TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Nauja mada: darbe užkąsti riešutų

2014 03 17 6:00
2013 metais Lietuvos gyventojai suvartojo 8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių. LŽ archyvo nuotraukos

Lietuvą pasiekia Vakarų pasaulio mada darbe užkandžiauti ne bandelėmis ar sumuštiniais, o specialiai sukurtais riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių rinkiniais, mat jie papildo energijos atsargas, bet neapsunkina organizmo.

Pasak specialistų, šie vis labiau populiarėjantys užkandžiai tampa alternatyva energetiniams gėrimams, šokoladui, o kartais ir sotiems pietums, po kurių dažnam sunku grįžti prie įprasto darbo ritmo, ypač jei tenka valandų valandas sėdėti prie kompiuterio.

J.Sakalauskaitė: „Riešutai ir džiovinti vaisiai suteikia reikalingų vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, o bandelės ar pyragai padeda tik trumpam užkimšti skrandį.“

Didėja vartojimas

Riešutų ir džiovintų vaisių vartojimas Lietuvoje didėja. Vien 2013 metais Lietuvos gyventojai suvartojo 8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių. Baltijos šalių šios rinkos lyderės bendrovės „Arimex“ duomenimis, šių produktų pardavimas, palyginti su 2012 metais, didėjo iki 30 proc. 2013 metais vien „Arimex“ pardavimų pajamos siekė 103 mln. litų - 18,8 proc. daugiau, palyginti su 2012 metais.

Praėjusių metų lapkritį atlikto rinkos tyrimo duomenimis, bent vieną kartą per mėnesį riešutus ar džiovintus vaisius perka net 43 proc. Lietuvos žmonių. Daugiausia tai dideliuose ir vidutinio dydžio miestų gyventojai.

„Arimex“ rinkodaros vadovė Jurga Sakalauskaitė mano, kad viena iš šių prekių populiarumo priežasčių – didėjantis lietuvių susidomėjimas sveika gyvensena ir mityba. „Pastebėjome, kad pastaraisiais metais sveikai mitybai vartotojai skiria vis didesnį dėmesį. Kita vertus, jie tampa reiklesni – norima ne tik skanių, bet ir sveikų, mažiau kaloringų, tačiau daugiau energijos suteikiančių maisto produktų“, - LŽ sakė ji.

Nuo 1995 metų riešutus ir džiovintus vaisių importo rinkoje dirbanti įmonė šiuo metu produktus veža iš 32 pasaulio šalių ir tiekia visiems didiesiems mažmeninės prekybos tinklams Baltijos šalyse bei pamažu įsitvirtina Skandinavijos rinkoje.

Priklauso nuo sezono

Pasak J.Sakalauskaitės, lietuviai labiausiai mėgsta džiovintus abrikosus, slyvas, razinas. Mėgstamiausi riešutai – pistacijos, lazdynų, migdolai, šiek tiek mažiau suvalgoma anakardžių ir graikinių riešutų.

Produktų populiarumą, pasak pašnekovės, lemia ir sezonas. „Vasarą daugiau suvartojama kepintų, sūdytų riešutų, žiemą -daugiau džiovintų vaisių, kurie šaltuoju laikotarpiu galbūt atstoja šviežius“, - sakė J.Sakalauskaitė.

Kita vertus, Lietuvą pasiekia ir Vakarų pasaulio šalių „mados“. Šiuo metu pasaulyje itin populiarūs specialiai vienam „užkandžiui“ skirti subalansuoti riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių rinkiniai. Jais įprasta užkąsti darbo metu tarp pusryčių ir pietų ar popiet prieš darbo pabaigą. „Arimex“ neseniai sukūrė naujus tokius rinkinius, kurių kiekvieno energetinė vertė neviršytų 250 kilokalorijų (kcal), o jų sudėtyje esančios maistinės medžiagos suteiktų darbe būtinos energijos kiekį.

„Maxima“ pauotuvėse prekiaujama riešutais ir džiovintais vaisiais iš Kinijos, Turkijos, JAV, Argentinos, Čilės ir kitų šalių.

Žiemą perkama daugiau

„Džiovintų vaisių ir riešutų pardavimai prekybos tinkle „Maxima“ pastaruosius dvejus metus išlieka stabilūs, šiek tiek pokyčių galime įžvelgti nebent populiariausiųjų penketuke. Vienareikšmiškomis lyderėmis tapo razinos, o žemės riešutai nukonkuravo kitų rūšių riešutus. Manome, kad taip yra ir dėl kainos ir dėl mitybos įpročių – žemės riešutai (ypač smulkinti) naudojami pagardinti įvairiems patiekalams“, - LŽ sakė bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Džiovintų vaisių kainos, lyginant 2012 ir 2013 metus, šiame prekybos tinkle yra išaugusios kiek daugiau nei dešimtadaliu.„Riešutų ir džiovintų vaisių kainos svyruoja nuolat, tai natūralus reiškinys. Įtakos šios produkcijos kainoms turi sezonas derlius, kitos globalios bei lokalios priežastys. 2013 m. daugelis šalių, iš kurių mūsų prekybos tinklui tiekiama didžioji produkcijos dalis, negalėjo pasigirti gausiu derliumi, tad kai kurios kainos šoktelėjo“, - teigė pašnekovė.

Pasak jos, riešutų bei džiovintų vaisių pardavimai kiek labiau suaktyvėja šaltuoju metų sezonu. "Per mėnesį parduodame maždaug 32 tonas razinų ir 36 tonas žemės riešutų“, - teigė R.Saulytė. Prekiaujama riešutais ir džiovintais vaisiais iš Kinijos, Turkijos, JAV, Argentinos, Čilės ir kitų šalių.

Pardavėjai pastebi, kad riešutus ir džiovintus vaisius dažniausiai perka 20-45 metų žmonės. Ši tendencija, pasak R.Saulytės, nesikeičia daugybę metų. O moterys šiuos produktus esą mėgsta labiau ir perka dažniau. „Džiovintus vaisius dažnai renkamasi įvairiems kompotams pagardinti. Jaunimas mėgsta riešutų ir džiovintų vaisių ar uogų mišinius, o pensinio amžiaus klientams mielesnė klasika – džiovinti obuoliai, slyvos, razinos“, - vartotojų įpročius apibūdino R.Saulytė.

Riešutų ir džiovintų vaisių kainos, litais už kilogramą

Brangiausi

Kepintos ir sūdytos pistacijos, sveriamos49,99
Gliaudyti graikiniai riešutai,sveriami41,99
Razinos "Golden Jumbo", sveriamos23,99
Džiovintos slyvos, sveriamos18,99

Pigiausi

Kukurūzų sėklos spraginimui, sveriamos5,99
Nelukštentos saulėgrąžos sėklos,sveriamos5,69
Džiovintos datulės(be kauliukų), sveriamos9,99
Razinos, sveriamos7,99

Šaltinis: “Maxima“ duomenys

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"