TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuvos namų aludariai stebino eksperimentais

2016 05 09 10:42
Modestas Gelžinis Organizatorių nuotrauka

Alus su šalavijais, saisonas su vyšniomis ar šeivamedžiu, marzenas, juodas IPA (Indian Pale Ale), APA (American Pale Ale), saldus stautas. Tokį alų savaitgalį vykusiame namų aludarių festivalyje pristatė mūsų šalies aludariai.

Vilniuje penktą kartą vykusio renginio „Aludarių taurė 2016“ metu jie ne tik varžėsi tarpusavyje dėl geriausio alaus titulo, bet ir įrodė, kad alus gali būti įdomus ne tik šio gėrimo entuziastų bendruomenei. Renginys šiemet subūrė ne tik mėgėjiškai alų verdančius žmones, bet ir miestiečius, kurie saulėtą sekmadienį gausiai rinkosi į viešą namų aludarių alaus degustaciją

Vienas namų aludarių, Mindaugas Pranskevičius, į degustaciją užsukusius vilniečius stebino dviem savo sukurtais alumis – šviesiu alumi su šalavijais, kurį pats juokaudamas pristatė kaip „alų su priedais“, ir juoda IPA (Indian pale ale).

„Alų namuose verdu jau ketverius metus. Anksčiau bandžiau išvirti tokį alų, kuris labiausiai atitiktų tam tikro stiliaus standartus, o dabar grįžau prie eksperimentų, kurie yra gerokai įdomesni. Pavyzdžiui, šis alus su šalavijais gimė tada, kai kartu su draugu nusipirkome skirtingo alaus ir arbatos rūšių. Bandėme į vieną šviesų alų įpilti šaukštelį mėtų, šalavijų ar beržų arbatos ir ragauti. Iš tokių eksperimentų vėliau ir gimė šis alus – tada jau šalavijus bėriau į katilą ir viriau alų su jais“, – sakė namų aludaris, kuris tą pačią dieną vykusiam konkursui pateikė savo kurto APA (American pale ale) receptą.

Išrinkti geriausią alų tarptautinei komisijai, kurią sudarė ne tik Lietuvos alaus ekspertai, bet ir svečiai iš Estijos bei Baltarusijos, šiemet buvo išties nelengva užduotis. Konkursui savo gamintą alų pateikė 30 namų aludarių iš Lietuvos ir 5 – iš Baltarusijos, o teisėjams iš viso teko paragauti ir įvertinti 116 skirtingo alaus rūšių, atstovaujančių 42 alaus stilius.

Konkurse daugiausiai besivaržančiųjų buvo amerikietiškojo šviesaus elio (American Pale Ale) kategorijoje – konkursui pateikta net 13 šiam stiliui priskiriamo alaus rūšių. Dėl „Aludarių taurės“ šiemet varžėsi ir 9 amerikietiškojo indiškojo šviesiojo elio (American Indian Pale Ale) stiliaus alūs bei po 7 – rudojo elio (Brown Ale), belgiškojo sodybos elio (Saison) ir imperinio stauto (Imperial Stout) egzempliorius.

Vieno komisijos narių, „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludario Andrius Bagdzevičiaus teigimu, toks gausus skirtingų alaus stilių arsenalas parodo, kad Lietuvos alaus kultūra stipriai juda į priekį.

„Trejus metus iš eilės dalyvauju šiame renginyje ir galiu drąsiai sakyti, kad per tą laiką mūsų šalies alaus kultūra gerokai pajudėjo. Daugėja namų aludarių, kurie drąsiai eksperimentuoja su skirtingais alaus stiliais ir ingredientais. Pavyzdžiui, šiemet pastebėjau bandymus radikaliau eksperimentuoti su vaisiais ar antrine fermentacija butelyje. Apskritai manau, kad visi namų aludariai yra alaus kultūros advokatai, jaučiantys aistrą alui, tad tai, ką jie daro namų virtuvėje, tikrai prisideda prie alaus kultūros augimo. Ir būtent dėl jų man smagu matyti, kad toks geras bei įdomus alus gali gimti Lietuvoje“, – sako A. Bagdzevičius.

Beveik 6 valandas trukusioje finalinėje alaus degustacijoje buvo vertinama 16 finalistų. Alų komisija vertino pagal keletą parametrų – išvaizdą, aromatą, skonį ir poskonį. Pagrindiniai kriterijai, į kuriuos atsižvelgta renkant nugalėtojus – techninė alaus kokybė, atitikimas stiliui bei originalumas.

Susumavus visų teisėjų balus, geriausiu alumi šiemet išrinktas Modesto Gelžinio stautas. Antroji vieta atiteko Sigitui Rupeikiui ir jo miežių vynui (Barley Wine), o trečioji – Gyčiui Gurkliui su Belgian Blonde alumi.

„Aludarių taurės“ nugalėtojo Modesto Gelžinio teigimu, šio alaus receptas buvo sukurtas jo draugei, o jo sėkmės paslaptis – ne tinkami ingredientai ar atitikimas alaus stiliui.

„Mano stautas – lengvas, salyklinis, pakankamai moteriškas alus. Jo receptą kūriau savo mylimai draugei, kuri mėgsta būtent tokį stilių. Su alumi eksperimentuoju jau kokius penkerius metus ir per tą laiką įsitikinau, kad alui svarbiausi ne ingredientai – vanduo, apyniai ar mielės – o būtent meilė ir aistra“, – sakė šiaulietis, inžinierius Modestas Gelžinis.

M. Gelžiniui atiteko ne tik „Aludarių taurė 2016“, bet ir „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ kartu su „Savas alus“ įsteigtas prizas, skirtas alaus gamybos įrangai ir ingredientams įsigyti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"