TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuviškos Kalėdos pasipildė kalakutu

2012 12 03 9:36
Ūkiuose prieš Kalėdas užauginama ir parduodama gerokai daugiau kalakutų. /LŽ archyvo nuotrauka

Kalakutų augintojai gruodžio mėnesį išlygina savo finansų balansą - prekyba šiais paukščiais prieš Kalėdas gerokai padidėja.

Daugiau kaip pusę kalakutų augintojų produkcijos prieš šventes savo darbuotojams nuperka įmonės. Tuo metu lietuviškų žąsų pozicijos gerokai susilpnėjo - per metus kalakutų Lietuvoje parduodama 12 kartų daugiau nei žąsų.

Užsako po kelis tūkstančius

Ūkininkų Vilijos ir Vlado Baltuonių kalakutų ūkis prieš Kalėdas priverstas įdarbinti papildomos darbo jėgos - gruodžio mėnesį kalakutų poreikis gerokai išauga. Iki švenčių ūkininkai planuoja paskersti ir parduoti per 13 tūkst. kalakutų. Daugiau kaip pusę jų nupirks šalies įmonės.

"Kai kurios įmonės sutartis dėl kalėdinių kalakutų pirkimo sudaro jau vasaros pabaigoje - rudens pradžioje. Būna, iš anksto atvažiuoja pažiūrėti, kaip auginame savo paukščius. Su kitomis įmonėmis deramės dabar. Kai kurios įmonės šventėms perka net po kelis tūkstančius kalėdinių kalakutų ir dovanoja darbuotojams. Ne viena įmonė pas mus perka jau daugelį metų", - LŽ pasakojo ūkio bendrasavininkė V.Baltuonė.

Prekyba kalakutais, anot jos, prieš šventes labai pagyvėja, nes lietuviai įprato per Kalėdas valgyti kalakutą. "Kai pradėjome kalakutus auginti 1994 metais, apie juos mažai kas žinojo, tai atrodė keistas paukštis, bet vėliau žmonės pamatė, kad kalakutų mėsa gerokai liesesnė ir skanesnė nei kitų naminių paukščių, paklausa išaugusi. Jau seniai prigijo ir kalėdinio kalakuto tradicija, net per krizę įmonės juos pirkdavo, vis dėlto šventės yra šventės, matyt, taupė kitur", - svarstė ūkininkė.

Prieš Kalėdas, anot jos, pagyvėja prekyba viso dydžio kalakutais. Šiam laikotarpiui ūkininkai užaugina mažesnių, 5-6 kilogramų svorio, kalakutų, tačiau kai kurie užsakovai pageidauja ir didesnių - 9-10 kilogramų. "Kas kaime turi senąsias duonkepes, perka didelius, iki 15 kilogramų svorio, paukščius, jie labai gražiai iškepa, bet didžiausią paklausą turi mažesni, telpantys į standartinę orkaitę", - pasakojo verslininkė.

Savoje skerdykloje ūkininkai išpjausto kalakutų šlauneles, krūtinėles, filė gabaliukus, iš faršo ir lietuviškų prieskonių kemša dešreles. "Visą sezoną daugiausia prekiaujame kalakutų dalimis, o Kalėdoms, Naujiesiems metams, Velykoms ruošiame juos viso dydžio - kalakutas tuo metu būna stalo puošmena", - dėstė pašnekovė.

Nedidelis kalėdinis kalakutas, anot jos, užauga maždaug per 2-3, didesnis - per 3-4 mėnesius.

Baltuonių ūkyje išauginti kalakutai parduodami pagal sutartinę kainą, ji daugmaž siekia 12 litų už kilogramą be pridėtinės vertės mokesčio. Įtakos turi ir kalakuto dydis bei parduodamas kiekis. Paprastai ūkyje vienu metu auginama apie 10 tūkst. paukščių, per sezoną jų parduodama ne viena dešimtis tūkstančių.

Baltuonių kalakutams neribojama laisvė fermoje, vasarą paukščiai išdidžiai vaikšto gryname ore. Lesinami vien ūkyje išaugintais pašarais, dar prideda pupų ir žirnių. Taip užaugintų kalakutų mėsos kokybė Baltuoniams padeda konkuruoti su pigesne importine produkcija.

