TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Malkų kainos nurungia dujas

2013 09 13 6:00
Lietuviai dažniausiai perka drėgnas malkas ir jas patys džiovina. LŽ archyvo nuotrauka

Malkų pardavėjai teigia, kad šio kietojo kuro kainos Lietuvoje nesikeičia jau beveik septynerius metus, o brangstant gamtinėms dujoms malkų pirkėjų kasmet daugėja.

Ričardas Grybauskas, bendrovės „Malkine“ vadovas, LŽ teigė pastebintis, kad malkų kasmet parduoda vis daugiau, o šiemet, palyginti su praėjusiais metais, pardavimas didėjo apie 10 procentų. „Anksčiau žmonės, kurie neturėjo dujų, kūrendavo malkomis, bet kai tik dujotiekis juos pasiekdavo, malkų atsisakydavo. Dabar gyventojai vėl grįžta prie malkomis kūrenamų katilų. Šiuo metu pigiau kūrenti malkomis negu dujomis“, - augančio kietojo kuro populiarumo priežastį nurodė verslininkas.

Visus metus vienoda kaina

Pasak R.Grybausko, populiariausios Lietuvoje yra kaitriausiųjų grupei priklausančios beržinės, uosinės ir ąžuolinės malkos, o daugiausia nuperkama beržinių, nes jos pigiausios. Be to, beržinės malkos išdžiūsta per kelis mėnesius – greičiau nei ąžuolinės. O siekiant išgauti maksimalią šilumą bei sutaupyti pinigų ir energijos malkas būtina išdžiovinti. UAB „Malkine“ drėgnas beržines malkas visus metus parduoda vienoda kaina. R.Grybausko teigimu, žmonės drėgnomis malkomis stengiasi apsirūpinti vėliausiai iki rugpjūčio pabaigos, kad spėtų jas išdžiovinti. „Sausų malkų irgi parduodame, tačiau jos gerokai brangesnės“, - sakė jis.

Šiuo metu skaldytų beržinių malkų kaina rinkoje siekia 125 litus už erdmetrį (erdvinį kubą). Į sunkvežimį telpa apie 10 erdmetrių malkų. Vien malkomis kūrenti vidutinio dydžio namą visą žiemos sezoną gali prireikti apie 2 sunkvežimių malkų, toks jų kiekis kainuotų 2500 litų. Populiariausias perkamų malkų kiekis yra 10 erdmetrių arba vienas sunkvežimis.

„Aišku, malkų poreikis priklauso nuo namo dydžio, jo energinio naudingumo parametrų. Be to, kai kurie gyventojai namus kūrena ne vien malkomis, bet ir dujomis. Pavyzdžiui, vakarais ir poilsio dienomis – malkomis, o darbo dienomis įjungia dujinį šildymą. Tokiems malkų reikia mažiau“, - teigė pašnekovas.

Tiesa, kiek prireiks malkų, priklauso ir nuo žiemos. „Praėjusi žiema užsitęsė iki balandžio pabaigos, tad malkų daug kam pritrūko, todėl kovo ir balandžio mėnesiais žmonėms vežėme brangesnių sausų malkų“, - teigė verslininkas.

R.Grybausko teigimu, malkų kainos nekeičiamos jau apie septynerius metus. Tiesa, per tą laiką kainos nuo 125 iki 150 litų buvo pašokusios vieną kartą - kai Lietuvoje pritrūko žaliavos dėl smarkiai išaugusios jos paklausos Švedijoje. Pasak verslininko, malkų kainos artimiausiu metu turėtų išlikti stabilios. Bendrovė „Malkine“ tik nedidelę dalį iš pagaminamų apie 1000 erdmetrių parduoda Lietuvoje, o kitą eksportuoja į kitas šalis - į Norvegiją, Daniją, Švediją. Šiemet daugiausia produkcijos nupirks vokiečiai.

