TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Mažiau sieros dioksido

2012 12 26 7:00
AFP/Scanpix nuotr.

Europos mokslininkai atrado žmogaus organizmui, kaip manoma, nekenksmingą medžiagą, kuria galima didele dalimi pakeisti į kai kuriuos maisto produktus dedamą konservantą E220.

E220 – tai sieros dioksidas. Pagrindinis šios medžiagos privalumas – apsauga nuo oksidavimosi, užkertanti kelią maisto produktų fermentiniam parudavimui, kaip tai būdinga, pavyzdžiui, šviežiai perpjautam obuoliui. Be to, sieros dioksidas maistą apsaugo nuo mikrobų veisimosi. Tačiau E220 labai apsunkina B1 vitamino pasisavinimą. Sunkiau pasisavinant šį vitaminą, gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, pasireikšti chroniškas galvos skausmas arba laikinai sutrikti atmintis. Astmatikams mažiau nei 10 mg sulfitų gali sukelti astmos priepuolį.

Sieros dioksido yra dedama į raudonąjį vyną ir kai kuriuos kitus maisto produktus, pavyzdžiui, džiovintus vaisius. Kaip praneša Europos Komisijos informacijos centras, 2009 m. prasidėjęs Europos Sąjungos projektas „so2say“, kuriam yra skirta 4,1 mln. eurų, kaip tikimasi, eina į pabaigą. Mat mokslininkams pavyko nustatyti dviejų raudoname vyne esančių ekstraktų derinį, kuriuo galima pakeisti sieros dioksidą. Remiantis projekto rezultatais, naudojant šių ekstraktų derinį, E220 kiekį maiste būtų galima sumažinti daugiau kaip 95 procentais.

Vyno su naujuoju priedu skonis jau patikrintas Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje ir Vokietijoje. Nustatyta, kad jis toks pat geras kaip ir sieros dioksido turinčio referencinio vyno. Papildoma eksperimentinio vyno siunta buvo išpilstyta į butelius 2012 m. gegužės mėn. – vyno butelius 2013 m. sausio mėn. atidarys projekte dalyvaujantys devyni konsorciumo nariai. Vėlesni bandymai bus atlikti dar po keturių mėnesių. Jei bandymai bus sėkmingi, bus galima pradėti ekstrakto tvirtinimo procedūras.

Projekte dalyvauja ne pelno organizacija „ttz Bremerhaven“, Bonos universitetas ir „Meyer Gemüse bearbeitung GmbH“ (Vokietija); Vageningeno universitetas ir „Frutarom Netherlands BV“ (Nyderlandai); Jungtinėje Karalystėje įsisteigusi maisto tyrimų organizacija „Campden BRI“; vyno gamintojas „Biurko Gorri“, taikomųjų tyrimų bendrovė „Tecnalia“ ir biologinio maisto gamintoja „Ekolo Productos Ecológicos“ (Ispanija).

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"