"Kas nori pigesnės mėsos, perka lenkišką šaldytą, o kas ieško kokybės, renkasi šviežią mėsą", - tikisi pašnekovė.

Šeimos verslą neseniai papildė dar vienas darbuotojas. Į ūkį grįžo sūnus Šarūnas, neseniai baigęs studijas ISM vadybos ir ekonomikos universitete. "Toks buvo jo pasirinkimas", - džiaugėsi mama, nors pridūrė, kad ekonomistų jų versle lyg ir netrūksta, - ji su vyru taip pat baigę ekonomikos studijas.

Plunksnas peša rankomis

Apie 17 metų kalakutus auginantys Audronė ir Rolandas Kiškiai taip pat rengiasi švenčių prekybai. Panevėžio rajono ūkininkai Kalėdoms ketina parduoti apie 300-400 kalakutų. Tai beveik dvigubai daugiau nei įprastai. "Kalakutas - kalėdinis paukštis, todėl tradiciškai šiuo metu daugiau nuperkama", - pasakojo A.Kiškienė. Paukštiena ūkininkai patys prekiauja dviejuose Panevėžio turguose, kalakutų skerdžia tiek, kiek užsako žmonės, įmonėms didesniais kiekiais kalakutų neparduoda. "Prekyba pagyvėja jau nuo gruodžio vidurio. Bet priklauso nuo daugelio aplinkybių: jei oras šiltas, perkama prieš pat šventes, jei šaltas - gerokai anksčiau," - kalbėjo ūkininkė.

A. ir R. Kiškiai nejaučia, kad iš Lenkijos eksportuojama kalakutiena jiems sudarytų konkurenciją. "Kai žmogus paragauja, pasirenka, kas skaniau. Mes paprasčiausiai garantuojame kokybę", - sakė pašnekovė.

A. ir R. Kiškių kalakutai auginami naudojant vien kokybišką pašarą, o paskersti parduodami ilgiausiai per 3 paras. "Senos mėsos pas mus nėra, skerdžiame tik tiek, kiek reikia parduoti. Patys auginame grūdus, ruošiame lesalus. Nesilaikome normų, kad per tam tikrą laiką paukštis turi priaugti kažkiek gramų. Kaip jiems išeina, tiek ir priauga. Auginame tradiciškai, natūraliai, gal todėl mūsų kalakutų skonis ir skiriasi nuo pramoniniu būdu išaugintų", - svarstė ūkininkė Audronė.

Moteris prisipažino, kad netgi kalakutų plunksnos pešamos rankomis - senoviškai. Tai, jos įsitikinimu, taip pat suteikia tam tikro skonio savybių, kurių automatine mašina pešamas paukštis netektų.

A. ir R. Kiškių ūkyje kalakutų patelės užauga iki 9-10 kg, patinai - iki 20 kilogramų. "Mažų kalakutų nepardavinėjame, manome, kad žmonės nori pirkti mėsą, o ne kaulus. Daugiausia paukščių nuperkama supjaustytų dalimis. Vieni perka visą kalakutą, kiti - pusę, priklauso ir nuo šeimininkės sugebėjimų. Kad visą kalakutą suvalgytų, turi būti didelė šeima, nes jeigu liks po švenčių, reikia dar mokėti tinkamai pašildyti, kadangi mėsa bus sausa", - kulinarinėmis subtilybėmis dalijosi ūkininkė.

Ji atkreipė dėmesį, kad kalakutiena neriebi, dietinė mėsa - 100 gramų krūtinėlės tėra 2 gramai riebalų, dėl to ją ypač vertina sveiko gyvenimo būdo žmonės.

Iki gruodžio A. ir R. Kiškių kalakutai parduodami po 15 litų už kilogramą, vėliau kaina kyla. "Gruodis yra tas mėnuo, kai kalakutų augintojai gali išlyginti metų finansus. Turbūt ne tik kalakutų augintojai - visi prekeiviai gruodį pataiso savo finansinę padėtį", - nusišypsojo moteris.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"