TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Mėsos pramonė pasirengusi eksportui į JAV ir Kiniją

2015 07 01 6:00
nuotrauka

Didžiosios mėsos perdirbimo įmonės ilgiau kaip metus dirba 50-60 proc. pajėgumu, bet darbuotojų atleidimo kol kas neplanuoja. Prie eksporto svyravimų įpratę mėsininkai tikisi geresnių laikų kitąmet, kai atsivers naujos rinkos.

Pernai pavasarį sustojus kiaulienos eksportui į Rusiją Lietuvos mėsininkai sumažino gamybos apimtį, ir ji esą nepasikeitė iki šiol. Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas, sakė, kad didžiųjų mėsos eksportuotojų gamyklos toliau dirba tik 50-60 proc. pajėgumu. „Tai 6-7 didžiausios gamyklos, kurių pajėgumas toks, kad galėtų keletą kartų aprūpinti Lietuvą. Kai nėra galimybės eksportuoti, dažniausiai tai nieko gero nereiškia“, – dėstė asociacijos vadovas.

Nors darbo tempas sulėtėjęs, bendrovės nekalba apie galimą darbuotojų atleidimą. Esą taip taupyti negalima. „Kai dirbome su rusais, visada būdavo, kad vieniems sekasi, kitiems nesiseka. Esame prie to pripratę. Dabar įmonės moka tokias algas, kad išlaikytų darbuotojus. Niekas nenori jų atleisti, nes tai specialistai, dėl kurių konkuruojama. Taigi įmonės prisiima šias išlaidas - krinta jų pelningumas ir apyvarta“, – aiškino E. Mackevičius.

Jis skaičiavo, kad mėsos perdirbimo bendrovių apyvarta pernai smuko 10-20 proc., nelygu įmonė. „Tokia situacija netenkina. Viską lemia sąnaudos, o jeigu veiklos efektyvumas mažėja, tai negali trukti ilgai - išgyvena tik stipriausi“, – neslėpė E. Mackevičius.

Ne visi mėsos perdirbimo sektoriaus atstovai kalba niūriai. Pavyzdžiui, bendrovė „Biovela“ pastaruosius keletą metu didino ir apyvartą, ir grynąjį pelną. „Kaip dirbome, taip ir dirbame. Žmonių neatleidome, perėjome prie kitų rinkų. Galiu pasakyti, kad dirbame daugiau kaip 60 proc. pajėgumu, – LŽ tvirtino Virginijus Kantauskas, bendrovės „Biovela Group“ generalinis direktorius. – Jau atsirado ir naujų rinkų. Nors jos ne tokios didelės ir parduodame mažesnį kiekį produkcijos, bet pateiki dešimčiai naujų rinkų po 20 tonų - ir turi tą patį kiekį.“

Rusijos rinkos netekę mėsos perdirbėjai daug tikisi iš eksporto į JAV ir Kiniją. Manyta, kad abi rinkos bus atvertos dar šiemet, tačiau iki šiol klimpstama biurokratinėse procedūrose.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"