TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Nesupakuoti vasaros pavojai

2012 05 26 8:27

Tai, ko negali nei paliesti, nei pauostyti, ne visada traukia išrankų pirkėją. Prekybos centrai, tai pripažindami, pasitinka vasarai būdingus iššūkius: nefasuotos prekės gali kelti įvairių pavojų, bet fasuotos - mažiau vilioja pirkėjus.

"Kai tik galiu, stengiuosi parduotuvėje pati išsirinkti ir pomidorą, ir svogūną. Pavyzdžiui, jei noriu pomidorą parsinešusi namo valgyti iš karto, renkuosi labiau prinokusį, o jei perku atsargas kelioms dienoms - imu tokius, kurie dar galėtų pagulėti", - savo veiksmus prekybos centre LŽ noriai komentavo pirkėja, atidžiai apžiūrinėdama ir dėdama į krepšelį daržoves.

Paskui verslo logiką

Būtų naivu tikėtis, kad išsigandusi mikrobų ši pirkėja ims ir atsisakys įpročio prekes išsirinkti pati. O tokių pirkėjų - absoliuti dauguma: žmonės vengia pakuočių ir mieliau perka nefasuotas prekes, kurias gali išsirinkti. Svarbiausia, kad viename prekybos centre negavę galimybės pasirinkti patiems, jie pasuks keliuku, vedančiu pas konkurentą. Tad reikia siūlyti tai, ko pageidauja klientas.

Tokia prekybos verslo logika, todėl ir nerasime šiandien prekybos centro, kuriame būtų visos daržovės ir netgi saldumynai bei riešutai "įkalinti" pakuotėse, nors tai, anot prekybininkų ir higienistų, būtų sveikintina, nes saugiau. Tuo metu pirkėjai vis dar įsitikinę, kad nefasuotos prekės - garantuotas šviežumas.

Pasak prekybos tinklo "Maxima" atstovės ryšiams su visuomene Olgos Malaškevičienės, Lietuvos gyventojai vertina galimybę patiems išsirinkti norimas prekes ir pasirinkti optimalų kiekį. "Jei aš noriu keturių saldainių ar zefyrų, kodėl turėčiau pirkti visą jų pakelį?" - savitarnos skyrių, kuriuose prekiaujama nefasuota produkcija, pranašumą akcentavo ji.

Taigi, tai, kas patogu pirkėjui, privalu pardavėjui, kuris nori užimti kuo tvirtesnes pozicijas rinkoje. Kad viena iš prekybos sėkmės priežasčių dažnusyk yra ne tik mažesnės prekių kainos, bet ir galimybė rinktis pačiam, patvirtina išplėtota nefasuotų prekių pateikimo parduotuvių savitarnos skyriuose sistema. O.Malaškevičienė neslepia, kad būtent į šių skyrių plėtrą dabar sutelktas jų prekybos tinklo operatoriaus dėmesys, ir tai patvirtina atidaryti naujausi prekybos centrai.

Gali patikti ir pakuotė

Dėl tų pačių priežasčių ne visi pomidorai ar obuoliai pakuojami ir prekybos tinklo "Iki" parduotuvėse, tačiau tinklo operatorė UAB "Palink", anot atstovo ryšiams su visuomene Valdo Lopetos, daugiau dėmesio skiria kaip tik fasuotiems produktams.

"Nepakuoti maisto produktai pirkėjams išlieka aktualūs, tačiau atsižvelgdami į pageidavimus supakuotų pateikiame vis daugiau, - sakė jis LŽ ir paaiškino: - Pirmiausia, įsigydamas supakuotą prekę, pirkėjas yra ramus, kad prie jos niekas nesilietė; jam nereikia laukti, kol norima prekė bus pasverta, atpjauta ir supakuota; dažnai supakuotus produktus patogiau neštis, atsiskaityti už juos kasoje ar pasidėti namie, moderniose pakuotėse greitai gendančių produktų laikymo terminas ilgesnis."

Be to, anot V.Lopetos, pardavėjui pakuotė gali būti naudinga kaip papildoma galimybė patogiai ir saugiai produktą pristatyti, patraukliai jį pateikti. Prekės patrauklumą, anot jo, gerina atrandamos vis naujos įdomaus pakavimo galimybės. "Iki" didžiuojasi, kad 2011 metais duonos pakuotė "Pagaminta IKI" buvo pripažinta ir palankiai įvertinta žinomų pasaulyje pakuočių ekspertų.

