TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuviškas cukrus brangti neskuba

2010 10 16 0:00
Visame pasaulyje cukraus poreikis yra didesnis, nei jo pagaminama.
LŽ archyvo nuotrauka

Pasaulio rinkoje cukraus kainoms siekiant rekordines aukštumas lietuviško cukraus gamintojai teigia kol kas neketinantys smarkiai didinti kainų. Bet konditerius nuo to sulaiko tik baimė netekti pirkėjų.

Tarptautinė cukraus organizacija (ISO) pranešė, kad dėl sausmečio Brazilijoje ir potvynių Centrinėje Amerikoje, Pakistane, kai kuriuose Indijos ir Australijos rajonuose rugsėjį cukraus kainos pakilo iki maksimalaus lygio.

Lietuvos cukraus gamintojai tikina, kad jei kels savo produkcijos kainas, tai labai nežymiai. O konditerijos bei šokolado produktų gamintojai cukraus brangimo tendencijas stebi su nerimu, nes per pastarąjį pusmetį iki 30 proc. brango kakava, šokoladas, o miltai - kone dvigubai. Kai kurių saldainius ir kitus skanėstus gaminančių įmonių pardavimas sumažėjo net 50 procentų. Bijodamos prarasti dar daugiau pirkėjų, saldumynų kainų kelti jos nesiryžo.

Poreikis didesnis nei pagaminama

UAB "Arvi cukrus" komercijos direktorius Rytis Morozovas LŽ teigė, kad pasaulinės cukraus kainos kyla dėl baltojo cukraus stygiaus pasaulinėje rinkoje. Kainos pakilusios ir Europos Sąjungos rinkoje, mat cukraus pasaulyje suvartojama daugiau nei pagaminama.

"Tikimės, kad pasaulinės tendencijos didelės įtakos lietuviško cukraus kainai neturės ir ji išliks tokia pati arba augs nežymiai", - sakė jis. Anot R.Morozovo, šiemet cukrinių runkelių derlingumas didesnis negu ankstesniais metais, tačiau žymiai mažesnis jų cukringumas, o tai turi neigiamos įtakos baltojo cukraus gamybai. Pasak jo, cukringumas yra 1,5 proc. mažesnis nei ankstesniais metais. "Pardavimo įvertinti negalime, nes naujojo cukraus sezonas tik įsibėgėja. Manome, kad pardavimas turėtų likti tokio pat lygio, nes cukrus yra kvotuojama prekė", - samprotavo jis.

Gelbėja pasirašytos sutartys

Šiaulių UAB "Rūta" Pirkimo skyriaus viršininkė Rūta Survilienė LŽ patvirtino, kad šios bendrovės gaminių kainoms bent jau cukraus žaliava įtakos neturės, mat su pardavėjais pasirašyti ilgalaikiai kontraktai, garantuojantys stabilias cukraus kainas. "Nuo šio didžiulio brangimo mūsų bendrovė apsaugota, nes turime pasirašę sutartis su numatytomis kainomis iki kitų metų spalio. Naudojame lietuvišką ir kartais lenkišką cukrų, atsižvelgiame į tai, kokią kainą siūlo vienos ar kitos šalies gamintojas", - dėstė ji.

Pašnekovė pažymėjo, kad didžiausią smūgį šokolado produkcijos gamintojams sudavė nuo pernai drastiškai brangusi kakava ir šokoladas. Tiesa, ji pažymėjo, kad šokoladas pastaruoju metu jau šiek tiek pinga. "Vien kakava šiais metais brango 2,5 karto, tad mus gelbėjo tik anksčiau pasirašyti kontraktai, tačiau vis tiek teko branginti kai kurių rūšių saldainius. Suprasdami sudėtingą ekonominę situaciją šalyje, stengiamės ieškoti taupymo priemonių, kad tik nereikėtų branginti produkcijos", - dėstė ji.

Anot R.Survilienės, ši vasara buvo itin prasta saldumynų gamintojams, tačiau ruduo, pasak jos, įpūtė optimistinių vėjų ir pardavimas pajudėjo. Ji pažymėjo, kad tradiciškai didžiausias sujudimas vyksta spalio-lapkričio mėnesiais, kai saldumynų gamintojai padeda Kalėdų Seneliams užpildyti jų dovanų maišus.

