TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
EKONOMIKA

Niša - dienos pietūs darbo dienomis

2012 10 01 6:59
Oresto Gurevičiaus nuotraukos/Dieną papietauti siūlančiose sostinės kavinėse galima už 10-12 litų.

Pietūs darbo dienomis. Tokią verslo nišą atranda vis daugiau maitinimo įstaigų miestuose. Sėkmingam verslui plėtoti svarbiausia - išsirinkti kavinės vietą ekonomiškai veikliame miesto rajone ir tiekti kokybišką maistą.

Dirba viena pamaina

Bendrovės Gedimino smuklės savininkas ir vadovas Gediminas Dudonis Vilniuje turi tris kavines, ir visos jos dirba tik darbo dienomis iki 17 valandos. Pagrindinis šių kavinių viliotinis - dienos pietūs dirbantiems žmonės.

G.Dudonis teigia, kad ir Vakaruose restoranų verslas orientuojamas į dvi nišas: vienų tiksliniai klientai renkasi vakarais, kitų - dienomis. Pastarąją kryptį pasirinko ir lietuvis verslininkas, teigiantis, kad taip gerokai sutaupo.

"Viena vertus, mažėja sąnaudos, nes dirba tik viena pamaina. Antra vertus, virėjai orientuojasi į dienos pietus ir gamina atitinkamus patiekalus. Trečia, mažiau investuojama į tokios kavinės interjerą. Be to, nereikia rūpintis alkoholiniais gėrimais. Jie tarp klientų visiškai nepopuliarūs, nors alaus ir vyno užsisakyti pas mus galima", - dėstė pašnekovas.

Pietūs kavinėje kainuoja 10-12 litų, o vakarais už tuos pačius patiekalus, pasak pašnekovo, būtų galima gauti dvigubai didesnę kainą. Tačiau esą šio verslo specifika tokia, kad galima beveik tiksliai iš anksto suskaičiuoti, kiek patiekalų per dieną bus parduota. "Maisto produktų beveik nelieka", - tikino Gediminas.

Verslininkui neatrodo tikslinga Lietuvoje įprasta praktika, kai restoranai siūlo ir dienos pietus, ir vakaro meniu. Jo nuomone, papietavęs vienoje vietoje, žmogus vakare norėtų pakeisti aplinką ir rinktųsi kitą restoraną. Anksčiau G.Dudonis dirbo restoranuose, turėjo kavinę, kuri dirbdavo ir vakarais, bet paskui susitelkė tik į dienos maitinimą. "Tai tikrai pasiteisino, nes kai Lietuvą užgriuvo ekonomikos krizė, mus ji mažiausiai palietė - žmonės pietauja ir sunkmečiu", - tikino G.Dudonis.

Teikti tik dienos pietų paslaugą jis Vilniuje pradėjo vienas pirmųjų. Atidaręs kavinę "Šiaurė" sostinės Šiaurės miestelyje, šalia didelio biurų centro ir įvairių įstaigų, verslininkas sėkmingai darbuojasi jau dešimt metų. Sėkmė paskatino įsteigti dar dvi analogiškas kavines.

Dienos pietų verslui, anot jo, svarbu, kad aplinkui būtų įsikūrusių įstaigų, kuriose dirba žmonės, gaunantys vidutines ar didesnes nei vidutinės pajamas, nesitenkinantys per pietus užkimšti skrandį sausu maistu, sumuštiniais. Gedimino smuklėje lankosi labai įvairi publika. "Dažniausiai pietų atvyksta šalia dirbantys įvairiausių profesijų žmonės - nuo servisų darbuotojų iki kostiumuotų įmonių vadovų, kurie atvažiuoja prabangiais automobiliais. Kadangi kasdien ateina beveik tie patys žmonės, tenka jiems siūlyti kuo įvairesnį maistą, kad nenusibostų", - pasakojo verslininkas.

Kasdien virėjai gamina dvi skirtingas sriubas, 8-10 skirtingų karštųjų patiekalų.

