TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Maisto kontrolieriai iššifravo natūralumą

2016 05 16 6:00
Pasirinkus natūraliu pavadintą gaminį, pravartu pasidomėti jo sudėtimi. LŽ archyvo nuotrauka

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), prieš keletą metų iš lentynų išgujusi „gyvą“ alų, ėmė daugiau dėmesio kreipti ir į tai, ar kai kurie kiti prekių apibūdinimai naudojami teisėtai ir atsakingai. Nusvilti gali įmonės, nepelnytai savo produktus vadinančios natūraliais ir taip klaidinančios vartotojus.

VMVT pranešė gaunanti nemažai vartotojų skundų, kad nusipirkę pieno produktų, pavyzdžiui, grietinės ar jogurto, tie pamato, kad jų sudėtyje yra krakmolo, stabilizatorių ir kitų maisto priedų.

„Teisės aktai leidžia produktų gamyboje naudoti maisto priedus, tačiau skatiname vartotojus rinktis kuo natūralesnius pieno produktus, kurių gamyboje nebuvo naudojama jokių kitų ingredientų, o tik pienas, raugo mikroorganizmų kultūros arba fermentai“, – sako VMVT direktorius Jonas Milius.

Padėti pasirinkti kokybišką gaminį gali etiketėje išryškintas užrašas „natūralus“, tačiau tik tokiu atveju, kai produktas pagamintas vien iš pirminės žaliavos, nenaudojant jokių gamybos technologijai nebūtinų prieskonių, konservantų ir kitų priedų.

„Apibrėžėme, koks pieno produktas gali būti vadinamas natūraliu, griežtai tikriname, ar gamintojai nepiktnaudžiauja šiuo terminu, kad vartotojai greitai ir paprastai išsirinktų aukštesnės kokybės, mažiau perdirbtą, be cheminių priedų gaminį“, – pabrėžia J. Milius. Pavyzdžiui, natūraliu gali būti vadinamas toks pasterizuotas pienas, kurio riebumas nuo melžimo nepakeistas nei pridedant pieno riebalų ar juos pašalinant, nei maišant su pienu, kurio natūralus riebumas buvo pakeistas. Be to, pasterizuoto pieno riebumas negali būti mažesnis kaip 3,5 procento. Grietinės ir jogurto etiketėje žymima „natūralus“ irgi turi reikšti, kad šių produktų gamybai, be būtinųjų ingredientų, nebuvo naudota jokių kitų priedų.

Baužiama už klaidinimą

ES valstybės panašiai traktuoja natūralumą, nors Europos Tarybos reglamente dėl prekių ženklinimo tikslaus apibrėžimo, ką galima laikyti natūraliu; tai paliekama valstybių nuožiūrai, o VMVT vadovaujasi praktika ir rekomendacijomis, aiškinama, kaip natūralumas turi būti suvokiamas. „Manau, turėtų būti suvokiama kiekvienam, kad natūraliu galima laikoma tik tai, kas gaminama be jokių priedų“, – sako VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Mantas Staškevičius.

Pasak jo, laboratorijose tikrinant pieno produktus, didelių pažeidimų nebuvo nustatyta, tačiau pastebima, kad neretai žodis „natūralus“ vis dažniau vartojamas rinkodaros bei reklamos tikslais, nutylint tikrovę ir taip klaidinant vartotoją. Tokiais atvejais įmonės gali būti baudžiamos už neteisingą prekės ženklinimą arba klaidinančią reklamą.

Naminis be namų

Pasak M. Staškevičiaus, „gyvo“ alaus likimo ateityje galėtų pelnytai sulaukti sparčiai plintantys „naminiai“ ir „kaimiški“ maisto produktai. Mat tame pačiame Europos reglamente yra aiškiai nurodyta, kad prekių pavadinimai negali klaidinti vartotojo. „Juk jei produktas „kaimiškas“, tai jis turėtų būti pagamintas kaime arba bent gamintoja turėtų būti įregistruota kaime. Jei produktas „naminis“, tai ir gaminamas turėtų būti ne stambioje gamykloje“, – svarsto M. Staškevičius.

Kita vertus, anot jo, konkrečios teisinės bazės, reglamentuojančios panašių pavadinimų vartojimą, nėra. Tai bent kol kas veikiau gamintojo atsakomybės sritis ar galbūt fantazijos stoka. „Gamintojams esame išsiuntinėję šių sąvokų vartojimo rekomendacijas. Matyt, jos patiko ne visiems, bet aiškinimas, neva pavadinimas užpatentuotas, kažin ar gali būti priežastis klaidinti vartotoją, – sako VMVT skyriaus vadovas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"