Perka mažesniais kiekiais

Įmonės "AJ Šokoladas" gamybos vadovė Rita Širvidienė LŽ taip pat guodėsi, kad brango ne tik cukrus, bet ir šokoladas, kurį perka Belgijoje. Tačiau ji patikino, kad artimiausiu metu branginti šokoladinių gaminių neketinama. Atvėsus orams padidėjo šokoladinių gaminių pardavimas, į parduotuves užsuka daugiau smaližių, kurie geram šokoladui paprastai išleidžia vidutiniškai apie 12-15 litų.

"Šokoladinių gaminių kainos šiais metais nesikeitė, nors žaliavos brangsta. Pirkdami saldainius gyventojai renkasi lengvesnius, kad jų dėžutėje atrodytų daugiau", - pasakojo pašnekovė. Nemažai klientų gyvenimą pasisaldina ir prie puodelio kavos nusipirkę vieną kitą saldainį. Esą populiariausi - įdaryti aitriosiomis paprikomis ir cinamonu.

UAB "Elviolė" savininkė Tatjana Ovsianikova LŽ teigė pajutusi brangstančių žaliavų kirtį, tačiau konditerinių gaminių branginti neskubanti. Ji sakė, kad didžiąją dalį produkcijos tiekia vienam iš parduotuvių tinklų, kuris taip pat nenori kalbėti apie galimybę branginti gaminius. Tačiau ji pabrėžė, kad jeigu žaliava ir toliau taip sparčiai brangs, nebus kitos išeities, kaip didinti gaminių kainas, mat reikia mokėti mokesčius ir darbuotojams atlyginimus.

"Visuomet rudenį konditerinius gaminius žmonės perka aktyviau nei vasarą, bet labai mažais kiekiais - po 200-300 gramų sausainių, kartais - įvairių rūšių", - dėstė ji.

Faktai

ISO duomenimis, nors per pastarąjį pusmetį pasaulio rinkoje cukraus kainos ne kartą kilo, rugsėjį brangimas užfiksuotas didžiausias. Per šį mėnesį geltonojo cukraus kainos šoktelėjo nuo 436 iki 554,46 JAV dolerio už toną. Tokiu būdu per mėnesį kainos išaugo beveik 19 procentų.

Baltojo cukraus kainos kilo nuo 557,2 JAV dolerio už toną iki rekordinio lygio per pastaruosius septynis mėnesius - 641,2 JAV dolerio už toną.

ISO prognozavimu, situacija pasaulinėje cukraus rinkoje 2010 metų pabaigoje - 2011 metų pradžioje išliks gana įtempta, kadangi eksportuotojų gamybinis potencialas yra ekvivalentiškas importuotojų poreikiui, ir cukraus pertekliaus pasaulinėje rinkoje nelaukiama. O nenumatytas cukraus paklausos didėjimas ar gamybos sumažėjimas gali nulemti deficitą, ypač baltojo cukraus segmente.

Lietuvos žemės ūkio ministerijos duomenimis, 2010 metų pirmą pusmetį Lietuvos cukraus gamintojai pardavė 50,3 tūkst. t baltojo cukraus. Iš šio kiekio 33,7 tūkst. t pardavė Lietuvos vartotojams ir 16,6 tūkst. t - Europos Sąjungos vartotojams. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, Lietuvos cukraus fabrikų pardavimas padidėjo 11 procentų.

2010 metų šešių mėnesių vidutinė mažmeninė cukraus kaina buvo 3,17 lito už kilogramą. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, ji sumažėjo 2,5 procento. Cukraus gamintojų 2010 metų šešių mėnesių vidutinė cukraus pardavimo kaina buvo 1,79 lito už kilogramą. Vidutinė šešių mėnesių cukraus gamintojų pardavimo kaina sumažėjo 13 procentų.

Miltinės konditerijos gaminių gamyba 2010 metų pirmą pusmetį padidėjo 5,2 proc., jų pardavimas padidėjo 7,8 proc., eksportas išaugo 19 procentų. Tuo tarpu cukrinės konditerijos gaminių gamyba per analizuojamą laikotarpį sumažėjo 5,3 procento. Gerokai sumenko šokolado ir kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra kakavos, briketų, plytelių arba juostelių gamyba - 56 proc., jų pardavimas smuko 62 proc.; šokoladinių saldainių (išskyrus tuos, kuriuose yra alkoholio) gamyba sumažėjo 20 proc., pardavimas - 13,7 procento.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"