Bet ir "Palink" specialistai neprieštarauja: išlieka ir tokių skyrių, kuriuose nepakuoti produktai yra populiariausi. Pavyzdžiui, vaisius ir daržoves arba šviežią kiaulieną bei jautieną pirkėjai bent kol kas labiau mėgsta pirkti nefasuotą, nes taip gali patys išsirinkti sau labiausiai patinkantį produktą arba jo dalį.

Todėl šiame prekybos tinkle, anot V.Lopetos, stengiamasi įtikti įvairiems pirkėjams. Pavyzdžiui, didesnėse parduotuvėse galima nusipirkti mėgstamos mišrainės ir sveriamų produktų skyriuje, ir savitarnos lentynose - jau supakuotų.

Mikrobai nevisagaliai

Kol dauguma pirkėjų pirmenybę teikia nefasuotoms maisto prekėms, vasarą labiau nei įprasta reikia rūpintis šių prekių saugumu. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, jokie Europos Sąjungos (ES) teisės aktai nedraudžia prekiauti nefasuotais maisto produktais, nors tokios kalbos Lietuvoje sklandė prieš tampant ES nare. Todėl ir VMVT jokių apribojimų netaiko - ką ir kaip parduoti, palieka prekybininkų nuožiūrai. Tarnyba ne prieš prekių įvairovę, jai svarbiausia - kad prekės būtų saugios vartoti.

"Dabar prekybos centruose yra įvairių gamintojų prekių iš įvairių kraštų. Vartotojams tereikia rinktis", - teigė A.Išarienė. Tačiau kad būtų patenkinti ir vieni, ir kiti, privalu abiem šalims paisyti tam tikrų reikalavimų.

"Iš prekybininkų visada reikalaujama prekes laikyti tinkamomis sąlygomis, kad pirkėjai būtų aiškiai informuojami ne tik apie prekės kilmę, sudėtį, laikymo sąlygas ir terminus, bet ir kad būtų paprasta atsekti, iš kurios jos siuntos", - aiškino VMVT atstovė. Anot jos, jei, pavyzdžiui, riešutuose aptinkama per daug pašalinių medžiagų ir neįmanoma atsekti, iš kokios jos siuntos, iš prekybos išimamos visos to gamintojo prekės, taigi prekybininkai patiria ir daugiau nuostolių.

Kita vertus, anot A.Išarienės, ir pirkėjai, savo pačių labui, turėtų paisyti bent elementariausių taisyklių. Pavyzdžiui, kai kuriuose prekybos centruose siūloma naudoti polietileno pirštines, o visuose - maišelius, žnyples ir samtelius. Juk jie padėti ne tam, kad nefasuotų duonos, pyrago gaminių ar zefyrų minkštumas būtų tikrinamas pirštais arba riešutai ir sausainiai būtų semiami saujomis, juolab rankiojami po vieną - tai draudžiama.

A.Išarienės tvirtinimu, liečiamos rankomis prekės visada pavojingesnės dėl užkrato. Tai ypač aktualu vasarą, kai oro temperatūra itin palanki mikrobams daugintis. Kita vertus, pernelyg nuoširdžiai įspaudžiami ("tikrinant minkštumą") vaisiai, pusminkštės daržovės, netgi duonos gaminiai netenka prekinės išvaizdos. Tokios prekės tampa kandidatėmis būti utilizuotoms.

"Maxima" prekybos tinklo parduotuvėse, O.Malaškevičienės teigimu, per dieną sunaudojama vidutiniškai po 300 polietileno pirštinių. Tačiau šiame prekybos tinkle, kaip ir kasmet vasarą, daugiau dėmesio telkiama ne tik į savitarnos skyrių plėtrą, bet ir į jų kontrolę bei priežiūrą.

Pasak A.Išarienės, pirkėjams dėl prekių saugumo kils daug mažiau problemų, jei nusipirkę skubaus vartojimo prekę jie neužmirš vandens, pageidautina - su muilu.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"