Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR IT
EKONOMIKA

Mažėja sulčių ir nektarų vartojimas

2016 08 30 12:04

Europos vaisių sulčių asociacijos (EVSA, angl. AIJN) atliktos apklausos duomenimis, jau trečius metus iš eilės Lietuvoje mažėja sulčių ir nektarų vartojimas.

2015 m. sumažėjimas siekė 3,3 proc., lyginant su 2014 m. Vis dėlto, 100 proc. sulčių vartojimo sumažėjimas nebėra toks drastiškas, koks buvo anksčiau. Apklausa taip pat rodo, kad lietuvių mėgstamiausiomis išlieka apelsinų ir pomidorų sultys. Jos apima net 70 proc. visų Lietuvoje parduodamų sulčių.

Apklausa rodo, kad sulčių ir nektarų vartojimas Lietuvoje šiek tiek mažėja. Didžiausias kritimas pastebimas nektarų rinkoje – jų suvartojama net 5 proc. mažiau nei praėjusiais metais. 100 proc. sulčių kritimas nėra toks drastiškas. Tam įtaką daro 100 proc. sulčių pardavimų prekybos centruose padidėjimas ir padidėjęs vartotojų informuotumas apie naudingas maistines sulčių savybes. Tačiau lietuvių visuomenėje vis dar yra daug nusistovėjusių mitų apie sultis ir jų savybes.

Sultys išlaikomos ilgiau tik dėl pasterizacijos proceso. Tai natūralus būdas išsaugoti sultis jas kaitinant, kuris yra plačiai naudojamas ir namų ūkiuose žiemai ruošiant konservus.

Apklausoje nurodoma, kad pirma vieta lietuvių mėgstamiausių sulčių sąraše priklauso apelsinų sultims (26,4 proc.). Toliau rikiuojasi maišyti skoniai (18,3 proc.). Daugelį tikriausiai gali nustebinti faktas, kad trečia vieta atiteko pomidorų sultims (15 proc.), ypač žinant, kad į daugelį Europos šalių sąrašų jos net nepateko.

Net 70 proc. visų Europoje suvartojamų sulčių yra suvartojama 5 šalių. Vokietija apima net ketvirtadalį visų suvartojamų sulčių. Prancūzija, Didžioji Britanija, Ispanija ir Lenkija kartu apima 45 proc. sulčių ir nektarų suvartojimo. Vokietija taip pat lyderiauja kalbant apie suvartojimo kiekį žmogui. Mėgstamiausios sultys Europoje – apelsinų. Vokietijoje, Austrijoje ir Lenkijoje stiprias pozicijas užima obuolių sultys, o Pietų Europoje, pavyzdžiui, Ispanijoje – labai populiarios ananasų ir persikų sultys.

Tikimąsi, kad 2016 m. sulčių ir nektarų vartojimo kritimas Europos šalyse sumažės bent 1 proc, o iki 2021 metų rinka stabilizuosis iki 9,36 mlrd. litrų per metus suvartojamų sulčių. Taip pat tikimąsi, kad daugiau sulčių bus suvartojama Rytų Europoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Kroatijoje bei Baltijos šalyse.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"