Vakarais dirbo nuostolingai

Dienos pietus darbo dienomis kelerius metus siūlo ir bendrovės "Opera" kavinės sostinės Žvėryno rajone. Maitinimo įstaigos dirba tik iki 17 valandos. Tik šios bendrovės kavinė, įsikūrusi Valstybiniame operos ir baleto teatre, dirba "teatro režimu".

Keturių "Operos" kavinių Vilniuje savininkė ir vadovė Regina Rakštienė, maitinimo versle besisukanti jau 37 metus, teigia išbandžiusi įvairias veiklos rūšis, tačiau jau kelerius metus siūlo tik dienos pietus. "Žvėrynas - rami vieta, vakarais čia žmonių mažai vaikšto. Išsinuomojome patalpas, įsirengėme kavinę ir pirmuosius pusantrų metų dirbdavome ir vakarais. Tačiau tai nepasiteisino. Kai vakaro apyvarta siekia 100-150 litų, samdyti darbuotojus tampa nuostolinga. Tačiau dabar, nors dirbame tik dieną, jei yra pobūvio ar vakarėlio užsakymas, darbo laiką pratęsiame", - pasakojo verslininkė.

R.Rakštienei tiekti tik dienos pietus atrodo itin racionalu. Mat žmonės šalia kavinės įsikūrusiose įstaigose dirba nuo 8 iki 17 valandos, tai sutampa ir su kavinės darbo valandomis, tad administracija samdo tik vieną virėjų ir padavėjų pamainą. "Darbuotojai dabar brangūs", - teigė įmonės vadovė. Klientus čia aptarnauja padavėjai, tai ne savitarnos kavinė, bet pietų kaina - kaip ir kitur. "Taip mobilizuojamės, sukoncentruojame darbą, kad per tas pusantros valandos, kai dauguma klientų pietauja, padarytume pakankamą apyvartą. Tenka sukti galvą, kad ir maisto kokybė nenukentėtų, ir klientų pritrauktume", - kalbėjo R.Rakštienė.

Prieš 7 metus viena jos kavinė sostinėje siūlydavo verslo pietus už 25 litus. "Antrame aukšte stalus užtiesdavome staltiesėmis, pastatydavome brangaus mineralinio buteliukų ir t. t. Bet tai nepasiteisino", - prisiminė verslininkė. Dabar bendrovei "Opera" išgyventi padeda ir pobūvių rengimas.

R.Rakštienė, mano, kad dienos pietų verslas Lietuvoje dar nevisiškai išnaudotas ir gana perspektyvus. "Juk dabar net prabangūs restoranai nusileidžia "iš aukštumų" ir vilioja pigesniais dienos pietumis. Kitaip neišgyvena, nes kuris gi žmogus kasdien pietaudamas gali išleisti 50 litų? Tokių žmonių Lietuvoje mažai", - pažymėjo verslininkė.

Priklauso nuo orų

Nuo ryto iki vakaro dirbantys restoranai "Bernelių užeiga" Kaune taip pat siūlo dienos pietus, tačiau ši paslauga darbo dienomis sudaro tik apie 15-20 proc. apyvartos. Nors du galimi pietų komplektai čia kainuoja kelis litus mažiau nei sostinėje - apie 7 ir apie 8 litus.

Restoranus valdančios bendrovės "Bernelių smuklės" direktorė Zita Tarankevičienė teigia, kad siekiant per pietus pritraukti daugiau žmonių taikomas mažesnis prekybos antkainis. Pigesnį pietų kompleksą, anot jos, daugiausia sudaro daržovių, miltų ar bulvių patiekalai, o brangesnį - mėsos patiekalai su garnyru.

Z.Tarankevičienė pažymi, kad lankytojų gausa per pietus priklauso nuo orų. "Kai vasarą būna labai karšta, dienos pietų mažiau parduodame. Taip pat ir žiemą - kai labai šalta, lankytojų mažiau", - pasakojo įmonės vadovė.

Anot jos, nuolatiniai klientai kažkaip sužino tos dienos meniu: ypač daug valgytojų susirenka, kai pietums verdami cepelinai, kepamas karbonadas. "Esame lietuviškų patiekalų restoranas, tai - ir mūsų klientų mėgstamiausi valgiai", - kalbėjo "Bernelių smuklės" vadovė.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"