TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuviškas braškes valgysime iki rudens

2011 06 04 0:00
Lietuviškos braškės pasirodys prekyvietėse po poros savaičių, o pietinė Europa jau skina uogas.
Flickr.com nuotrauka

Dauguma Lietuvos braškių augintojų po dviejų savaičių pradės prekiauti naujo derliaus uogomis. Kaip įprasta, braškių skynimo sezonas truks maždaug mėnesį.

Kai kurie braškių augintojai, naudojantys naująsias technologijas, lietuviškas uogas į parduotuves tieks iki pat spalio pabaigos.

Šiemet braškių derlius, pasak Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininko Vido Juodsnukio, turėtų būti ne prastesnis negu praėjusiais metais. Tačiau dėl užtrukusios žiemos ir dėl to, kad pirmuosius žiedus kai kur pakando šalnos, jų skynimas vėluoja dvi-tris savaites.

Sveikos lietuviškos uogos

"Lietuvos braškių augintojai nenaudoja jokių augimo stimuliatorių, jokių amino rūgščių. Stengiamės išauginti uogas kuo natūralesnėmis sąlygomis. Todėl derlius siekia tik maždaug 10 tonų iš hektaro. Nesistengiame kaip lenkai iš hektaro išspausti 15-20 tonų. Žinome ir būdų, ir priemonių, kaip tai padaryti, tačiau sąmoningai to nesiekiame", - aiškino draugijos pirmininkas.

Braškes auginti natūraliomis sąlygomis, pasak V.Juodsnukio, leidžia ir tam palankus Lietuvos klimatas. "Orai pas mus vėsūs, todėl nereikia naudoti dirbtinių priemonių. Antra, braškes parduodame tą pačią dieną, kai jas nuskiname. Uogos pasiekia pirkėjus visada šviežios, todėl nebūtina jų dirbtinai stiprinti, kad išsilaikytų ilgesnį laiką. Nereikia nei konservantų, nei stabilizatorių, kuriuos gausiai naudoja importuotojai, vežantys uogas šimtus kilometrų, pavyzdžiui, iš Ispanijos", - lietuviškus produktus gyrė braškių augintojų atstovas. Jis pasakojo, kad uogos skinamos rytą, per pietus ir vakare. Dažniausiai po poros valandų braškės jau patenka pas vartotoją.

Prekybos centrai, anot V.Juodsnukio, nepasirengę prekiauti lietuviškomis braškėmis - ten jos jau po paros praranda prekinę išvaizdą, o namie šaldytuve gali išsilaikyti 2-3 paras. Tuo metu stabilizatorių "prikimštos" importinės uogos puikiausiai atrodo parduotuvėje ir po savaitės.

Šeimos ūkių verslas

V.Juodsnukis ir pats augina braškes, ir vadovauja braškių augintojams bei Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungai. Pašnekovo teigimu, braškes Lietuvoje daugiausia kaip tik ir augina šeimos ūkiai, nes šis verslas reikalauja daug rankų darbo. Kai jas reikia sodinti ar nuimti derlių, trumpalaikiams darbams samdoma vietos gyventojai, dažniausiai - moksleiviai nuo 16 metų.

Jeigu stropiai dirbama, pasak braškių augintojo, galima užsidirbti net iki 200 litų per dieną. O tai beveik tiek pat, kiek žmogus gautų skindamas šias uogas kur nors Norvegijoje ar Švedijoje. "Moksleiviai labai noriai skina braškes. Jiems nereikia važiuoti kažin kur, gali ir vietoje užsidirbti", - tvirtino V.Juodsnukis.

Jau beveik 15 metų braškes auginantis ūkininkas neslėpė, kad šis verslas pelningas. "Būna ir prastesnių, ir geresnių metų, bet atsakingai dirbant gyventi galima. Aišku, darbo daug, tačiau atsiperka", - kalbėjo jis.

Pigiausia - nusiskinti patiems

Prienų šiltnamiuose užaugintos pirmosios lietuviškos braškės Kauno turgavietėje šią savaitę kainavo apie 28 litus už kilogramą. V.Juodsnukis prognozuoja, kad vasarą mūsų ūkininkų užaugintų braškių vidutinė kaina prekybos vietose turėtų siekti apie 5 litus už kilogramą. Tiek, kiek ir pernai. Pirmosios uogos tikriausiai bus brangesnės, vėliau pigs.

V.Juodsnukis geru žodžiu minėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus, kurie pernai turgavietėse daug kartų padėjo nustatyti sukčius, prekiavusius lenkiškomis ar ispaniškomis braškėmis kaip neva užaugintomis Lietuvos ūkiuose. "Mūsų draugijos nariai ūkininkai taip pat stebi, kad šalia jų niekas nebandytų sukčiauti ir rašytų, kokia tikroji uogų kilmės šalis", - sakė V.Juodsnukis.

