TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Mėsos kokybė priklauso ir nuo skerdyklos

2014 11 03 6:00
Gintautas Čereška. LŽ archyvo nuotrauka

Lietuvoje septynios didžiausios skerdyklos paskerdžia 91 proc. gyvulių, kitoms 54 galvijus skerdžiančioms skerdykloms tenka tik 9 proc. paskerdžiamų galvijų.

„Lietuvos žinios“ jau rašė, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė supaprastintus reikalavimus mažoms skerdykloms įrengti, kur skerdžiama ne daugiau negu 3 tonos mėsos per savaitę, ir kurių mėsą ūkininkai ketina parduoti.

Pakomentuoti naujus reikalavimus bei mėsos kokybę lemiančius veiksnius LŽ paprašė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotoją Gintautą Čerešką.

- Kokie pagrindiniai reikalavimai užtikrina, kad vartotojus mėsos produktai iš mažų skerdyklų pasiektų kokybiški?

- Mėsos kokybę, jos savybes ir vertę lemia gyvulio veislė, lytis, amžius, įmitimas, šėrimo būdas, skerdimo sąlygos. Vertingesnė mėsa, turinti kuo daugiau raumeninio audinio – jaunų gyvulių, skerstų nestresinės būsenos. Būdingiausią skonį ir aromatą turi subrendusi mėsa.

- Ar mėsos kokybė ir saugumas priklauso nuo to, kaip gyvulys skerdžiamas?

- Užauginti gyvūnai skerdžiami ūkyje specialiai įrengtose skerdimo patalpose, užtikrinant tinkamą higienos lygį. Pagrindiniai reikalavimai, užtikrinantys saugių produktų tiekimą vartotojams: skerdžiami tik sveiki gyvuliai, kuriems nebuvo naudoti draudžiami preparatai, jei buvo gydyti, tai buvo laikomasi nustatytų vaistų terminų. Turi būti laikomasi skerdimo higienos reikalavimų. Mėsos saugai ir kokybei svarbu, kad skerdenos būtų tinkamai ir iki reikalingos temperatūros atvėsintos. Paskerstų gyvulių mėsa turi būti patikrinta veterinarijos gydytojo.

- Kurių perdėtų reikalavimų, kurie galiojo mažoms skerdykloms iki šiol, atsisakyta?

- Nuo šiol nereikalaujama įrengti buitinių patalpų, jeigu yra galimybė pasinaudoti kitomis netoli esančiomis patalpomis, dušais ir tualetais. Nereikia įrengti gyvulių priešskerdiminio laikymo gardų, jei gyvulių laikymo tvartuose ar patalpose yra galimybė atlikti patikrinimą prieš jų skerdimą. Nebereikalaujama įrengti atskirų patalpų tam tikroms skerdimo ir skerdenų tvarkymo operacijoms atlikti, jas leidžiama atlikti toje pačioje patalpoje ne tuo pačiu metu. Skerdžiama tik po vieną gyvulį, kitas gyvulys gali būti skerdžiamas tik pilnai sutvarkius pirmąjį ir atitinkamai išvalius, išplovus patalpas.

- Kiek Lietuvoje tokių skerdyklų, kurioms galėtų būti taikomi supaprastinti reikalavimai?

- Šiuo metu Lietuvoje ūkininkai įsirengė 11 skerdyklų, 12 skerdyklų įsirengė asmenys, įsiregistravę individualią įmonę, žemės ūkio bendrovės - 4. Apie du trečdaliai skerdyklų yra skerdžiančios nedidelius kiekius gyvulių. Tačiau 4 didžiausios skerdyklos paskerdžia 86 proc. visų paskerstų galvijų, pridėjus dar 3 skerdyklas – gauname 91 proc. Vadinasi, kitoms 54 galvijus skerdžiančioms skerdykloms lieka 9 proc. paskerdžiamų galvijų. Kiaulių skerdimo pasiskirstymas mažiau diferencijuotas: 15 skerdyklų tenka 80 proc. paskerstų kiaulių, kitoms 50 skerdyklų lieka 20 proc. paskerdžiamų kiaulių.

- Kurių gyvulių skerdimui bus taikomi supaprastinti reikalavimai?

- Visų rūšių gyvuliams, galvijams, avims, ožkoms, kiaulėms.

- Kaip bus prižiūrima, ar minimos mažos skerdyklos naujų reikalavimų paiso?

- Kontrolė vykdoma vadovaujantis rizikos atliktu vertinimu, pagal tai nustatomas kontrolės dažnumas ir planuojama kontrolė. Sankcijos už higienos reikalavimų nesilaikymą yra taikomos tokios pačios kaip ir kitoms įmonėms, kurios nustatytos Administracinių teisių pažeidimo kodekse.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"