TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuviškam skilandžiui – naujas pavadinimas

2016 04 29 13:57
um.lt nuotrauka

Lietuviškas skilandis buvo įtrauktas į garantuotų tradicinių gaminių registrą. Iki šiol minėtame registre buvo įregistruotas pavadinimas „Skilandis“, tačiau šiam mėsos gaminiui nebuvo taikoma pavadinimo apsauga.

Žemės ūkio ministerija Europos Komisijai pateikė paraišką, kuria ir buvo prašoma pakeisti gaminio pavadinimą, suteikiant jam išimtinę naudojimo teisę. Europos Komisija savo sprendimą paskelbė po kelis mėnesius trukusios prieštaravimo procedūros. Tačiau po jų atlikimų jokių prieštaravimų nebuvo nustatyta, tad nuo šiol į tradicinių gaminių registrą bus oficialiai įtrauktas naujas pavadinimas „Lietuviškas skilandis“.

„Skilandžio Europai pristatyti nereikia, šis produktas yra vertinamas ir žinomas daugelyje valstybių, o nuo šiol visi žinos ir šalį, kur jis buvo pagamintas“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Prieš kelis metus skilandis tapo pirmuoju produktu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuriam suteikta teisė naudotis europietišku ženklu, patvirtinančiu savitą gaminio receptūrą ir išskirtinę kokybę.

„Skilandis yra rūkytas virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale. Jo skersmuo yra ne mažesnis kaip 80 mm, o svoris gali būti įvairus. Senovėje skilandis buvo gaminamas kemšant jį į kiaulės skrandį, tačiau nuo XX a. pradžios skilandžiai dažniausiai formuojami į kiaulės pūsles arba galvijų akląsias žarnas. Namų sąlygomis skilandis paprastai gaminamas tik iš kiaulienos, tuo tarpu mėsos perdirbimo įmonėse jo gamybai naudojama kiauliena ir jautiena“, – rašoma skilandžio apibūdinime, skirtame ES garantuotų gaminių registrų centrui.

ES lygmenyje įteisintos trys saugomų nuorodų grupės. Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN) ir Saugoma geografine nuoroda (SGN) ženklinami ryšį su konkrečia geografine vietove turintys produktai. Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklu žymimi produktai, gaminami tradiciniu, ne mažiau kaip 30 metų iš kartos į kartą perduodamu gamybos būdu ir/arba iš tradicinių žaliavų. Specialiais ženklais pažymėti produktai informuoja vartotoją apie produkto ypatingumą, patvirtina produkto reputaciją, suteikia didesnę pridedamąją vertę ir pranašumą Europos rinkoje, skatina plėsti verslą ir produktų eksportą. Gamintojai teisiškai apsaugo savo interesus nuo produkto pavadinimo imitavimo, melagingos nuorodos į produkto kilmę ar ypatingas savybes, nuo vartotojų klaidinimo.

Iš lietuviškų produktų ES lygiu yra pripažinti tokie produktai, kaip Lietuviškas varškės sūris (SGN), Daujėnų naminė duona (SGN), midus „Stakliškės“ (SGN), Seinų/Lazdijų krašto medus (SKVN), Žemaitiškas kastinys (GTG) ir sūris „Liliputas“ (SGN). Šie produktai pasižymi specifinėmis savybėmis. Dabar tokių produkte sąraše, kurį Europos Komisija sudaro nuo 1992 m., yra daugiau kaip 1300 įvairių sūrio, mėsos, vaisių ir daržovių, alaus, konditerijos gaminių. Daugiausia jų yra įregistravusios Italija ir Prancūzija.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"