška mėsa patenka ne itin dažnai. Panaši situacija ir turgavietėse. Skirtumas tik toks, kad parduotuvėje, be lietuviškos ir lenkiškos mėsos, galima nusipirkti dar vokiškos ar skandinaviškos skerdienos, o Dzūkijos sostinės turgaus prekeiviai dažniausiai prekiauja lenkiškų kiaulių mėsa.

Lietuvos ūkininkų užaugintų kiaulių mėsa ant turgaus prekystalių patenka retokai. "Neapsimoka", - vienbalsiai tvirtina turgaus prekiautojai. Tačiau, nepaisant to, kad neapsimoka, pasiteiravus, iš kur atvežta kiauliena, dažnas prekeivis net nemirktelėjęs tvirtina, kad prekiauja lietuviška mėsa - mat vyrauja nuostata, kad lietuviška mėsa yra kokybiškesnė.

Žinoma, pasitaiko ir garbingų prekiautojų, kurie neslepia, kad mėsą perka iš Lenkijos ūkininkų, ir net paaiškina, kad ir ką sakytų kiti jų kolegos prekiautojai - lietuviškos mėsos Alytaus ir Marijampolės turguose pasitaiko ne ant kiekvieno prekystalio. Kiti dar paaiškina, kaip suprasti, ar pardavėjas nemeluoja. Esą, jei ant prekystalio yra ir kiaulių vidaus organų - kiauliena yra lietuviška, jei ne - atvežtinė.

Prekės mėnesiui

Dažniausiai pasienyje gyvenantys lietuviai apsipirkti važiuoja į už mažiau kaip pusšimčio kilometrų esantį Lenkijos miestą Suvalkus. Suprantama, jeigu važiuoja Alytaus arba Marijampolės gyventojai, atstumas pailgėja maždaug dvigubai. Lazdijų rajono gyventojai kartais renkasi ir Seinus, esančius už 18 kilometrų nuo Lietuvos valstybinės sienos. Tačiau, kaip jie patys tvirtina, - Seinai nėra patraukli prekybos vieta. Turgūs būna tik du kartus per savaitę - antradieniais ir šeštadieniais, o svarbiausias dalykas, dėl ko aplenkiami Seinai - mėsos kainos čia didesnės nei Suvalkuose maždaug 20-30 procentų. Išskyrus skerdyklėles, kur galima nusipirkti pigiau, bet tas vietas žino nedaugelis.

"Į Suvalkus pirkti maisto produktų su draugėmis važiuoju kas trys savaitės, kas mėnesį. Prisiperku karbonadų, sprandinių, maltos mėsos, liežuvių, paukštienos, dešrelių, kiaušinių. Parsivežtą mėsą sudedu į šaldiklį ir visą mėnesį nesuku galvos, iš ko reikės šeimai gaminti maistą, ar skubėti į parduotuvę. Kadangi važiuoju ne viena, tai trims keturioms draugėms susimetus už degalus kelionė visai nebrangiai atsieina", - dalijosi savo patirtimi Marijampolės gyventoja Genovaitė G. Anot šios moters, vaikai, grįžę iš mokyklos, patys išsiverda dešrelių, o virtus kiaulių liežuvius valgo vietoj "šlapdešrės". Taip kur kas pigiau ir geriau, nes Suvalkuose liežuvių galima nusipirkti už 8 litus. Be to, gryna mėsa, be jokių priedų.

Lazdijietė Laima D. taip pat LŽ pasakojo, kad lietuviškos kiaulienos ir paukštienos jau senokai nebeperkanti. Kai ji važiuoja į Suvalkus, maisto produktų nuperka ir draugėms. "Prisikraunam pilną bagažinę", - tvirtino moteris.

Daugelis pasienio miestelių kavinių ir parduotuvių savininkų prekes taip pat gabenasi iš Lenkijos - ir arčiau, ir pigiau.

