TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Mėsos gamintojai pergudravo kontrolierius

Lietuvoje ir toliau parduodami produktai, pažymėti etiketėmis "Be E" - mėsos gamintojai rado naujų būdų, kaip viliojančiai žymėti aukštesnės kokybės gaminius, formaliai nenusižengiant.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sprendimo nuo gruodžio 1 dienos griežtai kontroliuoti, ar produktai, paženklinti teiginiais "Be jokių E", "Be konservantų", "Jokių E" ir pan., atitinka tikrovę ir neklaidina vartotojų, praktiškai įgyvendinti nepavyksta.

Keliuose prekybos centruose apsilankiusi LŽ žurnalistė ant lentynų rado aukščiausios rūšies mėsos dešrelių, pažymėtų originalia, bet jau girdėta ir "pagerinta" fraze etiketėje - "Be jokių pridėtinių E".

Kontrolieriai nuleido rankas

VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Svetulevičiūtė pripažino, kad tarnyba neturi parengtos metodikos ir techninių galimybių laboratorijoje atskirti, ar "E" medžiagos yra pridėtinės, ar natūralios.

"Jeigu gamintojas toliau naudoja ženklą "be E", jis turi garantuoti, kad tokių priedų produkte nėra. O tai praktiškai neįmanoma", - pripažino pareigūnė. Pasak jos, ženklas "E" ant pakuotės yra naudojamas reklamos tikslais, nes norint informuoti pirkėjus užtenka produkto sudėtyje surašyti, ko į jį įdėta, bet nebūtina rašyti, ko nedėta.

"Mes nebaudžiame gamintojo, aptikę gaminius, pažymėtus etiketėmis "Be jokių E", tačiau jis turi užtikrinti, kad gaminyje tikrai nėra jokių "E", nesvarbu, ar pridėtinių, ar ne, - kalbėjo V.Svetulevičiūtė. - Atrinksime mėginius ir tikrinsime, ar deklaruojami teiginiai neklaidina vartotojų. Kol kas dar niekas nėra nubaustas, tačiau vyksta keli tyrimai."

"Jeigu į rinką pateiktuose produktuose bus nustatyta medžiagų, kurių pagal ženklinimą neturėjo būti, gamintojai privalės pakeisti produkto receptūrą arba etiketę. Nebus gilinamasi, kaip tos medžiagos į produktą pateko", - anksčiau LŽ sakė VMVT direktorius pavaduotojas Zenonas Stanevičius. Anot jo, Reklamos įstatymas draudžia ženklinimo etiketėse nurodyti, kad maisto produktas turi ypatingų savybių, jeigu tokiomis savybėmis pasižymi visi tos pačios rūšies produktai.

"Vartotojai turi teisę žinoti"

ŽŪB "Nematekas" vadovė Egidija Vaicekauskienė LŽ sakė, kad savo produktų etiketėje nurodydama "Jokių pridėtinių E" bendrovė pirkėjų neklaidina, nes garantuoja į tokius mėsos gaminius nededanti tokių medžiagų. "Kas yra natūralioje mėsoje - tai jau yra mokslas, o ženklinimo "E" esmė - pažymėti, kas įdėta ar neįdėta. Nemanau, kad to tarnyba negalėtų patikrinti. Juk yra daug produktų, kurių sudėtyje yra nurodyti, pavyzdžiui, 5 "E" priedai. Kaip tada įrodyti, kad yra 5, o ne 10 "E" priedų? Arba iš kur žinoti, ar produktas pagamintas pagal Europos Sąjungos sertifikatų reikalavimus? Jeigu veterinarai negali to įrodyti, kuo tada galima pasitikėti? Siūlymas iš viso nenaudoti ženklo "E", kaip galbūt klaidinančios reklamos, prieštarauja visai tikrinimų sistemai. Ir taip yra sudėtinga, o dar vieni kitus pjauname ir neaišku, ko ieškome", - nesutiko su tarnybos prielaidomis "Nemateko" vadovė.

Ji pridūrė, kad mėsos gaminiams pagaminti nededant "E" priedų reikia daugiau laiko ir darbo, o galioja jie gerokai trumpiau. Todėl, vadovės nuomone, gamintojas turi teisę juos išskirti iš kitų gaminių naudodamas sutartinį ženklinimą. "Nematekas" dešimt metų realizavo idėją gaminti mėsą be minėtų priedų, per tiek laiko susiformavo vartotojų grupė, kuri turi teisę žinoti, kurie yra jų pamėgti produktai", - įsitikinusi E.Vaicekauskienė.

Ragina neklaidinti

UAB Krekenavos agrofirmos generalinis direktorius Linas Grikšas LŽ teigė, kad tokių mėsos produktų, kurie neturėtų jokių "E" priedų, nebūna. "Rašyti etiketėje, kad gaminys yra "be E", būtų nesąžininga, nes mėsoje yra natūralių, analogiškų priedams "E" medžiagų. Pavyzdžiui, mononatrio glutamatas yra natūrali mėsos cheminės sudėties dalis, aptinkama daugelyje maisto produktų. Beje, pomidoruose natūralaus mononatrio glutamato yra kur kas daugiau nei mėsoje. Panašiai susidaro ir nitritas. Mėsos gaminių gamyboje naudojami natūralių prieskoninių daržovių ekstraktai. Kadangi daržovės natūraliai kaupia nitratus, kurie laikui bėgant suskyla į nitritus, galutiniame gaminyje galime aptikti nedidelį kiekį nitrito, nors jo ir nedėjome", - LŽ dėstė L.Grikšas. Krekenavos agrofirma savo gaminių etiketėse nurodo "Pagaminta be konservantų".

Tuo metu VMVT specialistai ragina gamintojus neklaidinti vartotojų etiketėmis "Be E". "Nesvarbu, pridėtiniai "E" ar nepridėtiniai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"