Kainos pagal sezoną

Įmonės „Artūro malkos“ produkcijos kainos panašios kaip pernai, tačiau priklauso nuo sezono. „Kainos keičiasi, žiemą malkos bus pigiausios, o nuo kovo mėnesio vėl pradės brangti“, - prekybos malkomis specifika dalijosi įmonės savininkas ir vadovas Artūras Kananovičius. Pagal populiarumą, pasak verslininko, malkos rikiuojasi į tokią eilę: beržinės, uosinės, ąžuolinės ir juodalksninės. „Kodėl žmonės mieliau perka beržines malkas, sunku pasakyti, - svarstė verslininkas. - Uosinės kaitresnės ir švaresnės, palieka mažiau suodžių, bet gal jomis mažiau prekiaujama?“

Jis teigė kasmet parduodantis vis daugiau malkų, tačiau abejojo, kad Lietuvoje jų kūrenama daugiau. „Manau, kad augantis pardavimas priklauso nuo mūsų įmonės darbo. Vežame gerai pagamintas – supjaustytas pagal kliento pageidavimą, įgijome klientų pasitikėjimą, todėl užsakymų daugėja“, - sakė vyras.

Šios įmonės vienas klientas per sezoną vidutiniškai nuperka apie 20 erdmetrių, arba du sunkvežimius, malkų. „Kūrenimas malkomis kainuoja beveik perpus pigiau nei namą šildyti gamtinėmis dujomis. Bet aišku, prisideda vargo – malkas reikia krauti, krosnį prižiūrėti, kasdien nešioti, valyti šiukšles“, – vardijo verslininkas.

Įmonė parduoda tik drėgnas malkas. Jų džiovinti esą visiškai neapsimoka. „Džiovinimui natūraliu būdu reikia turėti didžiules talpyklas. Tai užtruktų pusę metų, o negali būti tikras, kad vėliau parduosi gerokai brangiau. Be to, iš 10 kubų drėgnų lieka 9 kubai sausų malkų. Dėl krovimo, iškrovimo darbų kaina išauga iki 170 litų už erdmetrį beržinių malkų. Tokiu atveju jau geriau dujomis kūrenti, todėl žmonės vis tiek žiemą perka drėgnas malkas po 110 litų“, - aiškino verslininkas.

Perpus pigiau negu dujos

Šalia Klaipėdos gyvenantis individualaus namo savininkas Robertas malkomis apsirūpina iš anksto, skaldytas malkas jis džiovina 18 mėnesių. Šiai žiemai beržo malkas jis pirko 2012 metų vasarį, o 2014-2015-ųjų žiemai – šių metų kovą. Kietasis kuras klaipėdiečiui atsiėjo atitinkamai po 105 ir 95 litus už 1 erdmetrį. Žiemą esą paprasčiau malkas ir atsivežti. "Nuo vasario malkos sukrautos lauke, o liepos mėnesį gerai išdžiovintas suvežu į malkinę ir laikau iki kitų metų kūrenimo sezono", - pasakojo vyras. Robertas šildo apie 300 kv. m ploto (200 kv. m naudingojo ploto) namą. Per 7 mėnesių šildymo sezoną tam reikia apie 30 erdmetrių, arba 3 sunkvežimių, beržinių malkų. Tai maždaug 3 tūkst. litų per metus arba vidutiniškai apie 430 litų per mėnesį šaltuoju metų laiku.

„Mano pažįstamas panašaus ploto namą kūrena gamtinėmis dujomis, joms žiemą, nelygu lauko temperatūra, jis išleidžia po 800-1000 litų per mėnesį. Malkomis kūrenti – perpus pigiau“, - teigė pašnekovas.

***

Malkų kainos Lietuvoje, litais už erdvinį kubą

RūšisKaina
Uosinės135-145
Ąžuolinės130-145
Beržinės120-135
Juodalksninės105-115
Baltalksninės100-110
Pušinės95-105
Eglinės95-100
Drebulinės95-100

Šaltinis: Įmonių duomenys

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"