TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Lietuvos vyndarius žlugdytų didesni akcizai

2014 11 12 6:00
Romo Jurgaičio (LŽ) nuotrauka

Šalies sodininkai tvirtina, kad formuodami akcizų politiką valdininkai ir politikai diskriminuoja lietuvišką vyno pramonę, kuri svarbi keliems tūkstančiams Lietuvoje veikiančių didesnių ir mažesnių sodų.

Dėl planų dar daugiau apmokestinti lietuvišką vyną šalies sodininkus vienijanti Lietuvos verslinių sodų asociacija „Vaisiai ir uogos“ kreipėsi į Seimo Biudžeto ir finansų komitetą bei Seimo narius.

Per pastaruosius 7 metus akcizo tarifas natūraliam vynui buvo padidintas 50 procentų. Šiuo metu jis yra 2,5 karto didesnis nei taikomas alui. Spalio pradžioje Finansų ministerija siūlė nuo 2015 metų kovo akcizo tarifą sidrui ir alui didinti 15 proc., vynui – 3 proc., stipriesiems gėrimams – 2 procentais. Šiuo atveju visoms gėrimų rūšims mokestis didėtų vienodai – po 1-2 centus už alkoholio procentą litre, tačiau Seimui pateikti ir alternatyvūs siūlymai dar labiau didinti vyno apmokestinimą, o alui taikyti mažesnį akcizo tarifą. Padidinti akcizai atitinkamai pakelia ir gėrimų kainą parduotuvėse bei lemia pirkėjų pasirinkimą iš skirtingų gėrimų kategorijų.

Lietuvos versliniuose soduose ir uogynuose per metus užauginama 60-80 tūkst. tonų obuolių ir 15-25 tūkst. tonų įvairių uogų. Šviežiam vartojimui netinkanti produkcija, kurios, priklausomai nuo metų, susidaro 30-50 proc. nuo viso užauginto derliaus, skiriama perdirbti. Nelikus pramonės dalies – vyndarystės – būtų neigiamai paveikta ir sodininkystė, jai susiaurėtų galimybės realizuoti perdirbti skirtą produkciją.

Šiemet Lietuvos vyndariai iš sodininkų supirko per 20 tūkst. tonų vaisių ir uogų, daugiausia obuolių, iš kurių gaminamas lietuviškas vynas, turintis senas kulinarinio paveldo tradicijas, pripažįstamas ir klasikinių pasaulio vyndarių.

„Vaisių ir uogų supirkimas Lietuvoje kasmet mažėja. Viena priežasčių – sumažėjusi lietuviško natūralaus vaisių ir uogų vyno gamybos apimtis dėl nepalankios valstybės akcizų politikos. Tiek vynuogių, tiek vaisių ir uogų vynas, kuris patenka į tą pačią akcizų kategoriją, yra santykinai brangus, palyginti su kitomis lengvesnių gėrimų rūšimis, o Lietuva dar labiau didina vyno apmokestinimą, nors visame pasaulyje vynas laikomas neatskiriama maisto kultūros, bendravimo dalimi“, – sakė Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius Darius Kviklys.

Pasak jo, vaisių ir uogų pramonė Lietuvoje galėtų supirkti ir panaudoti keletą kartų daugiau sodininkų produkcijos – tai būtų didelis paskatinimas ir pagalba šalies sodininkų ūkiams bei šios veiklos perspektyvoms. Tai ypač aktualu šiuo metu, kai Rusija neįsileidžia Lietuvos sodininkų užaugintos produkcijos, apribodama dar vieną realizavimo kanalą.

Daugelyje šalių iš vietoje augančių vaisių ir uogų gaminamas vynas yra laikomas nacionalinės kultūros dalimi, saugomas ir skatinamas, nes pritraukia užsienio turistų, formuoja šalies identitetą. Lietuvoje gaminamas obuolių ir įvairių vaisių bei uogų vynas yra pripažintas kulinarinio paveldo dalimi.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"