TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuvoje sparčiai formuojasi kavos kultūra

2015 12 01 11:26
LŽ archyvo nuotrauka

Šaltuoju sezonu Lietuvoje, sutrumpėjus dienai, ima trūkti šviesos, o rytais vis sunkiau prabusti. Daugelis lietuvių šio laikotarpio neįsivaizduoja be kavos puodelio. Kavos aparatų pardavėjai pastebi, kad rudenį ir žiemą šių elektrinių prietaisų parduodama daugiau.

„Vieni geria kavą, kiti geria arbatą – kiekvienas renkasi pagal savo skonį. Tačiau jau seniai įrodyta, kad kavoje esantis kofeinas padeda pakelti nuotaiką, pagerinti reakciją ir budrumą. Todėl kava kartais tampa tikru gelbėtoju, kai reikia greitai susikaupti bei sugeneruoti kokią idėją. Be to, mūsų klimatas toks, kad kartais atrodo, jog pats oras slegia – kava sumažina mieguistumą ir suteikia energijos“, – sakė du kartus pasaulyje geriausiu įvertinto VMG kulinarinio žurnalo vyriausiasis redaktorius Alfas Ivanauskas.

Kava, kavos aparatais ir kitomis kavos paruošimui reikalingomis priemonėmis prekiaujančios bendrovės „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas pastebi, kad rudenį Lietuvos kavos gėrėjai gerokai suaktyvėja.

„Rudenį kavos aparatų pardavimai išauga apie 40–50 procentų, o rudens-žiemos sezonu šių prietaisų parduodame dvigubai daugiau nei šiltuoju metų laikotarpiu“, – teigė A. Vainauskas. Jis taip pat pastebi ir kasmet augantį šalies gyventojų susidomėjimą kavos aparatais. Pernai šių prietaisų jų bendrovė pardavė 25 proc. daugiau nei 2013 metais.

Pasak bendrovės „Mokilizingas“ Pardavimo skyriaus vadovo Sauliaus Kuliešiaus, lizingu parduodamų kavos aparatų paklausa rudenį taip pat žymiai padidėja. „Stebime vis didesnį mūsų šalies gyventojų susidomėjimą kavos aparatais. Per šių metų 10 mėnesių lizingų parduodamų kavos aparatų skaičius išaugo 2,5 karto, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Sezoniškumas irgi turi įtakos pardavimams. Pavyzdžiui, 2015 metų rugsėjo mėnesį šių prietaisų pardavimo lizingu sutarčių sudaryta net du kartus daugiau nei tų pačių metų gegužę“, – sakė lizingo paslaugas teikiančios bendrovės Pardavimo skyriaus vadovas.

Kartais reikia padėti rasti sprendimą

Bendrovės „Kavos draugas“ duomenimis, apie 85 proc. kavos aparatų apyvartoje sudaro automatiniai kavos aparatai, 8 proc. – pusiau automatiniai ir apie 2 proc. – kapsuliniai kavos ruošimo prietaisai. Rinkdamiesi kavos aparatus, pirkėjai dažniausiai domisi, ar jais galima paruošti gėrimus su pienu, ar jais malamos pupelės, ar galima naudoti ir maltą kavą.

Vienas iš svarbių kriterijų renkantis kavos aparatą yra ir tai, ar jį bus lengva prižiūrėti. Be to, pirkėjams rūpi ir kavos ruošimo prietaiso dizainas.

A. Vainauskas pastebi, kad dėl plataus kavos aparatų asortimento, žmonėms kartais būna sudėtinga nuspręsti, kokio tipo kavos aparato jiems reikia – automatinio, pusiau automatinio ar kapsulinio. Renkantis išmanų kavos aparatą, pradžioje kartais būna sudėtinga susiorientuoti tarp galimybių, kurias suteikia šie prietaisai. Tokiu atveju konsultantai žmonėms pataria, koks aparatas labiausiai atitiks jų poreikius bei apmoko, kaip optimaliai jį eksploatuoti.

Italija – ne rodiklis

Pasak žinomo virtuvės šefo L. Čepracko, savo buityje kavos aparatus naudojantys žmonės dar nebūtinai yra pačių geriausių kavos gėrimo tradicijų puoselėtojai. Gera kava, pasak jo, yra pirmiausia teisingai atrinktos ir paskrudintos kavos pupelės.

„Jeigu geriu kavą, pirmiausia ji turi būti paruošta iš tinkamų pupelių. Svarbu ne tik tai, kaip verdi ar užplikai kavą, o ir kokias pasirenki pupeles bei kaip jos yra sumaltos. Skirtingam kavos ruošimo būdui reikalingos skirtingo rupumo kavos pupelės. Rinkdamiesi pupeles, turėtume žinoti, ką su jomis ruošiamės daryti“, – sakė L. Čeprackas.

Pasak virtuvės šefo, lietuviai nėra toli nuo geriausių kavos gėrimo tradicijų Europoje, o kai kuriais aspektais neatsilieka, o gal net ir lenkia kitas Europos šalis. Jo manymu, didžiaisiais kavos gurmanais kartais laikomi italai iš tiesų nėra didžiausi žinovai, jie šiek tiek likę praeityje.