Tačiau Lietuvoje įsigali paprotys, kai vartotojai su šeimomis važiuoja į braškių ūkius ir skina jas patys. Tokios uogos atsieina gerokai pigiau negu turguje - vos 2 litus už litrą. V.Juodsnukis taip parduoda beveik 60 proc. savo užaugintų braškių. Derliaus ėmimo laikotarpiu į jo 6 hektarų ūkį, esantį šalia Kazlų Rūdos, kasdien atvažiuoja apie 100 automobilių. "Nei skelbiu, nei kviečiu, žmonės patys susiranda, - stebisi V.Juodsnukis. - Atvyksta iš visos Lietuvos - iš Vilniaus, iš Kauno, iš Marijampolės - ir skina braškes nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Žmonės savo akimis įsitikina, kokiomis sąlygomis uogos auginamos."

Pasak pašnekovo, paprotys patiems skinti braškes ūkininkų ūkiuose atkeliavo į Lietuvą maždaug prieš penkerius metus iš Suomijos. Skirtumas tik toks, kad žmonių nusiskintos uogos Suomijoje kainuoja brangiau negu turguje ar parduotuvėje, o pas mus, priešingai, pigiau.

Sezonas - ne tik birželį

Dauguma Lietuvos braškių augintojų savo užaugintomis uogomis prekiauja 3-4 vasaros savaites. O Gaurės kaime, Tauragės rajone, ūkininkaujantis Raimondas Beske sugeba jas tiekti į rinką nuo birželio iki lapkričio pradžios.

Aštuonių hektarų atviro grunto ir vieno hektaro šiltnamių ūkyje auginamos įvairių veislių braškės: ankstyvosios, vidutinės ir sezono pabaigos uogos. "Svarbiausia - tinkamai subalansuoti ankstyvųjų, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvųjų braškių kiekį. Mūsų ūkyje nuo birželio vidurio iki rugsėjo 15 dienos dirbama be poilsio dienų. Paskui skiname uogas kas trečią dieną, nes atvėsta orai, jos lėčiau noksta. Bet į prekybos vietas braškes dar tiekiame iki lapkričio pirmosios", - ūkininkavimo paslaptis šiek tiek praskleidė Raimondas.

Pernai R.Beske ūkyje per dieną buvo skinama maždaug pusė tonos uogų, šiemet, kaip prognozuojama, jų bus daugiau, nes ūkis padidėjo keliais hektarais, be to, pasodinta naujos retos veislės braškių iš Olandijos. "Mitas, kad norint braškes skinti daugiau kaip vieną mėnesį, būtinai reikia naudoti daugybę chemikalų, - tvirtino ūkininkas. - Visiškai apsieiti be jų irgi neįmanoma. Tačiau protingai ir atsakingai dirbant tikrai galima ir Lietuvoje kelis mėnesius skinti sveikas uogas. Tik lietuviai kažin kodėl įsivaizduoja, kad braškės valgomos kelias birželio mėnesio savaites, o paskui baigiasi. Taip tikrai nėra."

Šiame ūkyje braškių kokybę padeda užtikrinti jau šešerius metus naudojama speciali technologija. Atviras gruntas padengiamas specialia plėvele ir braškės sodinamos į joje išmuštas skylutes. Taip pasodintų braškių nepuola piktžolės, jų beveik nereikia ravėti ir purkšti herbicidais piktžolėms naikinti. Ši technologija padeda išauginti sveikas uogas, bet jos kainuoja daugiau - vieno hektaro braškių savikaina, pasak ūkininko, padidėja maždaug 7-8 tūkst. litų.

Savo produkciją Raimondas daugiausia tiekia į prekybos tinklus, nes jo išaugintos braškės laikosi 3 dienas, o kai kurių veislių - ir penkias. Kad to pasiektų, ūkininkas taiko specialų metodą. "Vos nuskintas uogas iškart išrūšiuojame, pažeistas pašaliname. Uogos dedamos į specialius indelius ir per 20 minučių patenka į šaldytuvą", - aiškino braškių augintojas.

Viltingai žvelgia į dangų

Dembavoje, Panevėžio rajone, ūkininkaujantis Aleksas Speičys būsimo braškių derliaus nedrįso prognozuoti. "Žmogus planuoja, Dievulis juokiasi. Gali būti, kad Dievulis užpyks, užeis ledai ir per vieną dieną nebeliks nė vienos uogos. Bijau planuoti", - dievobaimingai kalbėjo ūkininkas.

A.Speičys prisimena, kaip prieš kelerius metus jo gražiai augusias braškes iš pradžių nuplovė liūtys, o likusios "išvirė" per kaitrą. Dabar, pasak ūkininko, svilinantis 30 laipsnių karštis būsimam derliui taip pat nieko gera nežada. "Geriausia uogoms būtų 20 laipsnių šilumos ir saulėti, be lietaus orai. O dabar - net purto toks karštis", - mojo ranka ūkininkas.

Skaičiai

Lietuvos braškių augintojų draugijos duomenimis, šalyje yra maždaug 400 pramoninių braškynų, kurių dydis - daugiau kaip vienas hektaras (ha).

Iš viso Lietuvoje braškės auginamos 1,5 tūkst. ha plote.

Vidutinis uogų derlingumas siekia 10 t/ha.

Daugiausia braškynų yra Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės ir Kauno rajonuose.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"