Kainos vilioja

Suvalkuose lietuviai dažniausiai lankosi dviejose vietose - centriniame turguje, kur perka šviežią mėsą bei paukštieną, ir "Hurtovnia Vedlin", kur galima nusipirkti įvairiausių mėsos gaminių: keptų, virtų ir rūkytų vyniotinių, slėgtainių, dešrelių, dešrų, šonkauliukų, šoninių, filė. Be to, "Hurtovnia Vedlin" galima nusipirkti ir šviežios paukštienos. Abi prekyvietės dirba nuo ankstaus ryto.

Vos įvažiavus į automobilių stovėjimo aikštelę, iš karto į akis krinta mašinos su lietuviškais numeriais. Jų čia itin daug. Senieji lenkų turgaviečių vilkai žino, kad į Suvalkus geriausia apsipirkti važiuoti savaitės viduryje, ankstų rytą. Šeštadienio geriau nesirinkti, nes tada pirkėjų srautas būna itin didelis, tad gali nutikti taip, kad nepavyks parsivežti to, ką buvai iš anksto susiplanavęs nusipirkti.

Dėl pinigų keitimo problemų nekyla. Dažniausiai pinigus tiek suvalkiečiai, tiek dzūkai keičia keitykloje vos kirtę Lenkijos sieną - ten esą palankiausias valiutos keitimo kursas. Jeigu iškeistų pasienyje zlotų pritrūksta - jūsų paslaugoms turguje esanti keitykla, o "Hurtovnia Vedlin" galima atsiskaityti ir litais - kasininkai iš karto suskaičiuoja pagal kursą.

Pagal dabartinį kursą už vieną litą gauni kiek daugiau nei vieną zlotą (priklauso nuo keičiamos pinigų sumos ir keityklos). Todėl skaičiuoti, kiek mokėti už prekes, labai patogu.

Daugelis Suvalkų turgaviečių prekiautojų šiek tiek kalba lietuviškai, todėl net nemokantiems lenkų kalbos, bet kalbantiems rusiškai žmonėms kalbos barjero beveik nėra.

Faktai

Kilogramas kalakuto kumpelių Suvalkuose kainuoja 7,6 zloto, Alytaus turgavietėse - 10,9 -15 litų, viščiukai broileriai atitinkamai - 5,8 zloto ir 7,5 lito, kiaulės liežuviai - 8-10 zlotų ir 15 litų, kiaulių kojos - 1 zlotas ir 3 litai, viščiukų ketvirčiai - 4,75 zloto ir 6,9 lito, šoninė - 8,5-9,5 zloto ir 12,5 lito, karbonadai, sprandinės - 11 zlotų ir 15-16 litų.

Maltos kiaulienos kilogramą Suvalkuose galima nusipirkti už 6,5 zloto, kalakutienos - už 5,37 zloto, kiaulių širdžių - už 4 zlotus.

Kiaušinių, Lietuvoje kainuojančių 4,2 lito, Lenkijoje galima nusipirkti už 3,5 zloto, cukraus kilogramą - už 2,5 zloto.

Gatavi maisto gaminiai, kurių pilnos Alytaus turgavietės, gretimoje valstybėje taip pat 2-5 litais pigesni, tačiau lietuviai jų perka mažiau nei šviežios mėsos.

Gera ir lenkiška

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Egidijaus Simonio, mėsos kokybę, jos savybes ir vertę lemia gyvulio veislė, lytis, amžius, įmitimas, šėrimo būdas, skerdimo sąlygos. Todėl kai kurių lietuvių įsitikinimas, kad lenkiška paukštiena ar kiauliena yra prastesnės kokybės, nėra pagrįstas.

Ir Lietuvoje užteka kiaulių augintojų, kurie bekoną nušeria per penkis mėnesius - augina nedideliuose aptvaruose, kad kuo greičiau gautų pelno. Tokių yra ir Lenkijoje. Taip užaugintų gyvulių mėsa atitinka kokybės standartus, tačiau skonio savybės būna šiek tiek prastesnės nei per ilgesnį laiką ir erdvesniuose aptvaruose užaugintų gyvulių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"