„Italija tikrai nėra ta šalis, kuri šiandien diktuoja kavos gėrimo madas. Nuvykęs į Italiją visose jų kavinėse geri „degutą“, kuris gaminamas iš perskrudintos kavos, naudojant per karštą vandenį. Prie šio kartaus skysčio tikrai reikia vandens stiklinės, nes kitaip jo tiesiog neįmanoma gerti. Man neaišku, kodėl pučiamas burbulas apie puikią italų kavą. Tačiau, žinoma, reikia pripažinti, kad ir Italijoje tam tikrose vietose galima rasti geros kavos. Tuo tarpu Lietuvoje kai kuriose vietose mes turime aukštesnę kavos gėrimo kultūrą. Deja, ten, kur verdama iš Italijos atvežta kava, rasime tą patį, ką gamina italai“, – sakė L. Čeprackas.

A. Ivanausko teigimu, kavos kultūra Lietuvoje formuojasi gana sparčiai. „Mūsų kavos ekspertai laimi įvairiuose konkursuose, Lietuvoje jau galima įsigyti kokybiškos kavos iš viso pasaulio. Tik kol kas mus vis dar galima vadinti kavos gėrėjų iš popierinių puodelių tauta“, – juokavo žinomų kulinarinių leidinių autorius.

Kavos aparatai populiarės

Panašių kavos gėrimo kultūros tradicijų galėtume ieškoti kaimyninėse šalyse. Įdomu tai, kad Estijoje kavos aparatas yra vienas perkamiausių elektroninių buitinių prietaisų po kompiuterio, televizoriaus, šaldytuvo ir išmaniojo telefono.

„Tendencija, kad ir Lietuvoje lizingu įsigyjamų prekių krepšelyje vis dažniau randame kavos aparatą, rodo, jog žmonės šį daiktą vis labiau vertina kaip vieną būtiniausių buitinių prietaisų. Galime teigti, kad po kelerių metų šis prietaisas gali tapti vienu iš dažniausiai lizingu įsigyjamų daiktų. Juolab, kad Lietuvos žmonės lizingu perka pagal savo poreikius ir galimybes – tiek kavos aparatą už 70 eurų, tiek tą, kurio kainą viršija 3 tūkst. eurų“, – sakė S. Kuliešius, lizingo paslaugas tiekiančios bendrovės „Mokilizingas“ atstovas. Bendrovės duomenimis, 2015 metų spalio mėnesį lizingu perkamo kavos aparato vidutinė kaina siekė 874 eurus.

Kol kas estai suvartoja daugiau kavos nei lietuviai, todėl ir kavos ruošimo prietaisai jiems rūpi labiau. „2013 metų duomenimis, per metus vienas Estijos gyventojas vidutiniškai suvartojo 4,2 kg kavos, Lietuvos gyventojas – 3,3 kg. Pagal kavos suvartojimą pasaulyje pirmauja suomiai – 9,6 kg kavos žmogui per metus. O estai su suomiais visada artimai bendravo, daug artimiau nei lietuviai su estais“, – pastebi A. Ivanauskas.

Lietuviai, anot jo, vis dar beprotiškai mėgsta kavą su priedais ir pienu. Vis dėlto A. Ivanauską džiugina, kad dalis jaunosios kartos jau kitaip vertina kavą. Visiškai neatsitiktinai šalyje atsiranda tiek kavos barų su kavos ruošimo subtilybes suprantančiais darbuotojais.

6 svarbūs dalykai, kurie leis mėgautis gera kava

1. Tinkamai pasirinkta kavos pupelių rūšis. Kavos pupelės turi būti geros rūšies, užaugintos geromis sąlygomis ir ne per daug paskrudintos. Pupelės turi būti laikomos specialiomis sąlygomis – sausai bei vengiant tiesioginių saulės spindulių.

2. Sumaltos kavos rupumas ir šviežumas. Specialistai sako, kad sumaltos kavos nereikėtų laikyti ilgiau kaip tris mėnesius, o jos rupumą pasirinkti pagal kavos gamybos būdą.

3. Kavos paruošimui naudojamo vandens temperatūra. Specialistai rekomenduoja, kad leidžiamo per kavą vandens temperatūra turi siekti 90–92º C.

4. Kavos aparato kokybė. Jei naudojame kavos aparatą, jo kokybė taip pat turi įtakos pagamintos kavos kokybei. Iš prastų medžiagų pagamintos kavos aparato detalės gali sutrukdyti atskleisti geriausias kavos skonines savybes. Be to, nekokybiškas kavos aparatas gali netiksliai atlikti jam užduotas funkcijas – veikti netinkamu režimu bei paruošti nekokybišką kavą.

5. Tinkamas taros, skirtos kavos gėrimui, pasirinkimas. Kavai gerti tinkamiausi yra porcelianiniai ir keraminiai puodeliai, popierinėje ir plastikinėje taroje šis gėrimas praranda savo aromatą ir skonį. Geriausia forma puodeliui, iš kurio bus geriama kava – storesnių sienelių, nuožulnių išlinkių. Tokia puodelio forma padės ilgiau išlaikyti gėrimo temperatūrą. Jei ruošiate espresso kavą, prieš tai būtinai pašildykite puodelius.

6. Geriamos kavos temperatūra. Espresso jums turi būti patiekta ką tik pagaminta, atvėsusi maždaug iki 65°C temperatūros, tuomet geriausiai atsiskleidžia kavos skonio savybės. Jei kava pravėso, geriau jos nebešildykite.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"